Az Emírségek MI-reménysége 

Szerző: | 2024. június. 18. | Geopolitika, Technológia

Az Egyesült Arab Emírségek a mesterséges intelligenciában is az élre tör, ezért alapítottak egy G42 nevű céget, amely infrastruktúrát épít helyi MI-vállalatok számára, együttműködve a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-jal és a Cerebras chipfejlesztővel. Az olajfüggőség csökkentése mellett középhatalmi ambíciókat is dédelgetnek. Washington már akcióba is lendült: megtiltaná nekik a Huaweijel való együttműködést. 

Kerekes György, a Makronóm Intézet alapítójának írása 

Nagy tervekkel, nagy reményekkel és komoly geopolitikai küldetéssel ered a szilícium-völgyiek nyomába a G42 nevű abu-dzabi alapítású vállalat. Az Egyesült Arab Emírségek stratégiai célja létrehozni az első globálisan is jelentős arab nagyvállalatot a mesterséges intelligencia területén. A G42-t hat éve alapították, és nemcsak a helyi szuverén alapok öntik bele a tőkét, de a Microsoft is 1,5 milliárd dollárt fektetett a cégbe. A társaság nem saját nagy nyelvi modellt alkot, inkább a mesterséges intelligenciával foglalkozó helyi vállalatok számára szükséges infrastruktúrát építi. Ehhez együttműködik a ChatGPT mögött álló Open AI-jal, a chipfejlesztő Cerebrasszal, és data centereket hoz létre, hogy az MI-gazdaság számára szükséges felhőalapú számítási kapacitások létrejöjjenek.  

A G42 kooperál az AstraZenecával a gyógyszerfejlesztésben és a Mercedes Forma–1-es csapatával a versenyautó-tervezésben – nagyon sokféle, hatalmas számítási kapacitást igénylő területen. Emellett a két tulajdonos szuverén alap, a Mubadala és az ADQ irányításával hatalmas összegeket fordít innovatív startupcégek felvásárlására az egész világon. 

Az Emírségek stratégiai céljai között azonban már nemcsak az olyan triviálisak vannak, mint az olajfüggőség megszüntetése, hanem a jelentős középhatalommá válás és a befolyási övezetüknek a kiterjesztése az Öböl-régión, illetve az Arab-félszigeten túlra is. A G42 ezért például Kazahsztánban aláírt egy megállapodást az ottani szuverén alappal a kazah energiahálózat okosításáról – nem függetlenül attól, hogy az Emírségek számos kazahsztáni megújulóenergia-projektben érdekeltek. Kenyában – a Microsofttal közösen – egy 1 milliárd dolláros, a digitális ökoszisztémát fejlesztő projektet indított – az arab ország igyekszik a jelentős muszlim népességű Kelet-Afrikában is befolyást szerezni.  De nemcsak Kelet-, hanem Nyugat-Afrikában is aktív, Szenegálban és Gambiában a helyi kormányzatokkal dolgozik együtt a digitális közszolgáltatások fejlesztésén. Az amerikaiak viszont aggodalommal is figyelik ezt a külföldi terjeszkedést, például a Microsoft-üzletnél feltételül szabták, hogy a G42 szakítson meg minden hardveres együttműködést a kínai Huaweijel. 

Az egyetlen apró probléma – figyelmeztetnek nyugati kommentátorok –, hogy még senki sem találta ki, hogyan lehet a generatív mesterséges intelligencia használatát profitra váltani. A McKinsey friss tanulmánya szerint csak a megkérdezett cégek 15 százaléka válaszolta azt, hogy az MI komolyan és közvetlenül növeli a nyereségét. A G42 mögött álló szuveréneket (értsük ezalatt az Emírségek uralkodóit) lehet, hogy nem érdekli annyira a profit, mint a geopolitikai befolyás, de a cég üzleti partnereit valószínűleg pont ez mozgatja.  

Az arab államokban a technológia, az üzlet, a geopolitika elválaszthatatlan egymástól, és ez a konstelláció húzza is az innovációt, valamint biztosítja az Öböl-térség egészének jólétét egy olaj utáni világban is. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn