Ezt gondolják az amerikai választók Trumpról és Bidenről 5 hónappal a választás előtt 

Szerző: | 2024. július. 1. | Geopolitika, Kiemelt

A Gallup felmérése szerint Trump nagyobb támogatást kap pártjától, mint Biden a demokratáktól. Az utóbbiakat is zavarja, hogy potenciális elnökjelöltjükből 81 éves kora miatt hiányzik a szellemi frissesség és a lendület. Nem csoda, hogy népszerűsége bezuhant, míg Trumpé megugrott. Biden ráadásul az elnökjelölti vitán is katasztrofálisan szerepelt. Elfogy a levegő az újrázni akaró elnök körül?

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet geopolitikai elemzőjének írása 

A Gallup amerikai közvélemény-kutató cég 5 hónappal a választások előtt készített felmérése szerint Donald Trumpot több szempontból is pozitívabban ítélik meg, bár egyik jelölt megítélése sem kedvező. Trump előnye részben abból ered, hogy sokkal több pozitív kritikát kap saját pártjának híveitől, mint Joe Biden a demokratáktól. 

A felmérés szerint körülbelül kétszer annyi republikánus örül annak, hogy Trump a republikánusok befutó jelöltje, mint ahány demokrata, hogy Biden. 

Összességében az amerikaiaknak kevesebb mint a fele látja kedvezően bármelyik jelöltet. Bár Bident és Trumpot mindössze három év választja el egymástól, az amerikaiak Biden magas életkorát sokkal nagyobb tehernek tartják. Az amerikaiak többsége túl liberálisnak tartja őt, míg Trump ideológiájáról vegyes az emberek véleménye. 

A republikánusok elégedettebbek pártjuk jelöltjével, mint a demokraták 

A republikánusok (79 százalék) majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy elégedettek pártjuk jelöltjével, mint a demokraták (42 százalék). Az utóbbiak többsége (56 százalék) más jelöltet szeretne. 

2020 nyarán, amikor Trump és Biden először indult egymás ellen, a republikánusok véleménye Trumpról hasonló volt, mint most. A demokraták négy évvel ezelőtt pozitívabban álltak Bidenhez, akkor 56 százalékuk elégedett volt vele, bár még mindig jóval kevésbé, mint a republikánusok Trumppal. 

Miután Hillary Clinton 2016-ban a Demokrata Nemzeti Konvención megszerezte a jelöltséget, a demokraták 64 százaléka mondta, hogy örül, hogy ő a jelölt. 2012-ben pedig a 84 százalékuk volt elégedett a hivatalban lévő jelöltként induló Barack Obamával. 

A republikánus oldalon a 45 százalékuk volt elégedett Trumppal 2016-ban a republikánusok konvenciója után, és 66 százalékuk Mitt Romney-val, amikor 2012-ben ő lett pártjuk jelöltje. 

Trump népszerűsége nőtt, Bidené csökkent 

Mind Biden, mind Trump megítélése az amerikaiak többsége szerint kedvezőtlen, de az utóbbi népszerűsége javulást mutat, míg a jelenlegi elnöké romlott. Trump kedvező megítélése négy százalékponttal nőtt (46 százalékra) az előző, decemberi érték óta, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb. Ugyanakkor Biden kedvező megítélése ugyanúgy négy százalékponttal, 37 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb 2007 óta, amikor sok amerikai számára még ismeretlen volt. 

A 2020-as választások előtt a két elnökjelölt kedvező megítélése legfeljebb négy pontra volt egymástól, és a 2023-as két mérés során holtversenyben álltak, csakúgy, mint májusban. 

Robert F. Kennedy független elnökjelöltet az amerikaiak 38 százaléka tartja kedvezőnek, ami 14 százalékponttal alacsonyabb, mint decemberben. Népszerűsége a demokraták (–26 pont) és a függetlenek (–13 pont) körében csökkent a legnagyobb, míg a republikánusok részéről a legkisebb mértékben (–7 pont). 

A republikánusok optimistábban értékelik pártjuk jelöltjét, mint a demokraták – a republikánusok 91 százaléka Trumpot, a demokraták 81 százaléka pedig Bident. A függetlenek Trumpot és Kennedyt kedvezőbben ítélik meg, mint a mostani elnököt. 

Trump elnöki személyisége és vezetői képességei jobbak, mint Bidené 

Az amerikaiak kevesebb mint fele véli úgy, hogy Bidenben vagy Trumpban megvannak azok a személyiségjegyek és vezetői tulajdonságok, amelyekre egy elnöknek szüksége van. Az amerikai felnőttek 46 százaléka szerint Trump büszkélkedhet ezekkel a tulajdonságokkal, a republikánusok 87, a függetlenek 43 és a demokraták 10 százaléka vélekedik így. 

Kevesebb amerikai, mintegy 38 százalék gondolja úgy, hogy Bidenben megvannak ezek. A demokraták 81, a függetlenek 35 és a republikánusok 4 százaléka vélekedett így. 

2019 októberében, amikor Trump az újraválasztásáért küzdött, az amerikaiak 38 százaléka mondta, hogy büszkélkedhet azokkal a tulajdonságokkal, amelyekre egy elnöknek szüksége van. Akkor a közvélemény egyformán megosztott volt abban a kérdésben, hogy Bidenben megvannak-e ezek – akkor 49 százalék igennel válaszolt 

Tízből hat amerikai nem ért egyet Bidennel a legfontosabb kérdésekben 

A megkérdezettek egyenletesen oszlanak meg abban, hogy egyetértenek-e vagy nem Trumppal a számukra legfontosabb kérdésekben: mindkét álláspontot 49 százalék képviseli. Amikor arról van szó, hogy egyetértenek-e Biden nézőpontjával a számukra legfontosabb kérdésekben, 37 százaléka mondja, hogy egyetért, míg 61 százalékuk nem. 

Tíz republikánusból több mint kilenc, 93 százalék egyetért Trumppal a legfontosabb kérdésekben, míg a demokraták 81 százaléka mondja ugyanezt Bidenről. A függetlenek inkább Trumpot (46 százalék), mint Bident (34 százalék) támogatják ezekben a kérdésekben. 

Biden kora nagyobb hátrányt jelent 

A 81 éves Biden három évvel idősebb, mint Trump. Hasonló koruk ellenére az amerikaiak majdnem kétszer akkora valószínűséggel mondják, hogy Biden túl öreg az elnöki poszthoz (67 százalék), mint Trump (37 százalék). Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi mérésekkel, amelyek szerint a népesség 31 százaléka hajlandó 80 év feletti elnökjelöltre szavazni, míg 63 százalékuk 70 év felettire. 

A megkérdezettek 59 százaléka nagyon aggódik Biden, míg 18 százalék Trump kora miatt. Ha a kissé aggódókat is beleszámoljuk, akkor 76 százalékuk mondja azt, hogy Biden túl idős a feladathoz, míg Trump esetében ez 38 százalék. 

Biden kora nem csak a republikánusok és a függetlenek körében jelenthet problémát – akik többsége szerint túl idős, és ez nagyon aggasztja őket –, hanem a demokraták jelentős kisebbségénél is. A demokraták 44 százaléka szerint Biden túl idős, és 31 százalékuk nagyon aggódik emiatt. 

A két mostani jelölt előtt a legidősebb elnök Ronald Reagan volt, aki 69 éves volt elnöksége kezdetén, 1981-ben, és 77, amikor 1989-ben távozott hivatalából. 

A többség szerint Biden túl liberális, Trumpot kevesebben tartják túl konzervatívnak 

Az amerikaiak nagyrészt azt mondták, hogy Biden túl liberális: 56 százalék látja így, tízből három szerint nagyjából megfelelnek a nézetei, 9 százalék pedig túl konzervatívnak tartja. 

Ezzel szemben 44 százalékuk szerint Trump túl konzervatív, 38 százalék úgy vélte, hogy a nézetei nagyjából helyesek, 10 százalék szerint pedig túl liberális. 

2019-ben, Trump elnökségének körülbelül felénél a közvélemény egyenletesen oszlott meg aközött, hogy túl konzervatívnak (39 százalék) vagy nagyjából megfelelőnek (38 százalék) tartotta őt, míg 17 százalék túl liberálisnak vélte. 

A legtöbb párttag szerint az elnökjelöltjük nézetei nagyjából megfelelők, de a republikánusok közül többen érzik így (78 százalék), mint a demokraták Biden esetében (69 százalék). 

A politikailag függetlenek szintén nagyobb valószínűséggel jellemzik Trump politikáját nagyjából helyesnek, mint Bidenét (34 és 25 százalék). A függetlenek többsége (56 százalék) szerint Biden túl liberális, míg 43 százalék úgy gondolja, hogy Trump túl konzervatív. 

Összességében tehát az amerikaiak az általuk legfontosabbnak tartott kérdésekben és politikai ideológiájukban kevésbé állnak Biden, mint Trump mellett. Bár a jelöltek korban közel állnak egymáshoz, a jelenlegi elnök életkora nagyobb akadályt jelent a választók számára.  

Bár a republikánusok egységesebben állnak pozitívan Trumphoz, mint a demokraták Bidenhez, ez részben a legutóbbi felmérés időzítésének is betudható, amely Trump elítélése után készült, és a támogatói összefogását szolgálhatta. Eközben a kampánykörút nem volt kegyes Kennedyhez, akinek a támogatottsága az elmúlt hat hónapban visszaesett, különösen a demokraták és a függetlenek körében, így nem kvalifikálta magát a vitára, ahol Biden csúfosan leszerepelt. 

Kapcsolódó:

Borítókép: dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn