A gazdaságfehérítésben is élen járunk 

Szerző: | 2024. június. 19. | Hazai, Világgazdaság

Az Európai Unión belül 2010 óta Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22-ről 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40-ről 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete éves közgyűlésén. A pénzügyminiszter kiemelte: hazánk EU-elnökségi ciklusának fő célja az európai gazdaság versenyképességének megerősítése lesz, amelynek egyik legfontosabb eleme az adókörnyezet. 

A tárcavezető közölte: 2010 óta a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére mérséklődött, a társasági adó mértékét 20-ról 9 százalékra, a munkáltatói adókat 33,5-ről 13 százalékra csökkentettük. A digitális adatszolgáltatások fejlesztése révén ma már a munkavállalók zömének szja-bevallását a NAV készíti el – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint mondta: a gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek 2014-es bevezetése, az EKÁER 2015-től, majd az online számlázás 2018-tól. A miniszter arra is rámutatott, hogy  

jövőre az unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta,  

amely később akár okostelefonon is visszakereshető lesz. Varga Mihály megjegyezte: jelenleg  

Magyarország az adó-versenyképesség terén 11. helyen áll a 38 OECD-tagállam között,  

és a kormány adópolitikájának mintájára már több ország is átvett megoldásokat. Példaként említette Lengyelországot, amely 2017-ben a magyar példa alapján vezette be a saját EKÁÉR-ét. A kabinet gazdaságpolitikai célja változatlan: adócsökkentés, hatékonyabb adóbeszedés és egyre arányosabb közteherviselés – szögezte le a miniszter. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn