Ezért ilyen sikeres a Temu 

Szerző: | 2024. június. 22. | Hazai, Társadalom, Technológia

A Temu alacsony áraival és agresszív marketingstratégiájával a hazai vállalatokat is veszélybe sodorja.  

A Temu egy online piactér, amely különböző hétköznapi termékeket, köztük ruhákat, játékokat és háztartási cikkeket árul rendkívül alacsony áron. A felületet a sanghaji székhelyű PDD Holdings tavaly év végén indította el (kezdetben az Egyesült Államokban). 

Azóta a Temu népszerűségét tekintve szárnyal.  

Az eladott termékek összértéke a 2022. szeptemberi 3 millió dollárról 2023-ban elérte a 15,1 milliárdot. 

Ez a siker titka 

A platformnak van néhány hatásos stratégiája, amely miatt a fogyasztók újra és újra visszatérnek.  

Érték 

Sokáig a „made in China” feliratú termékek esetében olcsó, de rossz minőségű árucikkekre asszociálhattunk. Azonban a Temu esetében a fogyasztók úgy gondolják, hogy az alacsony árért cserébe nem feltétlenül kell minőségbeli kompromisszumot kötniük. 

A cég azt állítja, hogy azért tudják ilyen olcsón árulni termékeiket, mert az ellátási láncból kihagyják a közvetítőket. Míg a gyártók biztosítják az árucikkeket, addig a Temu minden mást – a vámkezeléstől a nemzetközi szállításig – elintéz. Ez pedig segít csökkenteni a költségeket. 

Viszont tényleg annyira olcsók az áruk, hogy felmerül a gyanú, hogy a Temu és a beszállítói veszteségesen működnek. Ugyanakkor gyakori, hogy a startupok a kezdeti években negatív cash flow-t tapasztalnak a nagy marketingberuházások miatt. 

Ez különösen igaz a gyors ütemű e-kereskedelemben, ahol a siker és a kudarc gyorsan váltja egymást. A Temu és beszállítói valószínűleg tisztában vannak ezzel a dinamikával. 

Hatékony marketingstratégia 

A Temu egyedülálló megközelítést alkalmaz az e-kereskedelemben azzal, hogy nem csupán a funkcionális előnyökre, például a pénzmegtakarításra összpontosít, hanem a fogyasztók érzelmi igényeit is kiszolgálja. A vevők egyfajta luxusérzetet kapnak, még akkor is, ha kedvezményes áron vásárolnak. Ez a megközelítés lehetővé teszi a Temu számára, hogy ne csak az árérzékeny fogyasztókat vonzza, hanem azokat is, akik élvezik a vásárlás élményét és az exkluzivitás érzetét keresik. A platform gyakran használ marketingkampányokat, promóciókat, emellett ajándékokat osztogat, hogy tovább erősítse ezt az érzést a fogyasztókban. 

Megfelelő időzítés 

A cég a globális infláció közepén lépett színre, és ez arra késztette a fogyasztókat, hogy visszafogják a költéseiket. A platform amerikai bevezetését követő első hónapban a Temu mintegy 200 millió dollárt fektetett be reklámba, és 2 milliárdos költségvetést tervezett az évre. Emellett influenszereket toborzott a hirdetéseihez, hogy a vásárlókban még inkább bizalmat keltsen. 

Promóciós taktikák 

Bár a Temu más e-kereskedelmi platformokról is ismert általános értékesítési taktikákat alkalmaz, ezekből viszont egyszerre nagyon sokat. Íme néhány példa: 

  • Gamifikált élmények: a gamifikált reklám két központi elemen alapul: kihíváson és jutalmon. A Temu szerencsekereke igen kecsegtető kedvezményeket kínál, így pozitív érzelmeket váltanak ki a fogyasztókból. 
  • Villám- és korlátozott idejű ajánlatok: az egyik gyakran alkalmazott promóciós taktika, hogy egy akció csak bizonyos ideig tart, és a cég kommunikációja szerint már csak pár darab van belőle. Ez a fogyasztókat megrémiszti, hiszen gyorsan kell dönteniük, vagy kimaradnak valamilyen jó ajánlatból.  
  • Kedvezmények és ingyenes szállítás: az egyszerű árcsökkentések és a nagyon kedvező árak felajánlása a hűséges vásárlói bázis biztosításának régi, bevált módja. Emellett a Temu nagyon alacsony minimális költés mellett ingyenes szállítást kínál a megrendelésekre. 
  • Hűségprogram: a fogyasztók feliratkozhatnak a cég marketing e-maileire, cserébe több promóciós tartalmat kapnak, beleértve a kizárólag e-mailben küldötteket is. Az e-kereskedelmi vállalatok gyakran hozzáférnek a személyes (például név, cím, életkor és telefonszám), valamint a keresési előzményekből és az online munkamenetekből származó adatainkhoz. Ezek alapján a cég egyedi ajánlatokkal bombázhatja a vásárlókat. 
  • Előresorolás a keresőben: amikor rákeresünk egy termékre például a Google keresőmotorjában, gyakran temus árucikket dob fel elsőnek. 

Túlfogyasztásra ösztönöz 

A Temu kicsit olyan, mint az orosz rulett: vagy jó minőségű terméket kapunk, vagy nem, de ennyi pénzért megéri a kockázatot. Azonban a silány árucikkeket nem nehéz kikerülni, hiszen a platform előresorolja a legkelendőbb termékeket, így összességében egy-egy rendelésben valószínű, hogy több jó, mint rossz minőségű kerül. A 90 napos ingyenes visszaküldési lehetőség pedig csak fokozza a bizalmat. Azonban ez stratégia káros is, hiszen a felhasználók hajlamosabbak lehetnek a túlfogyasztásra – ami pazarláshoz és több környezetszennyezéshez vezethet. 

Emellett a Temuhoz hasonló e-kereskedelmi platformok gerincét az adatközpontok alkotják, amik hatalmas energiazabáló rendszerek, amelyek nagy része nem megújuló forrásokat használ, és ez tovább növeli a globális felmelegedés kockázatát. A cég naponta több mint egymillió csomagot küld a világ különböző pontjaira, ami jelentős mennyiségű hulladékot eredményez. Az online vásárlás 4,8-szor több csomagolási hulladékot termel

Vajon titkol valamit? 

A Temu nem oszt meg információkat a munkaügyi gyakorlatáról, így nem lehet tudni, hogy a beszállítói által alkalmazott munkavállalókkal tisztességesen bánnak-e és rendesen megfizetik-e őket. Az azonban gyanítható, hogy a pár száz forintos ruházati cikkek ára nem elég ahhoz, hogy fedezze az azokat készítő ruhaipari munkások bérét. 

A márka azt állítja, hogy tiltja a kényszermunkát, de nincs magyarázat arra, hogy ezt több ezer beszállítójánál hogyan ellenőrzi. Tavaly májusban egy amerikai kongresszusi bizottság levélben kért tájékoztatást arról, hogy a Temu betartja-e az Egyesült Államok kényszermunka-ellenes törvényeit, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a vállalat üzleti modellje lehetővé tette, hogy elkerülje a kínai Hszincsiang régióból származó importot tiltó amerikai szabályozás betartását, ahol jelentős az emberi jogok megsértésének kockázata. A jelentés megjegyezte, hogy a cégnek nincsenek olyan ellenőrzési folyamatai, amelyekkel ezt a kockázatot értékelni lehetne. 

Kiszorítja a hazai kereskedőket 

Az Olcsóbbat.hu felmérése azt mutatja, hogy az új versenytárs megjelenését a hazai e-kereskedők is érzik, amelyek 52 százaléka számolt be az új konkurens miatti árbevétel-csökkenésről, csaknem negyedük (24 százalék) esetében a visszaesés mértéke meghaladta a 25 százalékot. Emellett a magyar webáruházak 28 százaléka jelezte azt, hogy termékkörének több mint fele esetében a Temu közvetlen versenytársnak tekinthető. 

Dévavári Dezső, az Olcsóbbat.hu vezetője szerint „A masszívan veszteséges kampányt hosszú távon ilyen intenzitással igen nehéz fenntartani, ezért a válaszadók 54 százaléka arra számít, hogy az idei év végére jelentősen csökken a Temu agresszív jelenléte a hirdetési felületeken. Csupán 17 százalékuk érzi úgy, hogy ez az intenzív piaci nyomulás akár több éven keresztül is fenntartható. Kérdés azonban, hogy közben hány hazai webáruház szűnik meg az öldöklő verseny hatására.” 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn