Üzleti és gazdasági bizalmi indikátorok 

Szerző: | 2024. június. 19. | Geopolitika, Infláció, Világgazdaság

Megjelent a Makronóm Intézet június havi gazdasági monitora, amely a legfrissebb üzleti és gazdasági bizonytalanságot elemzi.

Szerző: Purczeld Eszter, a Makronóm Intézet vezető elemzője

A nemzetközi gazdasági helyzet az elmúlt egy hónapban mérsékelten pozitív képet mutatott. Hazai vonatkozásban ezt támasztja alá a Makronóm Intézet EPU indexe is, amely a jelentkező geopolitikai bizonytalanságok és a külső piacokkal összefüggő kockázatok ellenére májusban ismét kiegyensúlyozott szinten mozgott. 

1. ábra – A hazai EPU index alakulása

A nemzetközi bizalmi indikátorok összességében szintén pozitív képet festenek a globális gazdaság alakulását illetően. Az OECD BCI júniusban kismértékben növekedett, de még mindig alacsonyabb a hosszú távú átlagnál, ami a vállalkozások óvatos optimizmusát jelzi a közeljövő gazdasági teljesítményével kapcsolatban. A visegrádi országok kapcsán az előző hónaphoz képest némileg romlottak a BCI értékei, azonban a német gazdaság kedvező kilátásai már rövid távon is ellensúlyozhatják ezeket a folyamatokat.  

Az Európai Bizottság által közzétett ESI legfrissebb adatai szerint az EU gazdaságihangulat-mutatója 96,5 ponton áll, ami 0,3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest. Az eurózóna ESI-értéke szintén javult, 0,4 pontos emelkedéssel elérte a 96,0 pontot.

Ez a javulás tükrözi a gazdasági szereplők növekvő optimizmusát. A bővülés főként az ipari és szolgáltatási szektorban bekövetkezett bizalomerősödésnek köszönhető.  

2. ábra – A Makronóm Intézet bizalmi hőtérképe 

A Sentix index legfrissebb adatai szerint a világgazdaság különböző régiói vegyes képet mutatnak: az USA értékei április óta kismértékben romlottak, de továbbra is magas szinten állnak, az euróövezet indexe azonban +0,3 pontra emelkedett júniusban, ami az első pozitív érték 2022 februárja óta. A Sentix Kelet-Európában szintén emelkedő tendenciát mutat, és az egész régióra vonatkozóan folyamatos fejlődést vetít előre. A legjelentősebb bővülést (+5,0) Németország gazdasága produkálta. 

3. ábra – A Sentix gazdasági index alakulása (2020. január–2024. június) 

Az Ifo német üzletihangulati-index szintén emelkedett, jelezve, hogy a német vállalkozások valamelyest optimistábbak a jövőbeli üzleti környezetet illetően. Az általános tendencia szerint – a szolgáltató szektor stagnálása mellett – a vállalkozások bizalma lassan javul, de a geopolitikai bizonytalanságok és az inflációs nyomás továbbra is jelentős kockázatot jelentenek. 

4. ábra – Az Ifo index alakulása gazdasági szektoronként (2019. január–2024. május) 

A világgazdaság helyzetét jellemző mérsékelt optimizmust tovább erősítheti, hogy

a globális ellátási láncokra nehezedő nyomás (GSCPI) továbbra is alacsony tartományban mozog, és számottevő növekedés nem volt megfigyelhető az idei évben. 

5. ábra – Global Supply Chain Pressure Index (GSCPI) (2019. január–2024. május) 

A Makronóm Intézet június havi teljes gazdasági monitorja itt található. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn