Egymilliárd dollárt költöttek a húszik elleni harcra – és vesztettek 

Szerző: | 2024. június. 24. | Geopolitika, Háború, Kiemelt

Ron Paul annak járt utána, hogy a Pentagon miért képes sokkal jobban költeni a pénzt, mint egy sikeres műveletet összehozni. A sikertelen Prosperity Guardian hadművelet és a katasztrofálisan szétesett gázai móló csak két példája a közelmúltbeli rendkívül költséges kezdeményezéseknek, amelyek nem voltak képesek elérni kitűzött céljaikat, bár kétségtelenül gazdagították a katonai vállalkozókat.  

Ronald Ernest Paul (1935) amerikai író, aktivista, orvos és nyugdíjas politikus. Texas kongresszusi képviselője volt, három alkalommal indult az Egyesült Államok elnöki posztjáért: 1988-ban a Libertárius, 2008-ban és 2012-ben pedig a Republikánus Párt jelöltjeként. Nyugdíjas politikusként is tevékeny háborúellenes aktivista, aki a nem beavatkozó külpolitikát és az amerikai imperializmus felszámolását hirdeti. Alapítója a Ron Paul Institute for Peace and Prosperity nevű külpolitikai agytrösztnek. 

A Pentagon tavaly decemberben elindította a Prosperity Guardian nevű, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közös katonai hadműveletét, amely a Vörös-tenger kereskedelmét támadó húszik megállítására irányul. Az utóbbiak bejelentették, hogy ez a válaszuk Izraelnek a gázai háborúban elkövetett tetteire. Amikor a két nagyhatalom hadserege bekapcsolódott, bejelentették, hogy célba veszik az amerikai és a brit hajókat is.  

Ron Paul szerint a műveletnek gyorsnak és egyszerűnek kellett volna lennie, végül is a húszi milícia nem hasonlítható a hatalmas amerikai és brit haditengerészethez. De ez egyáltalán nem így sikerült, még a The Wall Street Journal (WSJ) is arról cikkezett, hogy miután Amerika több mint egymilliárd dollárt költött csak hadianyagra, a hadművelettel nem tudta elriasztani a húszikat, és nem sikerült újra megnyitni a kereskedelmi hajózást a Vörös-tengeren. 

A WSJ arról is beszámolt, hogy Avril Haines, a hírszerzés igazgatója a közelmúltban azt mondta a kongresszusnak, hogy „az Egyesült Államok által vezetett erőfeszítés nem volt elegendő ahhoz, hogy elrettentse a militánsok hajókat támadó csoportját, és a fenyegetés egy ideig aktív marad”. 

Ron Paul a cikkből kiemeli azt is, hogy az Egyesült Államok folyamatos erőfeszítése a húszik elleni harcban a vörös-tengeri hajózás miatt „nem fenntartható”. Az idézett írás talán legleleplezőbb részének egy washingtoni katonai szakértő nyilatkozatát tartja, aki úgy vélte, hogy a húszik Iránból származó fegyverei olcsók és rendkívül fenntarthatók, viszont az amerikaiaké drága, az ellátási láncaik összeroppantak, a logisztikai vonalak pedig túl hosszúak. 

A politikust mindez Harry G. Summers ezredesnek az észak-vietnami Tu ezredessel folytatott beszélgetésére emlékezteti: „Tudod, soha nem győztél le minket a csatatéren” – mondta Summers. Tu megállt egy pillanatra, majd így válaszolt: „Lehet, hogy így van. De ez lényegtelen.” 

Hasonlóképpen, az amerikai hadsereg negyedmilliárd dollárt költött egy ideiglenes úszó móló építésére, hogy segélyt szállítson az éhező palesztinoknak, holott már létezett egy szárazföldi útvonal, amelynek a használata sokkal olcsóbb lett volna. A projekt kezdettől fogva kudarcra volt ítélve, ugyanis napokkal a megépítése után a viharos időjárás széttörte a mólót, és egy részét elsodorta Izrael partjaihoz. Az amerikai hadseregnek sikerült ismét összeraknia a darabjait, de összességében csak néhány segélyszállító kamion tudta használni, majd ismét szétszedték, tartva az időjárástól.  

A volt elnökjelöltnek úgy tűnik, hogy a móló egyetlen dologra volt jó, segítette az izraeli hadsereget a június 8-i gázai rajtaütésben, amelyben 270 palesztin civil vesztette életét. 

Ron Paul az írása végén figyelmeztet, hogy miközben a washingtoni neokonok már tervezik a háborút Kínával Tajvan miatt, valakinek észre kellene vennie, hogy milyen gondok vannak a húszikkal és az úszó mólókkal. A katonai kiadások növekedése korlátlannak tűnik, de az emelkedő kiadások, amik csökkenő eredményeket hoznak, felvetik a kérdést, hogy mekkora durranást kapunk a pénzünkért. 

Nálunk van a legdrágább katonaság a világon, mondják. Ez igaz lehet, de ez is lényegtelen”

– zárta sorait a háborúellenes aktivista. 

(Forrás: Ron Paul Institute

 Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn