Szankciós csőd: Oroszország immár a magas jövedelmű országok klubjának tagja

Szerző: | 2024. július. 4. | Kiemelt, Világgazdaság

A Világbank a felső kategóriába helyezte Oroszországot: az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) tavaly már elérte a 14 250 dollárt, vagyis 11,2 százalékot ugrott. Moszkva lassan megköszönhetné a szankciókat a Nyugatnak.

„Befagyasztottuk az orosz forrásokat, több ezer cég hagyta el az országot. Az orosz hadsereg mosógépekből, mosogatógépekből szereli ki az alkatrészeket, mert nincsen félvezetőjük. Az orosz ipar térde rogyott. A Kreml az, amely ilyen nehéz helyzetbe hozta az orosz gazdaságot. Világossá szeretném tenni, hogy a szankciók maradnak, ebből nem engedünk”
Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben, 2022 szeptemberében

A Világbank minden év július 1-jén frissíti a világ gazdaságainak jövedelem szerinti osztályozását. A pénzintézet négy csoportba sorolja az országokat: alacsony, alsó közepes, felső közepes, valamint magas jövedelműekbe. A számítás alapja az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem, a GNI.

Az idei jelentés rímel az Oroszország gazdasági növekedésére utaló prognózisokra: a Világbank adatai alapján az ország a felső közepes kategóriából átlépett a magas jövedelműek táborába, miután GNI-szintje elérte a 14 250 dollárt.

A háború felfelé húz mindent

A háborús gazdaságra váltó Oroszországban a hadiipar és a szankciós intézkedések ellenére szárnyaló kereskedelem robbantotta be a gazdaságot. A Világbank elemzése szerint utóbbi 6,8, a pénzügyi szektor 8,7, az építőipar pedig 6,6 százalékkal bővült. Ezen összetevők eredményeképpen

a reál-GDP 3,6, a nominális 10,9 százalékkal, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem pedig 11,2 százalékkal nőtt.

Ukrajna is felfelé mozdult a listán: az alacsonyabb közepes jövedelmű státuszból a felső közepesbe került, miután tavaly a nyugati segélyeknek köszönhetően el tudta mozdítani gazdaságát a holtpontról. A reál-GDP-je 5,3 százalékkal nőtt, igaz, az azt megelőző évben 28,8 százalékot zuhant. A GNI 18,5 százalékos növekedést produkált, az építőipara pedig (a háborús újjáépítéseknek „köszönhetően”) 24,6 százalékos emelkedést mutatott.

A Világbank ugyanakkor rámutatott egy tragikus adatra is: jelentésében azt írja, hogy az ukrán GNI-növekedés szorosan összefügg a népesség folyamatos csökkenésével, amely a menekültek és a halottak nagy száma miatt elérte a 15 százalékot a háború kitörése óta.

***

Fotó: Orosz elnöki hivatal

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn