Egyre több hazai cég használ mesterséges intelligenciát, nő a szakadék a vállalatok között 

Szerző: | 2024. július. 6. | Technológia

A hazai vállalatok közel kétharmada már használja vagy gondolkodik a mesterséges intelligencia (MI) bevezetésén, miközben 29 százalékuk érdemben még nem is foglalkozott a területtel – derül ki az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatásból. 

A magyar cégek 20 százaléka már aktívan alkalmaz mesterségesintelligencia-eszközöket, 18 százalékuk pedig két éven belül tervezi bevezetni az MI-alapú megoldásokat. A technológia népszerűsége ellenére a hazai megkérdezettek közel harmada (29 százalék) még nem foglalkozik aktívan a kérdéssel az EY felmérése szerint. 

„A mesterséges intelligencia alkalmazása óriási potenciált jelent a hazai cégek számára. Azok a vállalatok, amelyek még nem dolgozták ki az MI-stratégiájukat és nem kezdtek bele a megvalósításába, nagyon gyorsan lemaradhatnak, ezáltal behozhatatlan lesz a versenyhátrányuk” – hangsúlyozta Farkas Ádám, az EY felelős üzleti működéssel kapcsolatos szolgáltatásait vezető partnere. A szakember hozzátette, hogy ennek ellenére sem érdemes elkapkodni a bevezetését, hiszen a megbízható alkalmazás érdekében fontos figyelembe venni az etikai szempontokat, különösen a magánélet védelmét, az adatbiztonságot és a diszkrimináció megelőzését. A fejlesztéseknek ráadásul meg kell felelniük az etikai irányelveknek és a folyamatosan változó jogszabályoknak is. 

Az EY kutatása arra is kitért, hogy a megkérdezettek többsége már nekilátott vagy tervezi, hogy bevezetés előtt ellenőrzi a kiválasztott MI-megoldásokat (68 százalék), bevonja a felső vezetőket a folyamatba (66 százalék), útmutatót dolgoz ki az alkalmazottak számára (65 százalék) és felhasználási szabályokat vezet be (65 százalék) az adatvédelmi kockázatok enyhítésére. Az etikus használat irányelveinek meghatározása is elkészült vagy egyeztetés alatt van már a válaszadók közel kétharmadánál (63 százalék). 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn