ESG Summit illusztráció - Unsplash

ESG Summit: a zöldjövőről cseréltek eszmét a szakértők Budapesten

Szerző: | 2024. június. 24. | Hazai, Zöldgazdaság

Az ESG Summit 2024 konferencia főként az ESG-jelentések nyújtotta lehetőségekről, a zöldfinanszírozás és a zöldenergia-termelés kihívásairól, valamint az innovatív hulladékcsökkentési megközelítésekről szólt. 

Az ESG Summit 2024 konferenciát június 20-án tartották Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A „nyárindító” találkozó a fenntarthatóság és környezetvédelem iránt elkötelezett üzleti vezetőket, gazdasági szakembereket, finanszírozókat, befektetőket és ágazati szakértőket célozta. A konferencia kerekasztal-beszélgetései a fenntarthatóság legaktuálisabb kérdéseit tárgyalták.

ESG-jelentések: nem nyűg, lehetőség

A találkozó első részében az ESG-jelentésekről folyt a diskurzus. Az előadók hangsúlyozták, hogy ezek nem csupán adminisztratív terhek, hanem valós lehetőségeket kínálnak az ESG-minősítésért versengő cégek számára. Szó esett arról is, hogyan használhatók ezek a jelentések stratégiai eszközként a vállalati célok eléréséhez. A résztvevők az ESG holisztikus megközelítésének fontosságát vizsgálták, és azt, hogyan lehet az ESG-szempontokat beépíteni a mindennapi üzleti gyakorlatba, hogy azok a céges kultúra szerves részévé váljanak.

Fenntartható finanszírozás kihívásai és lehetőségei

A zöldfinanszírozás nehézségei és esélyei is napirenden voltak: a résztvevők megosztották tapasztalataikat és ötleteiket arról, hogyan lehet ezeket az új finanszírozási formákat hatékonyan alkalmazni. A körforgásos gazdaság témakörében tartott előadások során a „nem növekedés versus GDP-fétis” vita került fókuszba. A résztvevők arra keresték a választ, hogy léteznek-e fenntartható gazdasági modellek a hagyományos GDP-alapú bővülés középpontba helyezésén túl. Az igen káros greenwashing ellen érkező új EU-szabályozások hatékonysága is fókusztéma volt. A szakértők arról vitáztak, hogy az új szabályozások mennyire lesznek képesek megfékezni a greenwashing gyakorlatát, és milyen további lépések szükségesek.

Az innovatív csomagolások és a hulladéktermelés-optimalizálás is kiemelt figyelmet kapott, kiderült, hogy ez még ma is fontos cél maradt: még tovább csökkenteni a hulladék mennyiségét és növelni az újrahasznosítás hatékonyságát. Arról is szó esett, hogyan lehet az oktatási rendszert úgy alakítani, hogy az elősegítse a fenntarthatósági célok elérését.

Vajon lesz elegendő zöldenergia a jövőben?

Az ESG Summit egyik legizgalmasabb kerekasztal-beszélgetése az energia témájával foglalkozott, „Lesz még energiánk a holnaphoz?” címmel. A résztvevők a fosszilis és a zöldenergia jelenéről, valamint jövőjéről vitáztak, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra és új technológiákra, mint az energiaközösségi rendszerek (EKR) és az off-grid megoldások. Az energiaközösségek és innovatív megoldások bemutatása inspiráló példákat adott arra, hogyan lehet fenntarthatóbb módon biztosítani az energiaellátást a jövőben.

Az ESG Summit konferencia is zöld volt

Érdekesség, hogy az ESG Summit is a fenntarthatóság jegyében zajlott. Az étel- és italfelszolgálásnál nem használtak egyszer használatos műanyag tányért és evőeszközt, vendégeink főként növényi alapú és vegetáriánus ételeket fogyaszthattak, támogatva az egészséges és környezettudatos étkezést. A megmaradt ételek kezelésére együttműködtek a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, ezzel is csökkentve az élelmiszer-pazarlást. A rendezvény során keletkező kávézaccot komposztálásra adták át a Compocitynek. Továbbá a helyszín könnyen megközelíthető volt tömegközlekedéssel, támogatva a fenntartható közlekedési formákat, és a Magyar Kerékpárosklubbal közösen ösztönözték a summit kerékpáros látogatását.

Az eseményt minimális dekorációval rendezték meg, a szükséges elemeket bérelték, és újrahasznosított anyagokat használtak a belépők és nyakpántok esetén. A program elérhetőségét QR-kódok segítségével digitális felületeken biztosították, elkerülve a felesleges nyomtatott anyagok használatát.

KAPCSOLÓDÓ:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn