India csatlakozik a délkelet-ázsiai nemzetek határokon átnyúló fizetési platformjához 

Szerző: | 2024. július. 5. | Geopolitika, Világgazdaság

India a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országainak központi bankjaival közösen gőzerővel dolgozik egy olyan platformon, amely lehetővé teszi a határokon átnyúló azonnali és olcsó lakossági tranzakciókat.

India egységes fizetési interfésze (Unified Payments Interface, UPI), a világ legnagyobb azonnali fizetési rendszere csatlakozik a Nemzetközi Fizetések Bankjának (Bank for International Settlements, BIS) Nexus elnevezésű projektjéhez. 

Mi az a Nexus projekt? 

A Nemzetközi Fizetések Bankja által vezetett Nexus projekt kezdeményezés a világ számos hazai azonnali fizetési rendszerének (instant payment systems, IPS) összekapcsolásával lehetővé teszi a határokon átnyúló instant fizetéseket. 

Ahelyett, hogy az IPS-üzemeltetőknek országonként több egyedi kapcsolatot kellene létrehozniuk, a Nexus szabványosított, egyetlen összeköttetést biztosító megoldást kínál, amely lehetővé teszi a határokon átnyúló zökkenőmentes tranzakciókat.  

A fizetési infrastruktúra egyszerűsítésével és egységesítésével a Nexus projekt célja a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése és a nemzetközi fizetések hozzáférhetőségének javítása, ami végső soron felhasználók millióinak kedvez világszerte. 

A világ legnagyobb egységes fizetési rendszerével bővül 

„A Nemzetközi Fizetések Bankja innovációs központja által kidolgozott Nexus célja, hogy összekapcsolja négy ASEAN-ország (Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld) és immár India IPS-eit” – nyilatkozták az Indiai Központi Bank (RBI) részéről. 

Az UPI-tranzakciók száma 2023-ban átlépte a 100 milliárdot, és ma már jelen van többek között Franciaországban, Srí Lankán, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Bhutánban, Nepálban és Mauritiuson. Az Indiai Központi Bank a következő 4 évben azt tervezi, hogy több mint 20 országra terjeszti ki az UPI hatókörét, bevonása a Nexus projektbe pedig tovább gyorsítja ezt az elképzelést, növelve az UPI globális jelenlétét és integrálva azt más jelentős azonnali fizetési rendszerekkel. 

Ennek megfelelően a BIS és a négy alapító ország központi bankja június 30-án Bázelben megállapodást írt alá. 

Indonézia, amely már a korai szakaszoktól kezdve részese volt a folyamatnak, különleges megfigyelőként vesz részt benne. 

A platform várhatóan 2026-ra lép életbe, és a jövőben több országra is kiterjeszthető. Amint működőképes lesz, a Nexus kulcsszerepet fog játszani a határokon átnyúló lakossági fizetések hatékonyabbá, gyorsabbá és költséghatékonyabbá tételében  

– mondta az RBI. 

Az indiai központi bank részéről az elmúlt évben többször is azt nyilatkozták, hogy a határokon átnyúló tranzakciók jelenlegi költségei túl magasak, főként azért, mert a rendszert néhány szervezet uralja. 

„A Világbank becslései szerint a határokon átnyúló kis értékű tranzakciók az átutalások 6 százalékát teszik ki. Ez rendkívül magas” – mondta T. Rabi Sankar, az RBI kormányzóhelyettese 2023 júliusában.  

A határokon átnyúló fizetések szabványosítása 

Agustín Carstens, a BIS vezérigazgatója hangsúlyozta a Nexusban rejlő potenciált: „Sok sikert kívánok a Nexusban részt vevő partnereinknek, akik a projektet a koncepciótól a megvalósítása felé viszik. Ez az első olyan BIS Innovation Hub program, amelyet a központi bankok az azonnali fizetési szolgáltatókkal együtt a gyakorlatban is működővé tesznek. Ha megvalósul, az nagymértékben javítani fogja a határokon átnyúló fizetéseket, összhangban mind a G20-ak határokon átnyúló fizetési programjával, mind pedig azzal a küldetésünkkel, hogy közjavakat tegyük elérhetővé a technológiai térben, mégpedig a központi bankok támogatása és a pénzügyi rendszer működésének javítása érdekében”. 

Carstens továbbá kiemelte a Nexus kiterjedt hatókörét:  

A Nexus már a csatlakozott országok első hullámával is képes összekapcsolni egy 1,7 milliárd fős piacot világszerte, lehetővé téve számukra, hogy könnyen és olcsón teljesítsenek azonnali fizetéseket egymás között.” 

(Forrás: Economic Times; Alexa Blockchain)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn