Európában Németország és Szlovákia van a leginkább kitéve a kínai elektromos járműimportra kivetett vámoknak

Szerző: | 2024. június. 28. | Hét ábrája

Az elmúlt hónapokban a kínai kormányhivatalok, a párt által ellenőrzött média és más, az államhoz kapcsolódó csoportok egyre terjedő kampányt indítottak a francia brandy, a spanyol sonka, a német nagy köbcentis járművek és más áruk ellen.

Jacob Gunter, a németországi Mercator Institute for China Studies vezető gazdasági elemzője szerint még ha Peking meg is ígérné, hogy „mélyrehatóan megreformálja a teljes gazdasági szerkezetét”, az évekbe telne. A tárgyalások nagyobb valószínűséggel eredményezhetnek előrelépést más területeken, például az orvosi eszközök kínai beszerzése terén, ahol az EU szerint Peking előnyben részesíti a hazai beszállítókat. „Mindezeket a kínai elnök elméletileg elég gyorsan meg tudna változtatni, ha akarná” – tette hozzá. 

Kína célja, hogy meggyőzzön több európai országot arról, hogy a vámok rossz ötletnek bizonyulnak, így azok ellensúlyozhatnák vagy enyhíthetnék a novemberben bevezetendő végleges vámokat.

Abban reménykednek, hogy a megtorlással való fenyegetés elég komoly gazdasági nehézségeket okoz ezekben az országokban ahhoz, hogy kormányaik nyomást gyakoroljanak, és rávegyék az EU-t a meghátrálásra. 

Peking már korábban is alkalmazta a gazdasági kényszerítés taktikáját egyes nemzetek megbüntetésére, de korlátozott sikerrel: egy ilyen kampány Ausztráliában csekély engedményeket hozott.  

Teljes cikk:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn