Az online árfigyelő marad, a kötelező akciózás megy 

Szerző: | 2024. június. 25. | Hazai, Infláció, Világgazdaság

A kötelező akciózással – amelynek köszönhetően a családok olcsóbban juthattak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék – a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt. Az intézkedés elérte célját, így azt július 1-jétől kivezetik, ugyanakkor a kabinet a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert. 

A kötelező akciózás rendszerét a kormány a háború és a szankciók okozta inflációs sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be. 

Tavaly augusztusban – az 1 milliárd forint fölötti árbevételt elérő kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kabinet másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15-re emelkedett. Továbbá a kötelező akciózási szabályokat kiterjesztették a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi árucikket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni. 

Az intézkedésnek köszönhetően a családok olyan alapvető élelmiszer-kategóriák termékeit vásárolhatták meg lényegesen olcsóbban, mint a baromfihús, tej, tejföl és helyettesítői, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs, friss zöldség. 

A kötelező akciózás rendszere hatékony és eredményes volt, az online árfigyelővel együttesen érdemben járult hozzá, hogy a kormány először letörje és egy számjegyűre csökkentse az inflációt, majd azt alacsony, 4 százalék körüli szintre szorítsa vissza. A kötelező akciózás és az online árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszer-infláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára. 

Az infláció visszaszorítása következtében 2023 szeptembere óta újra emelkednek a reálbérek, azaz  

egyre többet ér a családok jövedelme, amely hozzájárul az óvatossági motívum fokozatos oldódásához, ezen keresztül pedig a fogyasztás növekedéséhez.  

Ez tükröződik vissza a kiskereskedelmi forgalom hónapok óta tartó emelkedésében és a rekordszintet elérő turisztikai keresletben is. Mindez segíti a gazdasági helyreállását és a növekedés ütemének fokozását. 

A kormány az inflációs folyamatokat, valamint a kapcsolódó intézkedésrendszert vizsgálva megállapította, hogy a kötelező akciózás elérte célját, ugyanakkor a kiskereskedelmi szereplők közötti fokozott versenyt továbbra is fenn kell tartani, mert az a családok érdekeit szolgálja. A kabinet mindezekből következően arról döntött, hogy  

július 1-jétől kivezeti a kötelező akciózást, míg a verseny támogatása érdekében folytatja az online árfigyelő rendszer működtetését. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn