Már vártuk: a „dühös barátnő” applikáció igazi gyilkos

Szerző: | 2024. június. 30. | Makronóm Morzsa, Technológia

Egy új MI-alkalmazás olyan virtuális barátnőt kínál a férfiaknak, amely pokollá teszi az életüket. A kihívás ebben az esetben az, hogy kiengeszteljük a mindig mindenen megsértődő és hisztériázó robotot. Sok sikert hozzá!

A mesterséges intelligenciára épülő virtuális partnereket személyre szabottan előállító alkalmazásoknak immár se szeri, se száma: a sikerük akkora, hogy egyesek új iparágat vizionálnak köréjük.

A kérdés, hogy mennyire tükrözheti egy app a valódi kapcsolat árnyaltságát, mélységét, bonyolultságát és hullámvölgyeit, többször felbukkant az elmúlt időszakban. Egy fejlesztőcsapat úgy véli, megtalálta a megoldást az AngryGF piacra dobásával: az alkalmazás a párkapcsolat bonyolultságában éppen azt domborítja ki, ami megoldandó benne, vagyis – nevéhez méltó módon – a felhasználó egy sértődékeny, minduntalan haragra lobbanó, dühös és rendkívül cinikus barátnőt kap a letöltéssel, az indítástól kezdve pedig gyakorlatilag egyetlen dolga van: úgy alakítani a beszélgetést, hogy a robot kiengesztelődjön, megbocsásson, és a nap végére kimondja a bűvös „szeretlek” szót.

Ha nem sikerül, folytatódik a pokol.

A Wired beszámolója szerint a fejlesztők piaci rést vettek észre a cuki, szerethető és a felhasználó igényeit minden virtuális értelemben kielégítő chatbotok tengerében, ezért alkották meg a dühös barátnőt, amely a hamis pozitív érzelmektől csöpögő interakciók helyett a konfliktusok kezelésére és a frusztrált partnerekhez szükséges kommunikációra neveli az embert. De elképzelhető, hogy kicsit túltolták a dolgot.

Az „ok nélkül dühös” funkció

Az alkalmazás valós élethelyzeteken alapuló szituációkba vonja be a felhasználókat, olyanokba, amelyek a valóságban is feldühíthetik vagy elszomoríthatják partnerüket. Ilyen például az anyagi gondok által kiváltott aggodalom, a féltékenység vagy éppen egy rosszul megfogalmazott és félreértett mondat miatti kommunikációs káosz. A felhasználónak olyan technikát kell alkalmaznia a beszélgetésben, amellyel eléri, hogy partnere megnyugodjon és megbocsásson.

Mindezt az alkalmazás szó szerint pontozza. A „megbocsátási szint” 0 és 100 százalék között terül el, értelemszerűen a cél a legmagasabb érték elérése. Nincs könnyű dolga az embernek: ha például az „ok nélkül dühös” funkciót választja, már az induláskor mindössze 30 százalékos szinten áll – és a dolgok bármikor rosszabbra fordulhatnak.

Az egyik felhasználó arról számolt be, hogy tulajdonképpen mindegy volt, milyen kedves szavakkal próbálta lenyugtatni az álbarátnőt, az minden próbálkozásánál válogatottan szarkasztikus sértéseket vágott a fejéhez.

Elbuktam. Egy egyszerű »Hogy érzed magad?« kérdésre is csak ez a válasz érkezett: »Ó, tehát most már érdekel, hogy vagyok?«, és úgy tűnt, minden kísérletem csak tovább fokozza a dühét.

Az alkalmazás kritikusai szerint az AngryGF-en éppen ezért lenne még mit csiszolni. Az állandó negativitás ugyan valóban ellenpólust képez a cukormázas virtuális barátnős alkalmazásokkal szemben, de a folyamatos elutasítás és a lehetetlennek tűnő konfliktuskezelés egy idő után frusztrálóvá és dühítővé válik.

A kiinduló kérdés tehát itt is adott: az őrjöngéssel és a néha extrém szintre lépő paranoiás viselkedéssel megáldott robottal való folyamatos kommunikáció tényleg segíthet a valós kapcsolatok problémakezelésében, vagy éppen ellenkezőleg, csupán a kudarcélményt és a reménytelenséget vetíti előre?

***

Fotó: Pixexid

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn