Amerikai szenátor: Bidennek nem kellene piszkálnia Kínát

Szerző: | 2024. június. 28. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Rand Paul republikánus szenátor páros lábbal szállt bele Joe Biden Kína-politikájába, különös tekintettel a büntetővámokra, amelyeknek a leghevesebb ellenzője éppen ő volt az előző elnökválasztási kampányban.

Katasztrofálisnak és az Egyesült Államok biztonságára kifejezetten ártalmasnak nevezte a Fehér Ház Kína-politikáját egy napokban megjelent írásában Rand Paul republikánus szenátor.

Mint írja, Biden elnök és külügyminisztere, Anthony Blinken mindent megtesz, hogy úgy tűnjön, a Kínával szemben tanúsított folyamatos izompolitika az amerikai nép érdekeit szolgálja, valójában azonban nem történik más, mint hogy az elnök feláldozza a nagyon is működőképes kapcsolatokat és a Kínával folytatott kereskedelem előnyeit a rövid távú politikai céljai elérése érdekében.

Az orosz szál

A szenátor rámutatott: míg Biden folyamatosan fenyegeti Kínát, azzal vádolva, hogy különféle kettős felhasználású alkatrészeket szállít Oroszországnak, így segítve Moszkvát a háborús erőfeszítéseiben, addig az Egyesült Államok gyakorlatilag végteleníti a konfliktust az Ukrajnának küldött, sok ezer milliárdos hadisegélyeivel. Az elnök mindezt ráadásul elmaszatolt jövőképpel teszi, ugyanis többszöri felszólítására sem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, mit jelent pontosan az „addig segítjük Ukrajnát, ameddig szükséges” mondat, vagyis senki nem érti, pontosan mit akar Biden elérni az ukrajnai háborúban és általa.

Az azonban biztos – írja Paul –, hogy amennyiben Washington a kínai–orosz kereskedelem gyengítését tűzte ki célul, a lehető legrosszabb utat választotta hozzá azzal, hogy csak a fenyegetésre képes.

A hatékony diplomácia a kölcsönösségen alapul, a Biden-kormány azonban csak követelni tud Pekingtől, és szankciókkal, büntetővámokkal fenyegetőzik, ha nem teljesíti, amit kér

– véli a szenátor, kiemelve: a kölcsönösség fogalmának értelmezése nagy segítségére lenne a Fehér Háznak abban, hogy valódi tárgyalásokat folytasson Pekinggel, win-win szituációt teremtve például azzal, hogy az Oroszországba irányuló kínai export csökkentése fejében megszünteti a kínai áruk behozatalára kivetett büntetővámokat. Ám az elnök és csapata hallani sem akar bármiféle konszenzusról, és makacsul ragaszkodik az agresszív izompolitikához.


A vámháború

Rand Paul külön felhívja a figyelmet arra is, hogy a büntetővámok tekintetében Biden messze nem volt ennyire lelkes öt évvel ezelőtt, amikor elnökjelöltként e szavakkal rontott neki Donald Trumpnak a Kínára kivetett exportvámok miatt: „Trump az alapokat sem érti. Azt hiszi, hogy a vámokat Kína fizeti. Bármely első éves közgazdász elmagyarázhatja, hogy valójában az amerikaiak fizetik”. A mondat igaz 2024-ben is – mondja Paul –, a Kínára kivetett eddigi illetékek ugyanis évente 830 dollárral növelték az amerikai háztartások költségeit, most pedig, hogy még 18 milliárd dollár értékű kínai importra vetett ki extravámot, beláthatatlan következményekkel járó folyamatot indít el.

„Az elnöknek a politikai haszonszerzés helyett a nemzet érdekeit kellene előtérbe helyeznie. Kína félelmetes gazdasági és katonai hatalom marad. Ha biztosítani akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink egy biztonságos, gazdasági lehetőségekben bővelkedő Amerikát örököljenek, akkor Kínával stabil, a kölcsönös tiszteleten és pozitív diplomácián alapuló kapcsolatok kiépítésére kell törekedni” – zárja írását a republikánus szenátor.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Gage Skidmore

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn