Építkezések - illusztráció - KSH - fotó: Pexels

Éves bázison 15,6 százalékos volt a növekedés az építőiparban

Szerző: | 2024. június. 14. | Hazai

 Az építőipar erősen kezdte a második negyedévet, áprilisban 11 százalékkal nőtt a termelés márciushoz képest. Az új szerződések volumene is nagyot nőtt, így az ágazat kilátásai javulnak, az Otthonfelújítási program további lendületet adhat a szektornak. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Ahogy az első, úgy a második negyedévet is erőteljesen kezdte az építőipar. Áprilisban a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján az építőipar termelése 11 százalékkal meghaladta a márciusi szintjét, miközben éves bázison 15,6 százalékkal nőtt a termelés volumene. Éves alapon egyaránt két számjegyű ütemben bővült az épületek és az egyéb építmények építése, de havi szinten is mindkét építményfőcsoport hozzájárult a kiugró növekedéshez. 

Az épületek építése elsősorban a vállalkozásokhoz köthető, itt tehát a kamatok csökkenése, valamint a gazdasági helyzet javulása már érezteti a hatását, ugyanakkor az is látható a beruházási, illetőleg hitelezési adatokból, hogy a vállalatok körében, elsősorban a külső kereslet gyengélkedése okán, a beruházási hajlandóság még visszafogott. Az egyéb építmények építése ezzel szemben nagyobb részben a költségvetési szférához köthető, itt az uniós források beérkezését lehet kiemelni. 

Nagyot ugrottak az új szerződések is 

Az ágazat kilátásai is egyre kedvezőbbek. A megkötött új szerződések volumene áprilisban 23 százalékkal haladta meg a megelőző évi szintjét, itt is elsősorban  

az egyéb építmények húzták fel a volument 30,9 százalékos bővülésükkel, de az épületekre kötött szerződések volumene is érdemi, 16,5 százalékos növekedést mutatott. 

Az Otthonfelújítási program új lendületet adhat 

 Köszönhetően az új szerződések magas volumenének, az építőipar hó végi szerződésállománya már csak kismértékben, 0,5 százalékkal marad el a megelőző évi szintjétől, a jelenlegi folyamatok fennmaradásával májustól már itt is emelkedés következhet be éves alapon. Az ágazatban újabb lendületet a július elsejével elinduló Otthonfelújítási program adhat. 

Az építőipar felfutása mindenképp kedvező a gazdasági növekedés kilátásait illetően. Egyrészt mutatja a beruházási hajlandóság javulását, amely a gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait érinti, másrészt az építőipar teljesítménye szorosan kapcsolódik más ágazatokéhoz is, például a feldolgozóiparban, így a kereslet növekedése a gazdaság széles rétegeiben csapódik le. 

Kapcsolódó: 


Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn