Aggasztó: Ukrajna listázza amerikai ellenségeit    

Szerző: | 2024. június. 18. | Háború, Kiemelt

A Ron Paul Intézet felfedett egy meglehetősen aggasztó, az Egyesült Államok kormányához kötődő, ukrajnai székhelyű nem kormányzati szervezetet (NGO), amely közzétette az „ellenségek” listáját, amelyen olyan amerikai újságírók, üzleti vezetők, sajtóorgánumok, weboldalak szerepeltek, amelyek kritikusak voltak a Biden-adminisztrációval szemben.

Az amerikai kormány által támogatott ukrán internetes kiadvány, a „Data Journalism Agency” (TEXTY) nemrégiben tett közzé egy jelentést, amelyben

több száz prominens amerikai személyt és szervezetet jelölt meg ellenségként, amiért nem támogattak még több amerikai pénz és fegyver küldését Ukrajnába. 

Jelentésük címe is már sokatmondó: „Amerikai szving. Trumpistáktól kommunistákig, ki és hogyan kampányol az ukrajnai segélyek megszüntetéséért”. Láthatóan próbálnak mindenkit besározni az Oroszország kiszolgálója, az orosz propagandista vádjával, de valójában ez egy lista azokról, akik ellenzik az ukrajnai háborút, Bident vagy általában a baloldalt. 

Összesen 390 ember és 76 szervezet szerepel  Ukrajna ellenséges listáján. A jelentésben olyan prominens amerikai politikusok és újságírók szerepelnek, mint J. D. Vance szenátor, Rand Paul szenátor, Matt Gaetz képviselő, Marjorie Taylor Greene képviselő, Jim Jordan képviselő vagy Douglas Macgregor ezredes. Még az Antiwar.com békeszerető oldala, tudósítója is megtalálja magát az ukrán „ellenséglistán”, és természetesen ott van Tucker Carlson is.  

A listára kerüléshez elég, ha valaki olyasmiről értekezett, mint például az ukrajnai náci beütés vagy az amerikai biolaborok léte, esetleg a 2014-es „méltóság forradalmának” puccsként való ábrázolása. 

Bár az „ellenséglista” az azon szereplők által Ukrajnáról terjesztett félretájékoztatást akarja kijavítani, tele van nyers dezinformációkkal. A felsorolt emberek többségének nincs közvetlen, bizonyított kapcsolata az orosz kormánnyal vagy propagandistákkal. Esetleges érveik, amelyek kritikusabbak az ukrajnai konfliktusban való részvétellel szemben, már elegendők ahhoz, hogy orosz propagandistának nevezzék őket, akiknek célja, hogy megfosszák az ukránokat a nyugati fegyverektől és pénzektől, amivel védekezhetnének.  

Talán a legmegdöbbentőbb ebben az amerikai polgárok elleni támadásban az a tény, hogy a Data Journalism Agency régóta kapcsolatban áll az amerikai kormánnyal.

A kiadvány alapítója, Anatolij Bondarenko ugyanis a tengerentúli kabinet egyik weboldalán feltűnő helyen szerepel, mint az amerikai külügyminisztérium „TechCamp” projektjének résztvevője.  

A Data Journalism Agency az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (US Agency for International Development) Átláthatóság és elszámoltathatóság a közigazgatásban és a szolgáltatásokban – TAPAS projekt) (Transparency and Accountability in Public Administration and Services – TAPAS Project) „végrehajtó partnereként” szerepel. 

Az amerikaiak most döbbennek rá, hogy az ukrajnai folklór hagyományos részének tekinthető a listakészítés az „ellenségeikről”.  

Ezek közül az egyik a kijevi Mirotvorets Center által összeállított hírhedt „halállista”, amelyre már pár magyar személyiség is felkerült. Erről már többeket meggyilkoltak, köztük Daria Dugina orosz újságírónőt. A Ron Paul Intézet kíváncsian várja, miképp fog reagálni Donald Trump volt amerikai elnök és a kongresszus tucatnyi tagja, amikor meghallja, hogy adódollárokat küldenek Ukrajnába az USA által támogatott ukrán szervezetek számára, hogy „gyűlöletlistákat” készítsenek a hozzájuk hasonló hazafias amerikaiakról. 

A jelentés végén egyébként az „ukrán” „civilszervezet” azt írta: „Nagyra értékeljük és tiszteljük a szólásszabadságot, amely a demokratikus társadalom létének szükséges előfeltétele.” 

Az ügy persze nem állt meg. Miután elkezdett terjedni a közösségi médiában, az ukránok nyilatkozatot tettek hozzá, miszerint ez sem „Ukrajna ellenségeinek listája”, sem „halállista”.  

Állítják, hogy a cikkük nem vádaskodás, hanem a politikai és a média kontextusának tanulmányozása, amely befolyásolja a kormány döntéseit Ukrajna további támogatásával kapcsolatban az orosz–ukrán háborúban. Nem tagadják, nem ítélik el és nem vitatják az amerikai állampolgárok, a média és az intézmények azon jogát, hogy véleményt nyilvánítsanak, vagy a politikai meggyőződésüket megvallják. 

Kellett is az ukránok kiegészítése, mert Jim Banks republikánus képviselő gyors és határozott lépéseket tett. Levelet küldött a kollégáinak, amelynek hatására a képviselőház előirányzati bizottsága olyan rendelkezést fogadott el, miszerint megszakítja a kapcsolatokat a nem kormányzati szervezettel és megtiltja az Egyesült Államokból való finanszírozását.   

Kapcsolódó

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn