Szebb és jobb magyar cukrászdákat!  

Szerző: | 2024. július. 3. | Hazai

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) július 2-ai közleményében hívta fel a figyelmet, hogy közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet országszerte egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre augusztus 1-jéig. Ezzel elindul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme.

 

Az összesen 800 millió forint keretösszegű felhívás a második eleme a kormány által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárdos programnak. 

A program első szakaszában 1600 egész évben nyitva tartó vidéki étterem nyújtotta be a pályázatát, a cukrászdákat követő további ütemekben pedig újabb vendéglátó egységek következhetnek. A nyár folyamán a zenés-táncos szórakozóhelyek és az alkalmi vendéglátó üzletek, ősszel pedig a kávézók, a büfék, az italüzletek és a bárok adhatják be a támogatási igényeiket.  

A vidéki kis és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése című program cukrászdákat célzó második szakaszában korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, valamint a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök vagy készletek beszerzésére igényelhetnek pályázatonként 1 millió forintos forrást a vidéki cukrászdák július 2-ától augusztus 1-jéig. Sőt, a támogatásokat akár egy nagyobb beruházáshoz is felhasználhatják az érintett vállalkozások. 

Annak érdekében, hogy tovább erősödhessen a turizmus ágazat digitalizációja, a jelentkezést minimális adminisztráció mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből indíthatják a pályázók, amelyben az NTAK ügyfélszolgálata is segíti őket.  

A felhívás a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el. 

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a közleményben kiemelte: „A vendéglátóknak kiírt pályázat megnyitása óta nőtt az adatszolgáltató éttermek száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé, illetve a cukrászdák és a büfék adatküldési aránya is emelkedett. A pályázattal együtt célunk volt, hogy erősítsük a szektor digitalizációját, és a szereplők egyre aktívabban használják a működésüket segítő digitális megoldásokat. Így nemcsak célzott anyagi támogatással, hanem a saját adataik birtokában hatékonyabb üzletpolitika kialakításával is versenyképesebbekké válnak a vállalkozások”.  

A pályázatot benyújtó 1600 vidéki étterem többsége, 93 százaléka eszközök beszerzésére igényelt támogatást, míg további 7 százalékuk az energiahatékonyságuk növelését kívánja megvalósítani ebből. 

A vidéki cukrászdák számára megnyitott pályázati szakasz a második eleme a kormány átfogó, a vidéki gazdaság élénkítését, valamint 13 ezer vidéki vendéglátó üzlet működési stabilitását támogató programjának. Az összesen 13 milliárd forint keretösszegű program segítségével mérséklődhet a hazai turizmus területi koncentrációja következtében a szektort, azon belül a vidéki szolgáltatókat érintő relatív versenyhátrány. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn