Erősödnek a magyar–azeri fintechkapcsolatok 

Szerző: | 2024. június. 15. | Hazai, Technológia

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető Bendarzsevszkij Georgot és Csányi Kristófot, a Peak tanácsadóit látja vendégül. A Peak küldöttsége Bakuba látogatott a Fintex Summit 2024-re, amelyen értékes kapcsolatok születtek. 

A Fintex Summit 2024 nemrég zárult le Bakuban, Azerbajdzsánban, és lenyűgözően magas, 1500 fős résztvevői létszámot vonzott a banki, fintech- és szabályozási szektorból. Az esemény kiemelte az eurázsiai fintechszegmens gyors növekedését, és jelentős kapcsolatépítési lehetőségeket biztosított. 

„Magyar–azeri fintechhíd” 

A Peak delegációjának egyik legnagyobb eredménye a magyar–azeri fintech bridge megállapodás aláírása volt, amely a két ország fintech-ökoszisztémájának erősítését célozza. Ezt a stratégiai partnerséget a magyar nagykövetség segítette elő, és az Azerbajdzsáni Fintech Szövetség (AzFina), valamint a Magyarországi Fintech Hidak Nonprofit Kft. részvételével jött létre. 

A május 16-án aláírt megállapodás tíz fő együttműködési területet határoz meg. Többek között pénzügyi szolgáltatásokat fiatalok számára, banki megoldásokat migráns munkásoknak, valamint az MI integrációját a pénzügyekbe. Az együttműködés új vállalkozások létrehozását, tudásmegosztást és a piaci kapcsolatok erősítését teszi lehetővé. 

Az azerbajdzsáni fintech helyzete 

A csúcstalálkozón kiemelt szerepet kapott Azerbajdzsán növekvő e-wallet ökoszisztémája is. Mivel a lakosság mindössze 46,26 százalékának van bankszámlája, az eManathozhoz hasonló vállalkozások létfontosságúak. Az utóbbi például országszerte 3000 terminálon keresztül kínál széles körű pénzügyi szolgáltatásokat a lakosságnak. 

Az adásban szó esik még a megállapodás további lépéseiről, a magyar vállalatok piacra lépésének segítéséről, valamint a fintechkonferencia tapasztalatairól. A teljes adás az alábbi Spotify-linken elérhető. 

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn