Jelentősen nőtt az élelmiszerek forgalma 

Szerző: | 2024. július. 5. | Hazai, Infláció, Világgazdaság

A KSH friss adatai alapján májusban a kiskereskedelmi forgalom újra nőtt, főként az élelmiszer-forgalom 6,3 százalékos emelkedése miatt. A reálbérek növekedése és a stagnáló élelmiszer-infláció hosszabb távon is előnyt jelenthet, így a gazdasági növekedés motorja idén elsősorban a fogyasztás lehet, a háztartások jövedelmi helyzeének javulása nyomán. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene éves bázison 3,6 százalékkal emelkedett. Az éves alapú növekedéshez elsősorban az élelmiszer-forgalom járult hozzá, itt jelentős, 6,3 százalékos emelkedést regisztrált a KSH. Számottevő volt a havi bővülés is, 1,5 százalék. A növekedésben a reálbérek emelkedése játszik szerepet, amely a májusban éves alapon közel stagnáló élelmiszer-inflációval együtt jelentős forgalombővülést indukált. 

Ezek voltak a kiskertrendek májusban 

Májusban – éves alapon – nőtt a nem élelmiszer-forgalom is, mégpedig 1,8 százalékkal. Itt ugyanakkor üzlettípusonként jelentősen eltérő folyamatok látszódnak, a gyógyszer, gyógyászati termék vagy a használt cikkek esetében érdemi bővülést mért a KSH, miközben a ruházati cikkek, bútorok, műszaki cikkek forgalma a megelőző évi szintjén vagy annak közelében alakult, a könyveké pedig érdemben elmaradt attól.  

A forgalom alakulása itt azt jelzi, hogy a fogyasztói bizalom még mindig nem állt helyre teljes mértékben.  

Habár májusban a havi változás csökkenést mutat ezen kategória tekintetében, az üzlettípusok többségében nőtt a forgalom volumene áprilishoz képest. 

Visszafogta a kiskereskedelmi forgalmat az üzemanyag-kereskedelem is, itt éves bázison a volumen 0,7, míg havi alapon 2,1 százalékkal csökkent. 

Mi várható az év egészében? 

A bővülő kiskereskedelmi forgalomnak is köszönhetően a gazdasági növekedés motorja idén a belső fogyasztás lehet. A gyors bérdinamika és a lassuló infláció nyomán emelkedő reálbéreknek köszönhetően javul a háztartások jövedelmi helyzete, miközben a gazdasági kilátások kedvezőbbé válása is segíti az óvatossági motívum oldódását. 

NGM: ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése 

A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot – állapította meg a májusi fogyasztási adatokhoz fűzött kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 

A KSH adatai szerint az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás – idézte fel az NGM. További pozitívumként emelte ki a tárca, hogy májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal emelkedett. 

Ez azt jelenti, hogy májusban csak az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel 50 milliárddal többet költöttek a családok, mint tavaly. Az év első öt hónapját tekintve az ilyen boltok forgalma elérte az 3690 milliárd forintot, ami csaknem 200 milliárdos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest – hívta fel a figyelmet a minisztérium.  

A kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszer-infláció mindössze 1 százalékra csökkenjen – hangsúlyozta közleményében az NGM. 

(Forrás: MTI) 

Forrás: KSH, 2024. 07. 05. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn