Eb-árak az utolsó utáni pillanatban 

Szerző: | 2024. június. 20. | kultúra, Társadalom

A szervezett utak nem olcsók a németországi Eb-meccsekre, de lehet találni olyan ajánlatokat, amelyek a belépőjegy mellett a szállás árát is tartalmazzák. Egyéni utazások esetén fontos tudnivaló, hogy a rendező városok szállásárai az egekbe röpültek: nem egy esetben megduplázódtak. Az utazáskor pedig dugókkal is számolni kell. 

Azoknak a magyar szurkolóknak, akik szeretnének eljutni az Európa-bajnokságra, sokkal jobbak a lehetőségeik, mint általában, hiszen az eseményt nem valamelyik távolabbi országban, hanem Németországban rendezik. Az Eb mérkőzéseit több városban tartják, és jelenleg is elérhetők a szervezett last minute ajánlatok akár autóbusszal, akár repülővel.  

Igaz, az egyes csoportmérkőzések a nyugati végeken, ez esetben Kölnben lesznek, ahová csak egy irányban pihenők és dugók nélkül 12 óra az autós vagy a buszos út. Aki nem csak egy-két érdekesebb találkozót nézne meg, annak a legközelebb München van, nettó 7 órányira, esetleg Stuttgart (magyar–skót csoportmeccs) és Frankfurt elérhetőbb. Ezekbe a városokba az útvonaltervező 9-10 órát ír, szóval nem egy kényelmes balatoni leruccanásról van szó. Viszont Münchenben csak akkor van esélyünk magyar meccset nézni, ha továbbjutunk, ugyanis ott július 2-án egy nyolcaddöntő, 9-én pedig az egyik elődöntő lesz. 

Busás last minute költségek 

Németország közelsége azonban nem jelenti azt, hogy „a későn ébredőknek” fillérekből meg lehet úszni a belépőjegyet és az utazást. A legnagyobb költség (túl a kényelmes repülésen és az elegánsabb hoteleken) a jegyár.  

Ha nem voltunk eléggé szemfülesek (vagy szerencsések), és nem a UEFA hivatalos oldalán vásároltunk tavaly ősszel, az első körös jegyigénylésekkor a csoportmérkőzésekre akár 10-20 ezer forinttól elcsíphető belépőkből, akkor bajban vagyunk. 

Egy-egy jegy ára – ha tudunk egyáltalán szerezni – már most is 160 ezer forinttól indul. Ráadásul könnyen belefuthatunk online jegyüzérekbe. Azaz akinek nincs ebben gyakorlata, azzal előfordulhat, hogy jó sok pénzért érvénytelen belépőt szerez!  

A hivatalos árak persze ma már az UEFA oldalán sem alacsonyak, fejenként 400-500 eurót, azaz mintegy 160-200 ezer forintot kóstálnak. És itt a csoportmeccsekről van szó. A nemzetközi szövetség jegyvásárlási oldalán már 200 ezerért sem lehet jegyet kapni, nemhogy a döntő vagy az elődöntő, de még a nyolcaddöntő meccseire sem. 

A jegy már megvan, de hogyan lehet olcsón kijutni? 

Aki olyan szerencsés, hogy van belépője, de kevesebb pénzből gazdálkodik, valószínűleg busszal fog utazni. A legegyszerűbb módja az utazásnak az, ha utazási irodát választunk. Lehetőleg olyat keressünk, amelynek többéves tapasztalata és referenciái vannak a szervezésben és a kiutaztatásban. Az interneten böngészve könnyen találhatunk last minute ajánlatokat, például a június 15-én lejátszott Magyarország–Svájc mérkőzésre június 14-ei indulással, busszal már 190 ezer, repülővel azonban 450 ezer forinttól kezdődtek az árak. Ezek tartalmazták a retúrjegyet, a szállást, a mérkőzés belépőjegyet, a csoportkísérőt, az utazási tájékoztatót és a lemondási garanciát betegség esetére, azaz egy komplett utasbiztosítást is. 

Csak milliókkal a zsebünkben úszhatjuk meg 

Fontos megjegyezni, hogy a fenti árak egy főre szólnak. Tehát ha egy pár vagy egy kisebb család utazna, könnyen milliós tétel lehet egyetlen meccs megtekintésének a költsége, ha nincs olcsó jegyük, és nem önállóan szervezik az utazást, a szállást. Természetesen nemcsak a belépőknél, de a szállás esetén is jobban járt az, aki előre gondolkodott, és időben foglalt szállást ismerősöknél vagy egy egyszerű panzióban. Jelenleg ugyanis  

a szállásfoglalási oldalakon extra felárat kell fizetni, ha egy-egy mérkőzés közelében akarunk lenni. Ezt erősíti meg az általunk végzett Booking.com-szálláskeresés is, amely szerint a meccseket követő este a belépőkategóriás szállásárak megduplázódtak.  

Ugyanez hatványozottan igaz a nyolcad-, a negyed-, az elődöntőre és a döntőre. Minél népszerűbb egy mérkőzés, annál több szurkolóra kell számítani. Így a szállást is érdemes már most megtervezni, lefoglalni, hogyha van jegyünk, és úgy akarunk kiutazni egy-egy meccsre, hogy az élmény után nem 10-12 órás azonnal hazaútban gondolkodunk, hanem 1-2 napra meg is pihennénk kint. 

A csoportos utazás a legkényelmesebb azoknak, akiknek nincs tapasztalata az ilyen szervezésben, esetleg a nyelvtudásuk is hiányos, akár a németről, akár az angolról legyen szó. Természetesen, akik kisebb büdzséből akarják megoldani az utazást, és szeretnek egyedül menni, azok saját autóval is nekivághatnak, és maguk intézhetik a szállást. Végső esetben kempingben, Airbnb-n vagy akár (ahogy írtuk) szállás nélkül is mehetnek, megnézik a meccset, majd visszajönnek.  

Ilyenkor a pihenésre is érdemes odafigyelni, és bele kell kalkulálni, hogy egy-egy nagyobb mérkőzés esetén a nagyvárosok stadionjai körül a parkolás és az odajutás plusz egy-két órát is igénybe vehet a kialakuló dugók miatt. Nincs annál kellemetlenebb, mint ha egy többfős társaság megveszi a drága jegyet, kifizeti az utazás költségeit, majd lekési a meccset a stadionok körül kialakuló dugók miatt, hiszen emberek tízezrei néznek egy-egy eseményt, amelyre a szurkolók többsége távolabbról érkezik. 

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a profi utazási irodák által kínált last minute ajánlatok nem feltétlenül olcsóbbak, mint néhány héttel ezelőtt, inkább drágábbak egy-egy, például a magyaroknak fontosabb meccshez közeledve. Talán az utolsó órákban, ha lesz még hely, lehet kedvezményes árajánlatot kapni. Azonban a szervezett utazások sokkal kényelmesebbek azoknak, akik nem szeretnének a szervezéssel és a logisztikával bajlódni.  

Mivel kell számolnunk, ha a helyszínen szeretnénk szurkolni? 

Belépőjegyárak 

– Elővételben a szerencsések tavaly ősszel akár 10-20 ezer forinttól kaphattak a csoportmeccsekre alapjegyeket, de tízből csupán egy igénylőnek jutott ilyen. 

– A kicsivel jobb helyekre a csoportmeccseken 20-40 ezer, a fontosabb találkozókra 60-80 ezer forinttól lehetett korai elővételben jegyeket kapni, de a döntőhöz közeledve és jobb helyekre a hivatalos belépők 100-200-300 ezerbe kerültek. 

– Az elődöntő és a döntő prémiumjegyei 400–800 ezer forintba kerültek elővételben is. 

– Azaz a „ranglétrán és az időben előre haladva” emelkedtek az árak, de a legtöbb csoportmeccsre ma már a 160-200 ezer forintos last minute UEFA-jegyek is elfogytak. 

– Egyes csoportmeccsekre a (néha kétes) viszonteladói oldalakon 70–120 ezer forintért még lehet belépőket szerezni. Sőt, még néhány nyolcaddöntőre is, igaz, jóval drágábban. 

Utazási költségek 

– Önállóan autóval 

Egy oda-vissza út üzemanyag- és autópályadíj-költsége 100 ezer forint felett van, igaz, ez megoszlik, ha többen utaznak. 

– Önállóan repülővel 

Az „utolsó pillanatos” repülőjegyek ára (tekintettel a csúcsfoglaltságra is) fejenként 190–230 ezer forinttól felfelé indul, például Budapest és Köln vagy Düsseldorf között. 

Szállásköltségek 

Mivel a meccseket követő estéken az olcsó szállások jobbára elfogytak, amelyek megmaradtak, azok az alapár 2-3-szorosán foglalhatók. Ez szobánként és éjszakánként a legegyszerűbb szállás esetében is 50-60 ezer forintos költség egy éjszakára. 

Szervezett utak  

Ha valakinek nincs meg a belépője, kevéssé szeret önállóan szervezni és/vagy utazni, annak érdemes lehet befizetnie egy profi utazási irodánál, ahol a fejenként 200 ezer forint körüli indulóárban a buszos utazás, a meccsbelépő és a kísérő költsége is benne van, ráadásul szurkolókkal utazhat. Szállás nincs az árban, pihenés a buszon lehetséges. 

A szervezett út meccsbelépővel, repülővel és egy éj szállással fejenként 450-500 ezer forinttól érhető el. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn