Hídépítés Kelet és Nyugat között: jó lehetőség a hazai cégeknek  

Szerző: | 2024. július. 4. | Hazai, Technológia, Világgazdaság, Zöldgazdaság

Csao Lung, Fucsien tartomány kormányzója, június 27–28-án Magyarországra látogatott. Ez a kínai régió ad otthont a CATL-nek, amely Debrecenben valósít meg egy 7,5 milliárd eurós beruházást. Továbbá a tartomány rendezi a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállítást, amelyre Magyarország díszvendégként kapott meghívást. 

Június 27–28-án Magyarországra látogatott Csao Lung, Kína nyolcadik legerősebb gazdaságával büszkélkedő tartománya, Fucsien kormányzója. A látogatás alkalmából június 27-én a Gödöllői Kastélyban rendezték meg a Hungary–China (Fujian) Business Cooperation Dialogue Meeting elnevezésű üzleti fórumot. A látogatásnak különös jelentőséget adott, hogy egyrészt Fucsienből származik a Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), amely Debrecenben valósítja meg a magyar gazdaságtörténet eddigi legnagyobb zöldmezős beruházását 7,5 milliárd euró értékben, másrészt a tartomány ad helyet a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításnak (CIFIT) 2024. szeptember 8–11. között, amely a távol-keleti ország legnagyobb befektetési expója, és amelyre Magyarország díszvendégként kapott meghívást Hszi Csin-ping elnöktől. 

Magyar Levente köszöntőbeszédében elmondta, hogy a két nemzet barátsága hosszú múltra tekint vissza, az idei évben diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóját ünnepeljük. E virágzó viszony mérföldköveként történelmi jelentőségű látogatásra került sor. Hszi Csin-ping májusi magyarországi útja új fejezetet nyitott az együttműködésünkben, ennek köszönhetően az országaink közötti kapcsolatok immár a minden területre kiterjedő, teljes stratégiai partnerség szintjére emelkedtek. Majd hozzátette: a magyar kormány számára továbbra is prioritás marad a befektetésösztönzés. 

Fucsien tartomány látványos fejlődése 

A térség kormányzója, Csao Lung beszédében büszkén hangsúlyozta, hogy Fucsien lendületes gazdasági fejlődéssel, modern ipari rendszerrel, valamint nagy területen háborítatlan természeti környezettel büszkélkedhet. A tartomány folyamatosan hajt végre reformokat, majd hozzátette: a Fucsien és Magyarország közötti partnerség célja olyan piacorientált nemzetközi üzleti környezet kialakítása, amely a kétoldalú kereskedelem volumenének javítása mellett a kétirányú befektetéseket is megkönnyíti. 

Gong Tao nagykövet arra buzdította mind a kínai, mind a magyar cégek képviselőit, hogy az eseményt tekintsék kiváló lehetőségnek az ismerkedésre, a már meglévő kapcsolatok mélyítésére, merjenek közösen gondolkodni és nyissanak új fejezetet a Fujian–Magyarország gazdasági, valamint kereskedelmi együttműködésben. 

HEPA: hazánk díszvendég lesz a CIFIT-en 

Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet tevékenységeinek bemutatása mellett hangsúlyozta, hogy a kínai kapcsolatok különösen fontos helyet foglalnak el a külgazdasági stratégiában. Hsziamen városában minden évben megrendezik a CIFIT-et, amely az utóbbi években az ázsiai ország legnagyobb befektetési szakkiállításává nőtte ki magát.  

A vezérigazgató örömmel adott tájékoztatást arról, hogy Magyarország díszvendégként kapott meghívást a szeptemberi eseményre, amelynek szervezésével a HEPA-t bízták meg olyan társszervezetek bevonásával, mint a Magyar Befektetésösztönzési Ügynökség (HIPA) vagy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).  

Jenei Gábor emlékeztetett, hogy Magyarország olyan kiváló szakembereket adott a világnak, mint a karburátort feltaláló Csonka János vagy a futószalagos autógyártást az USA-ban bevezető Galamb József, és reményét fejezte ki, hogy a jövő magyar mérnökgéniuszai a csúcsminőségben újjászületett hazai autóiparban találják meg a helyüket. Készek vagyunk bemutatni hazánk egyedülálló innovációs képességeit, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a HEPA koordinálásával, a társszervezetekkel együttműködve a legméltóbb módon képviseljük hazánkat ezen a rangos eseményen – mondta a vezérigazgató. 

Erősödő kínai–magyar kapcsolatok 

Magyarország és Kína között tovább erősödnek a gazdasági és kulturális kapcsolatok. Az utóbbi években a két ország egyre több területen működik együtt, például infrastrukturális fejlesztésekben és technológiai projektekben.  

Kína 2023-ban Magyarország 9. legfontosabb, egyben legjelentősebb Európán kívüli kereskedelmi partnere volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015 óta közel a duplájára emelkedett, az értéke tavaly meghaladta a 12 milliárd dollárt.  

Különösen kiemelkedő eredményként említendő, hogy a Magyarország és Fucsien közötti kereskedelem értéke mintegy 320 millió dollárt tett ki. Érdekes, hogy a tartomány GDP-je 2023-ban 5,4 ezermilliárd jüan volt, ami átszámítva körülbelül 750,4 milliárd dollár, ez pedig 3,35-szorosa Magyarország GDP-jének, de az is figyelemre méltó adat, hogy a legtöbb hazánkban élő kínai is ebből tartományból származik. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó és belső kép: HEPA

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn