Itt az új japán dili, az elektromos sókanál

Szerző: | 2024. június. 16. | Makronóm Morzsa, Technológia

A termék ugyan anti-Nobel-díjat kapott – ami nagy szó a hülyeségtermékek kategóriáján belül –, valószínűleg óriásit fog tarolni. A gyártó a következő 5 évben egymilliós eladást vizionál. Be is jöhet neki.

A japán élelmiszeripari vállalat, a Kirin megkezdte elektromos kanalainak értékesítését. Az eszközről a fejlesztői azt állítják, hogy intenzívebbé teszi a sós ízt, ezért a főzéshez kevesebb sót kell használni, vagyis találmányukat az egészséges táplálkozás szolgálatába állították – darabonként 45 ezer forintnak megfelelő jenért.

A termék egyébként megkapta az 2023-as év egyik Ignobel-díját, vagyis bekerült a leghasználhatatlanabb, legfeleslegesebb vagy legidiótább feltalálások elit klubjába, a negatív hírverés azonban ezúttal is jó ingyenreklámnak bizonyul: míg a havi kezdő eladásszám nagyjából 200 darab körül fog mozogni, a vállalat az elkövetkezendő öt évre már 1 milliós rendeléssel számol. A tengerentúli értékesítés jövőre indul.

Miakő?

A műanyagból és fémből készült kanál falatozáskor egy gyenge elektromos mezőt generál, amely a nátriumion-molekulákat összetereli, és a nyelv ízlelőbimbóira küldi koncentráltan – vagyis sósnak lehet érezni azt, ami nem is annyira sós.

És hogy miért van erre szükség ennyi pénzért? A Kirin mostanában fordult az egészséges táplálkozás felé. A kanál piacra dobásának hátterében éppen a nem is olyan egészséges japán étkezési szokások állnak. Egy átlagos felnőtt naponta 10 gramm sót fogyaszt el, ami a duplája az Egészségügyi Világszervezet által is ajánlott mennyiségnek. A túlzott nátriumbevitel viszont növeli az érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás vagy akár a stroke kockázatát is.

Az újratölthető lítiumelemmel működő kanál tehát becsapja a fogyasztót az ízérzékeléssel, ezzel pedig tulajdonképpen az egészségére vigyáz. Nem is rossz egy Ignobel-díjastól.

***

Fotó: Kirin

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn