Magyarország befektetésre ajánlva

Szerző: | 2024. június. 15. | Hazai

A Fitch tegnap esti döntésével megerősítette a magyar államadósság besorolását és változatlanul befektetésre ajánlja. A hitelminősítő ezzel megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor az, hogy továbbra is fenntartja a negatív kilátását a besorolást illetően, jelzi a külső környezetben rejlő kockázatokat.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzőjének írása

A Fitch értékelésében hangsúlyozza, hogy a strukturális mutatók, a beruházás vezérelt gazdasági modell, valamint a jelentős külföldi működőtőke-beáramlás emeli ki a magyar gazdaságot a hasonló besorolású országok közül, miközben a magasabb adósságrátát, valamint az unortodox intézkedéseket jelzi negatív szempontként.

A hitelminősítő várakozásai szerint a gazdaság teljesítménye idén 2,3 százalékkal nőhet, amely megfelel a nemzetközi intézmények várakozásainak, miközben jövőre a növekedési ütem 3,8 százalékra gyorsulhat a termelőre forduló autóipari és akkumulátor-gyártó üzemek révén, amelyek támogatják majd az exportot.

Kedvezően értékelik a gazdaság egyensúlyi mutatóit is, az infláció várakozásaik szerint visszafogott maradhat, idén 4,4, jövőre 3,9 százalékot tehet ki, miközben a monetáris lazítás is tovább folytatódhat. A folyó fizetési mérleg többlete tovább növekedhet, idén elérheti a GDP 1 százalékát, miközben a bankszektor helyzete is stabil.

A legnagyobb kockázatnak a továbbra is részben felfüggesztett uniós forrásokat, illetve a költségvetési hiányt tekintik, itt a fogyasztás emelkedése és a munkaerőpiac bővülése támogathatja a bevételi oldalt, miközben a kamatkiadások, valamint az energiatámogatások továbbra is terhelik a kiadásokat, bár előretekintve itt is javulást vár a hitelminősítő. Ezzel együtt is az adósságráta, ha csak kisebb mértékben, de csökkenhet a hitelminősítő szerint 2025-re.

Habár a pénzügyi válság óta a hitelminősítők rengeteget veszítettek súlyukból a befektetők továbbra is figyelik elemzéseiket, illetve egyes befektetési alapok üzletpolitikájukban, portfóliójuk kialakításában is figyelembe veszik ezen értékeléseket. Emiatt is kedvező a hitelminősítő ma esti döntése, mivel az támogatja a magyar pénzügyi eszközök iránti bizalmat és így az ország pénzügyi stabilitását.

Kapcsolódó:

Borítókép: dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn