Az év végére 6 százalék közelébe csökkenhet az alapkamat 

Szerző: | 2024. június. 18. | Hazai, Infláció, Világgazdaság

A jegybank a kedd délutáni kamatdöntő ülésén 0,25 százalékkal vágott kamatot, azaz lassított a kamatcsökkentés ütemén, elsősorban a nemzetközi pénzpiaci környezet alakulása miatt. Az Európai Központi Bank szigorú kommunikációja és a Fed emelkedő kamatvárakozásai szűkítették az MNB mozgásterét. Habár az inflációs helyzet javult, a jegybank kamatcsökkentési ciklusa várhatóan csak lassabb ütemben folytatódik a következő hónapokban. Ám az év végére így is 6,25 százalékra csökkenhet a magyar alapkamat.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a jegybank monetáris tanácsa lassított a kamatcsökkentés ütemén, ugyanis a június 18-án, kedden délután tartott kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos kamatcsökkentést jelentettek be. 

A lassításban elsősorban a nemzetközi pénzpiaci környezet alakulása játszhatta a legnagyobb szerepet, az MNB a közleményében is hangsúlyozta, hogy romlott a kockázatvállalási hajlandóság.  

Az Európai Központi Bank ugyan a júniusi ülésén megkezdte a kamatkondíciók lazítását, ugyanakkor a kommunikációja meglehetősen szigorú volt, amely óvatos, kisebb léptékű folytatást vetít előre a kamatcsökkentési ciklusban. Mindeközben a Feddel kapcsolatos kamatvárakozások feljebb tolódtak.  

Amerikában csak részben sikerült letörni az inflációt 

Az USA munkaerőpiaca továbbra is erőteljes, miközben az inflációs adatok is arra utalnak, hogy az áremelkedést még nem sikerült teljes egészében letörni a világ legnagyobb gazdaságában. Emiatt a korábban még idénre várt három helyett a Fed döntéshozói most már egy, kedvező esetben két kamatvágást jeleznek előre. A magasabb amerikai hozamok pedig korlátozzák a jegybanki mozgásteret úgy az EKB esetében, mint a feltörekvő piacokon. 

Az inflációs helyzet ellenben lehetővé tette volna a nagyobb léptékű hazai kamatcsökkentést is, és a jegybank is hangsúlyozta, hogy javultak az inflációs kilátások. Az áremelkedés üteme hónapok óta elmarad az elemzői várakozásoktól. Az inflációs érzetet nagymértékben befolyásoló élelmiszerárak alig emelkedtek, továbbá a termelői árak alakulása is azt jelzi, hogy nincs érdemi árnyomás a gazdaságban. 

Mi várható év végére a kamatok terén? 

Várakozásaink szerint a jegybanki kamatcsökkentés csak lassabb ütemben folytatódhat a következő hónapokban, nem is feltétlenül kerül majd sor minden ülésen monetáris lépésre. Ezenfelül sokkal nagyobb figyelem hárul a nemzetközi pénzpiacokra. A szűk keresztmetszet ebből a szempontból a Federal Reserve monetáris politikája lehet. Várakozásaink szerint már szeptemberben megkezdődhet a kamatcsökkentés a világ legnagyobb gazdaságában, amely a magyar jegybank mozgásterét is bővítené. Összességében arra számítunk, hogy év végére 6,25 százalékra csökkenhet a magyar alapkamat.   

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn