A két számjegyű béremelkedés jövőre is fennmaradhat

Szerző: | 2024. június. 21. | Hazai, Infláció

Idén a bruttó átlagkereset 13,6, jövőre pedig további 10,5 százalékkal emelkedhet. Ez erős reálbér-dinamikát eredményezhet, ami érdemben javítja a háztartások jövedelmi helyzetét, ezáltal jelentős támaszt jelent a fogyasztásnak és a gazdasági növekedésnek.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Dinamikusan nőttek áprilisban is a bérek. A bruttó átlagkereset egy év alatt 13,5 százalékkal emelkedett. Ebben egyrészről a költségvetési szféra bérfejlesztései játszottak szerepet, itt az átlagos kereset 19,7 százalékkal nőtt, amelyben a pedagógusok, valamint az egészségügyi szakdolgozók béremelései játszották a legnagyobb szerepet, de a közigazgatásban is 14,4 százalékkal nőtt az átlagos kereset. 

A versenyszférában ennél kisebb, 11,6 százalékos átlagbér-növekedést mért a KSH áprilisban. Ezen belül az építőipar (16,8 százalék), a kereskedelem (12,6), illetve a turizmushoz kapcsolódó ágazatok (13,4) húzták felfelé a bérdinamikát az év negyedik hónapjában. 

A bérek emelkedésében jelentős szerepet játszik a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly decemberi 15, illetve 10 százalékos növelése, amely az alacsonyabb keresetű munkavállalókat érinti közvetlenül. 

Ennek a hatása jól látható a mediánkereset alakulásában, itt a növekedés áprilisban 16,6 százalékot tett ki, amely jelzi, hogy zárult a bérolló, az alacsonyabb keresetűek profitálnak nagyobb arányban a jelenlegi bérdinamikából. 

Mi várható a keresetek terén idén és jövőre? 

Várakozásaink szerint idén a bruttó átlagkereset 13,6 százalékkal növekedhet, amely az éves átlagban is a 4 százalékhoz közel alakuló inflációval együtt jelentős, 8,9 százalékos reálbér-dinamikát eredményezhet, így pedig érdemben javítja a háztartások helyzetét, ezáltal jelentős támaszt jelent a fogyasztásnak és a gazdasági növekedésnek.  

Előrejelzésünk szerint a két számjegyű bérdinamika jövőre is fennmaradhat, éves átlagban 10,5 százalékkal nőhet 2025-ben az átlagkereset, amely a tovább lassuló inflációval együtt változatlanul magas, 6,7 százalékos reálbér-emelkedést eredményezhet. 

Forrás: KSH 2024. 06. 21. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn