Bidenék kölcsönei – alaplecke pénzmosásból 

Szerző: | 2024. július. 5. | Geopolitika, Társadalom, Világgazdaság

Dübörög az amerikai választási kampány, nem csoda, hogy minden jelöltre igyekeznek valamit ráhúzni. Bár Joe Bidennek nincs komoly vállalkozása, így legutóbb a Biden házaspár hitelfelvételi gyakorlatát kezdték vizsgálni. Gyanús lett, hogy az elmúlt évek során túl gyakran kötöttek refinanszírozó hitelt az ingatlanjaikra. A tisztességben megőszült elnököt mi nem vádolnák ilyesmivel, a történetet vegyük inkább tanmesének a pénzmosásról.  

Persze meglehet, hogy a Daily Mail csak véletlenül fedezte fel a Biden család hitelezési gyakorlatát és kötötte össze a pénzmosással. Vizsgálatuk szerint Joe Biden és a first lady, Jill 35 alkalommal vettek fel kölcsönt a delaware-i ingatlanjaikra. A házaspár átlagosan 17 havonta új jelzálog- vagy hitelügyletet tárgyalt ki az otthonukra. Az évtizedek során Bidenék összesen 6 millió dollárnyi kölcsönt vettek fel mindkét ingatlanra – és még mindig van vagy 540 ezer dolláros jelzáloguk a jelenlegi otthonukon, közel három évtizeddel a megvásárlása után. 

Az állandó refinanszírozás felveti a kérdést, hogy a 10 millió dolláros nettó vagyonnal büszkélkedő Bidenéknek miért volt szükségük állandó pluszkészpénz bevonására.

E gyakorlat felfedezésére akkor kerül sor, amikor egyre több kérdés merül fel az elnök szerepével kapcsolatban fia, Hunter homályos üzleti ügyeiben.  

A Biden házaspár 1975 óta két ingatlanban élt. Az első otthonukat még 185 ezer dollárért vették 1975-ben – és 1996-ban 1,2 millióért adták el. (Ez a fránya infláció!) A feljegyzések szerint az ingatlanhoz 15 jelzálog és hitelkeret kapcsolódott. 

Ezután vásárolták a jelenlegi négyhektáros telket 350 ezer dollárért, amire azóta 20 különböző lakáshitel-szerződést és jelzálogot kötöttek, összesen 4,23 millió dollár értékben. 

Persze ezenkívül Bidenéknek van ingatlanuk, de ezekre nem terjedt ki a vizsgálat. 

Pénzmosás – első lecke 

Sokakban felmerül a gyanú a gyakori refinanszírozás miatt, mivel amikor az emberek jelzálogkölcsönt vesznek fel, az egyben lehetőség az illegitim helyekről származó pénzt átmosására is. 

A pénzmosás nem csak a vásárláskor történik. Néha annak befejezése után kezdődik, amikor nekiállnak törleszteni a kölcsönöket.  

Ilyenkor általában, mint egy normális vásárláskor, törvényes pénzeszközöket tesznek le az ingatlanletétért, majd jelzálogot vesznek fel a fennmaradó részre. A valódi pénzmosás akkor kezdődik, amikor elkezdik törleszteni a hiteleket. Itt már össze lehet keverni a tiltott és a törvényes pénzeszközöket, hiszen a jelzáloghitel-fizetések ritkán haladják meg például az USA-ban meghatározott 10 ezer dolláros küszöböt – így nem indul vizsgálat, és az illegális pénz észrevétlenül átmosható a hitelen keresztül. 

Amikor az ingatlant újra eladják, az eladásból származó bevétel már jogszerű, és kicsi a valószínűsége, hogy a bűnös forrásra visszavezethető. 

A ház többszöri refinanszírozásán keresztüli pénzmosás jellemzően pénzügyi manőverek sorozatát foglalja magában, amelyek célja a tiltott pénzeszközök eredetének álcázása.  

Tehát a pénzmosó először törvényes és illegális pénzeszközök keverékével vásárol ingatlant. Majd következik az első refinanszírozás, ahol a pénzmosó újrafinanszírozza az ingatlant, és az eredeti vételárnál nagyobb összegű kölcsönt kap. Az ebből származó többletösszeget rákerül a bankszámlájára, amely már tisztának tekinthető.  

Az ismételt refinanszírozás során növelik az ingatlan értékét. A pénzmosó felületes javításokat végezhet rajta, hogy igazolja a megnövelt értékbecslést. Így már magasabb ingatlanértéket refinanszíroz, ezáltal több készpénzt tud kivonni. És ez a folyamat többször is megismételhető. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn