Szabad piaci versenyre, nem pedig protekcionizmusra van szükség 

Szerző: | 2024. június. 14. | Geopolitika, Hazai, Világgazdaság, Zöldenergia

Nagy Márton: nem értünk egyet a kínai elektromosautó-gyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás!

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Kínából importált, teljesen elektromos autókra vonatkozó intézkedéstervezetet, amely jelentős büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművekre.  

A tervezet a jelenlegi 10 százalékos vámokra további 17,4–38,1 százalék közötti büntetőterhet róna ki.  

A kivetni tervezett büntetővámok nem egységesek, hanem gyártónként eltérő mértékűek. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság kettős diszkriminációs rendszert alakítana ki, ugyanis a büntetővámok nemcsak Kínával, hanem az egyes gyártókkal szemben is diszkriminatívak. Az ilyen differenciált és további nagyfokú diszkriminációt okozó büntetővámrendszer szinte példa nélküli a történelemben. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tervezettel kapcsolatosan kijelentette, hogy  

a kormány nem ért egyet a büntetővámokkal, hiszen a protekcionizmus nem megoldás. Ehelyett együttműködésre és szabad piaci versenyre van szükség.  

Ahelyett, hogy büntetővámokon keresztül korlátozzuk a gyártók közötti versenyt, támogatni és segíteni kell, hogy az európai elektromosjármű-ipar versenyképessége globális szinten megerősödjön. Erős verseny nélkül nincs erős Európai Unió sem. 

A büntetővámok kivetését a legnagyobb európai autógyártókat is tömörítő, mintegy 60 ipari és technológiai vállalatot összefogó Gyáriparosok Európai Kerekasztala sem támogatja. Ezt a héten lezajlott, a miniszterelnökkel folytatott találkozón is megerősítették. 

Nagy Márton kiemelte, hogy  

a magyar kormány az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása és a verseny fokozása érdekében uniós szintű akciótervet dolgoz ki,  

amelyet a soros magyar elnökség keretében a Versenyképességi Tanács július 8–9-ei ülésén mutat be a tagállamoknak. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn