A kínai EV-gyártókat megvédik a magas haszonkulcsok 

Szerző: | 2024. július. 2. | Geopolitika, Kiemelt, Technológia, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az EU további vámokat vet ki a kínai elektromos gépkocsikra, de ezek nem lesznek elegendők ahhoz, hogy elrettentsék az autógyártókat, mivel azoknak hatalmas gyártásiköltség-előnnyel rendelkeznek az európai riválisaikhoz képest.

A Kínában gyártott elektromos autók az alacsony költségszerkezetükre támaszkodva az akár 38 százalékos EU-s büntetővámok ellenére is növelni fogják piaci részesedésüket Európában, és a kereskedelmi vita bármilyen mérséklődése csupán hab lesz a tortán a világ legnagyobb autóexportőr országa számára – írja a South China Morning Post

Az Európai Unió egy kilenc hónapos szubvencióellenes vizsgálatot követően június 12-én bejelentette, hogy 17,4-ről 38,1 százalékra emeli a Kínában gyártott tisztán elektromos meghajtású autókra kivetett kiegészítő vámokat, amelyek ideiglenesen július 4-én lépnek hatályba. 

Elemzők szerint a vámok a várakozásoknak megfelelően nem lesznek elegendők ahhoz, hogy a kínai EV-ket kizárják az EU-ból, mivel a BYD és néhány hazai versenytársa hatalmas gyártásiköltség-előnyt élvez az európai riválisaival szemben. 

A vámtételeket a Kínában gyártott tisztán elektromos autókra vonatkozó, már meglévő 10 százalékos vámon felül vezetik be. Ugyanakkor a plug-in hibrid járművek és az akkumulátoros autók alkatrészei mentesülnek ezen kiegészítő összeg alól. „A kiegészítő vámok nem fogják elriasztani a kínai EV-gyártókat, mivel azok Európát stratégiai fontosságú tengerentúli piacnak tekintik – mondta Gao Shen, egy sanghaji független elemző az SCMP-nek. – Pekingnek az uniós tisztviselőkkel folytatott tárgyalásai is segíthetnek, ha másban nem, legalább a vámtarifák csökkentésében.” 

Kína tavaly megelőzte Japánt, és a világ legnagyobb járműexportőrévé vált, mivel összesen 4,91 millió gépjárművet szállítottak külföldre, ami 58 százalékos növekedés 2022-höz képest. Ebből 1,2 millió volt akkumulátorral hajtott, ami minden idők legmagasabb értéke, miután ez az előző évhez képest 77 százalékos ugrást könyvelhetett el. 

A párbeszéd folytatódik 

Az autógyártók, a világ legnagyobb elektromos járműveit (EV) előállító BYD-től a Volvo-tulajdonos Geelyig, szintén reménysugarat látnak a Peking és Brüsszel között a kereskedelmi kérdésről folytatott tárgyalások közepette. 

A korlátozott információk ellenére kedvező lépés lehet, hogy mindkét fél úgy döntött: tárgyalásokat folytat az EV-vámokról – mondta Vincent Sun, a Morningstar pénzügyi szolgáltató cég részvényelemzője egy kutatási jegyzetében. – Mindkét fél nyitott hozzáállást tanúsít, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a kínai EV-gyártókra a korábban bejelentettnél alacsonyabb vámot vethetnek ki. Az ilyen tárgyalások eredményétől függetlenül nem gondoljuk, hogy az importvámok kisiklatják a kínai EV-exportot és a gyártók európai megtelepedésére irányuló terjeszkedési terveit.” 

Elemzők szerint a vezető autógyártók többségének az eladási mutatói csupán csekély mértékben csökkennek, tekintettel a versenyképes gyártási költségeikre. 

A BYD arra számít, hogy a hatás kezelhető lesz, mivel az EU-ban jelenleg magasabb átlagos eladási árat és mennyiségi árat élvez – mondta Ray Kwok, a CGS International elemzője. – Ráadásul a magyarországi gyára a jövő év második felében kezdi meg a termelést, ami segít elkerülni az uniós vámokat.” 

A sencseni székhelyű BYD-re 17,4 százalékos büntetővám vonatkozik. Az UBS tavaly szeptemberben közzétett szakvéleménye szerint azonban a vállalatnak tartósan 25 százalékos a költségelőnye a hagyományos márkákkal szemben az EU-ban. 

A BYD esetében úgy véljük, hogy egy 17,4 százalékos kiegészítő vám kezelhető lehet, tekintettel a jelentős költségelőnyére a versenytársakkal szemben” – írta a svájci bank egy múlt havi kutatási jegyzetében, hozzátéve, hogy a vámok megakadályoznák a BYD dominanciáját az EU piacán. 

A Kínában gyártó európai cégek ráfáztak 

A Kínában gyártott elektromos járművek, amelyek között olyan nemzetközi márkák akkumulátoros egységei is szerepelnek, mint a Tesla sanghaji Gigafactory gyárában összeszerelt Model 3 és Model Y gépkocsik, valamint a Volvo autók, a Transport & Environment (T&E) európai lobbicsoport szerint tavaly az EU-ban értékesített tisztán elektromos autók mintegy 20 százalékát tették ki. 

Bár a vámok ideiglenesen július 4-én lépnek hatályba, az EU és Kína végül megállapodásra juthat, mivel még nagyban folynak a tárgyalások. A végső döntés novemberben születik meg, miután az uniós tagok és a kínai EV-gyártók konzultálnak egymással. 

Eközben a Kínában tisztán elektromos gépkocsikat összeszerelő uniós autógyártók valószínűleg hátrányt szenvednek, mivel magasabb vámokkal szembesülhetnek, ha a kínai vállalkozásuk által összeszerelt gépjárműiket az európai piacra akarják exportálni. 

A Tesla sanghaji gyártású autóira az Európai Bizottság szerint később külön kiszámított vámtétel vonatkozik majd. 

Jelenleg Magyarország, Németország és Svédország ellenzi a korlátozásokat, és legalább 12 másik tagország támogatására lenne szükségük ahhoz, hogy megvétózzák a tervet. 

(Forrás: South China Morning Post)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn