Egyre népszerűtlenebb Zelenszkij

Szerző: | 2024. július. 7. | Háború, Kiemelt

Az ukrán elnökbe vetett bizalom Európában is érezhetően csökken – derül ki a Pew Research Center napokban közzétett közvélemény-kutatási eredményeiből.

Bár Putyin elnök megítélése zömében továbbra is negatív, a vélemények javuló tendenciát tükröznek vele kapcsolatban. Ezzel szemben Zelenszkij bizalomindexében, ha lassan is, de erősödnek a negatív mutatók – ez derült ki a Pew Research Center legújabb közvélemény-kutatásából, amelynek az eredményeit a héten publikálta az agytröszt.

A felmérés azelőtt készült, hogy Biden elnök a NATO 75. évfordulója alkalmából rendezendő washingtoni csúcstalálkozónak ad otthont. Az eseményt természetesen ismét az ukrajnai konfliktus, illetve a háborús ország csatlakozási szándékai fogják uralni, a Pew ezért a szövetséggel kapcsolatban is feltette kérdéseit a kutatásban résztvevőknek. A felmérésben 36 országból közel 44 ezer ember vett részt.

Elpárolgó bizalom

A válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy nem bízik Zelenszkijben, illetve abban, hogy helyesen ítéli meg Ukrajna helyzetét, lehetőségeit – ezzel szemben 40 százaléknak nincs kétsége efelől. Az eredmény egyértelmű zuhanás az ukrán elnök népszerűségében a háború kitörésének évéhez képest, és jól jelzi, hogy a szövetséges országokban is megcsappant a bizalom iránta.

A legdrasztikusabb visszaesés Lengyelországban volt mérhető: az országban a folyamatos kereskedelmi viták kezdete óta érezhetően fagyosabb a hangulat az ukrán vezetés megítélésében, annak ellenére (vagy éppen azt is beleszámítva), hogy a legtöbb menekültet a háború kezdete óta a lengyelek fogadták be. Mérhető a Zelenszkij iránt bizalomvesztés Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Svédországban és az Egyesült Államokban is, ahol az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtás mértékét immár egyre többen tartják „elegendőnek” vagy „túlzottnak”.

Természetesen az ukránoknak szánt donoradományokkal kapcsolatban a jobboldali és konzervatív nézetű állampolgárok és politikusok fogalmaznak sokkal kritikusabban, míg a baloldali és liberális megítélés lassabb ütemben változik. Ez főként az Egyesült Államokban mutatható ki, ahol az ukrajnai háború az elnökjelöli kampány egyik lényeges elemévé vált – ellentmondva annak a mítosznak, hogy a külpolitika általában nem játszik lényeges szerepet a Fehér Házért folytatott küzdelemben. A felmérés válaszadói közül a republikánusok 49 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, szemben a demokraták 16 százalékával.

Putyin mosolya

Putyin megítélésével kapcsolatban is érdekesen alakultak az eredmények: míg a megkérdezettek átlagosan 65 százaléka negatívan ítéli meg személyét az ukrajnai háború kitörése óta, a népszerűségi mutatója egyértelműen felfelé mozdul. Ezt alapvetően a fiatalabb generációk véleményének köszönheti: Peruban például a 35 év alattiak 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jó véleménnyel van Oroszországról, míg az 50 év felettieknek csak a 31 százaléka.

Ennél meglepőbb, hogy Németországban is 9 ponttal nőtt a Putyin iránti bizalom, míg Oroszország megítélése 5 ponttal javult tavaly óta. Argentínában ez az arány 9 és 11 pont, de érezhetően nőtt a háborús ország népszerűségi indexe Franciaországban, Hollandiában, Svédországban az Egyesült Királyságban és Magyarországon is – áll a jelentésben.

A Pew külön is foglalkozik hazánkkal mint a kevés olyan nyugati ország egyikével, amely a mai napig nyitva tartja a kommunikációs csatornákat Moszkvával. A NATO-hoz való hozzáállás a világ nagy részén összességében pozitív, a jelentés azonban meglepőnek nevezte, hogy a bizalom Törökországban és Magyarországon is növekedett a katonai szövetség iránt. Hazánkban tízből nyolcan válaszolták azt, hogy a szervezet fontos Magyarország biztonsága szempontjából. A Pew szerint ez meglepő annak tükrében, hogy Orbán Viktor kapcsolatban áll Putyin elnökkel és feltétlen támogatója Donald Trump újraválasztásának – utóbbi NATO-val kapcsolatos nyilatkozatai és véleménye ugyanis a mai napig pánikot okoz a tagállamok körében.

Miután Magyarország kormánya (és ellenzéke) mindig is az ország NATO-ban betöltött szerepének kiegyensúlyozottságát, megbízhatóságát és a szövetség erősítésének szükségességét hangoztatta, nehezen értelmezhető, miért csodálkozott el a Pew Research Center azon, hogy a magyar válaszadók egyértelműen a szövetségbe vetett bizalom mellett érvelnek.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Ukrán elnöki hivatal

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn