Erősíti hadseregét az OpenAI 

Szerző: | 2024. június. 18. | Technológia

A kormányok egyre szigorúbb szabályokat állítanak a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek elé. Az OpenAI tovább bővíti annak a csapatának a létszámát, amely ezeket enyhíteni igyekszik. 

Az OpenAI a Financial Timesnak elmondta, hogy a 2023-as év eleji háromról 35 főre bővítette a globális ügyekkel foglalkozó csapatának létszámát. A vállalat célja, hogy 2024 végére 50-en legyenek. 

Nem véletlen egybeesés 

A kormányok egyre szigorúbb szabályokat szabnak a mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozóan. Ezek valamilyen szinten korlátozhatják az innovációt, hiszen a legtöbb előírás a biztonságot helyezi előtérbe.  

Anna Makanju, az OpenAI kormányzati ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy nem ellenzik a szabályokat, hiszen nem a profitmaximalizálás a céljuk, inkább az, hogy ezek a rendszerek „az emberiség javát szolgálják”. 

Bár a globális ügyek részlege a cég 1200 alkalmazottjának csupán kis részét képezi, igyekeznek ott biztosítani a nagyobb létszámot, ahol a mesterséges intelligenciára vonatkozó jogszabályok előrehaladottak. Ennek keretében Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Szingapúrban, Indiában, Brazíliában és az Egyesült Államokban vannak a legtöbben. 

Az OpenAI azonban így is le van maradva ebben a tekintetben a nagy techversenytársak mögött. Az Egyesült Államokban a nyilvános bejelentések szerint a Meta az idei év első negyedévében rekordösszegű, 7,6 millió dollárt költött az amerikai kormánnyal való kapcsolattartásra, míg a Google 3,1 millió, az OpenAI pedig 340 ezer dollárt. Ami az MI-specifikus érdekérvényesítést illeti, a Meta 15 lobbistát nevezett meg, a Google ötöt, míg az OpenAI csak kettőt. 

Az utóbbi lobbistái a mesterséges intelligenciára vonatkozó jogszabályok elterjesztésére összpontosítanak. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Szingapúr is azon országok között van, amelyek a mesterséges intelligencia szabályozásával foglalkoznak, és szorosan konzultálnak az OpenAI-jal, valamint más technológiai vállalatokkal a javasolt előírásokról. 

A vállalat részt vett az idén elfogadott uniós MI-törvény körüli vitákban is. A tárgyalásokon részt vevők szerint az OpenAI egyike volt azoknak az MI-vel foglalkozó vállalatoknak, amelyek azzal érveltek, hogy a modelljei nem tartoznak a „magas kockázatot” jelentők közé. Ezen érvek ellenére a cég legképzettebb megoldásai e törvény hatálya alá fognak tartozni. 

Emellett a cég tiltakozott a betanításhoz használt adatok felülvizsgálata ellen is, hiszen szerintük nem ez a megfelelő módja annak, hogy megértsük egy mesterségesintelligencia-rendszer kimeneteit. A vállalat részéről elmondták, hogy a kiképzés utáni adatokra érdemes koncentrálni, amelyeket a modellek adott feladatra való finomhangolására használnak. 

Azonban ezek az érvek sem segítettek. Az EU úgy döntött, hogy a nagy kockázatot jelentő mesterségesintelligencia-rendszerek esetében a szabályozók továbbra is kérhetnek hozzáférést a betanítási adatokhoz, azért, hogy biztosítsák azok hiba- és torzításmentességét. 

Az uniós törvény elfogadása óta az OpenAI felvette Chris Lehane-t, aki Bill Clinton elnök választási kampányának dolgozott, és az Airbnb politikai vezetője volt.  

Emellett nemrég Jakob Kucharczykot, a Meta korábbi versenyvezetőjét is magához csábította. Tavaly egy korábbi Google-munkatárs, Sandro Gianella, az európai politika és partnerségek vezetője júniusban, míg James Hairston, a nemzetközi politika és partnerségek vezetője májusban csatlakozott, az utóbbi közvetlenül a Metától jött. 

A vállalat a közelmúltban számos megbeszélést folytatott az amerikai és egyéb piacok döntéshozóival az OpenAI Voice Engine-ről, amely képes egyedi hangokat létrehozni vagy másokét klónozni, azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a rendszert az idei politikai választások során is fel lehetne használni. 

Az autokratikus országokban a vállalat csupán a „megbízható személyeknek” biztosít hozzáférést a modelljeihez azokon a területeken, ahol úgy ítéli meg, hogy nem biztonságos a termékek kiadása. 

Egy az OpenAI-jal szorosan együttműködő kormányzati tisztviselő szerint a vállalat számára fontos annak biztosítása, hogy a szabályok a jövőben is rugalmasak maradjanak, és ne váljanak elavulttá az új tudományos vagy technológiai fejlesztések után. Emellett a cég azt is fontosnak tartja, hogy megszűntesse az MI-vel kapcsolatos általános bizonytalanságot. 

Néhány iparági szereplő azonban kritikusan nyilatkozik az OpenAI lobbitevékenységének kiterjesztéséről. 

Kezdetben a cég az MI-politikában érintett embereket és szakembereket toborzott, most viszont csak átlagos technológiai lobbistákat vesznek fel, vagyis ez egy teljesen más stratégia” – mondta egy olyan szakember, aki közvetlenül együttműködött az OpenAI-jal a jogszabályok megalkotásában. 

Ők csak befolyásolni akarják a törvényhozókat olyan módon, ahogy a Big Tech már több mint egy évtizede teszi.” 

Robinson, az OpenAI tervezési vezetője szerint a globális ügyekkel foglalkozó csapatnak ennél ambiciózusabb céljai vannak. Elmondta, céljuk, hogy a törvényhozók olyan jogszabályokat alkossanak, amelyek nem fojtják meg az innovációt, emellett biztosítják az MI biztonságos használatát. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn