Tömegével hagyják el országukat a brit és a kínai milliomosok 

Szerző: | 2024. július. 1. | Társadalom, Világgazdaság

Az Egyesült Királyság akár 9500 milliomost is elveszíthet idén – derül ki egy friss felmérésből. Ez trendfordulót jelent, korábban ugyanis London például a vagyonosok kedvelt célpontja volt. 

Az Egyesült Királyság idén 9500 milliomost veszíthet el, írja a – Henley & Partners migrációs tanácsadó cég által készített – Henley Privat Wealth Migration Report, amely a világ vagyonosainak migrációs szándékaival foglalkozik. Ez a szám több mint kétszerese a 2023-mas adatnak, és csak Kína esetében magasabb: 15 200. A harmadik helyen India áll 4300 fővel. 

„Miközben a világ a geopolitikai feszültségek, a gazdasági bizonytalanság és a társadalmi felfordulással küzd, a milliomosok rekordszámban szavaznak a lábukkal” – mondta Dominic Volek, a Henley magánügyfelekért felelős csoportvezetője kedden. 

A jelentés számai a nettó be- és kilépésekre vonatkoznak, és azt tükrözik, hogy a vagyonosok száma hol növekszik és hol csökken. A Henley kutatási partnere, a New World Wealth a költözési adatok, a befektetési migrációs programok statisztikái és a vagyoniparban tevékenykedő közvetítőkkel készített interjúk alapján becsülte meg a migrációs számokat. 

 

Külföldön jó, sőt, jobb, mint otthon 

A mostani becslést alig több mint két héttel a nagy-britanniai választások előtt adták ki, amelyen a gazdagok adóemelését szorgalmazó ellenzéki Munkáspárt mintegy 20 pontos előnnyel vezet a kormányzó konzervatívok előtt. 

A brit ultragazdag lakosok távozásának legutóbbi fellendülése egy olyan tendencia felgyorsulása, amely a brexit idején kezdődött. A jelentés szerint 2017-től tavalyig az ország 16 500 milliomost veszített el a migráció miatt.  

Az ország – és főként London – évtizedeken át mágnesként vonzotta a gazdag családokat a világ minden kontinenséről, így a jelenlegi mértékű elvándorlás fordulatot jelent. 

Az előrejelzések szerint idén a költözés mellett döntő milliomosok több mint 7 százaléka az Egyesült Királyságot hagyja ott – derül ki a jelentésből. Ez a „negatív tényezők folyamatos halmozódását” tükrözi, amelyek miatt az ország kevésbé vonzó a gazdagok számára, beleértve a brexitet, az ukrajnai háborúból eredő energiaválságot és az azt követő infláció emelkedését – mondta Hannah White, a londoni Institute for Government vezérigazgatója. 

„A nagy vagyont felhalmozó magánszemélyek elvándorlását, amelyet már a gazdasági és politikai környezet is generált, most felgyorsítják a választások előtti politikai döntések” – írta a Henley-jelentést kísérő elemzésében. 

A legnépszerűbb úticélok 

A konzervatívok és a munkáspártiak egyaránt ígéretet tettek arra, hogy eltörlik a nem letelepedett rezidensek – az Egyesült Királyságban élő gazdag külföldiek, más néven non-doms – kedvezményes adózását. Keir Starmer munkáspárti vezetőnek további tervei vannak a gazdagok megadóztatására. 

A milliomosok fő célpontja az Egyesült Arab Emírségek, amely az indiai és a tágabb Közel-Keletről származó vagyonosok régi kedvence és az ukrajnai háború óta számos orosz milliomos befogadója is. A kis öböl menti monarchiába idén 6700 gazdag érkezik. 

Az előrejelzések szerint idén csak mintegy 1000 vagyonos hagyja el Oroszországot, ami kevesebb mint a fele a tavaly kivándoroltaknak, és jóval kevesebb a 2022-es 8500-hoz képest. 

Bár az oroszok beáramlása az Egyesült Arab Emírségekbe az elmúlt évben lelassult, ezt a dokumentum szerint részben ellensúlyozta az áttelepülő európaiak és britek nagyobb száma.  

Dubajban, az Emírségek legnagyobb városában 78 százalékkal nőtt a milliomosok száma az elmúlt évtized során 

– áll a Henley-jelentésben. 

A nulla személyi jövedelemadóval, a több kontinens számára kényelmes időzónával és a világszínvonalú repülőtérrel az Egyesült Arab Emírségek komoly erőfeszítéseket tett a gazdagok vonzására. Abu-Dzabi és Dubaj egyaránt kifinomult pénzügyi piacokat hozott létre, hogy globális cégeket és családi vállalkozásokat csábítson a letelepedésre. 

A második legnépszerűbb célpont az Egyesült Államok volt, amely 3800 újonnan érkező milliomost fogad, utána pedig Szingapúr következik 3500 várható érkezővel.  

Az utóbbit követi Kanada, mintegy 3200 fővel. 

(Források: Bloomberg; Henley Global)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn