Ez a fajta büntetés talán még a börtönnél is rosszabb 

Szerző: | 2024. július. 7. | Technológia

Íme a modernkori lobotómia, amely a börtönben töltött éveket percekre csökkentené.  

A Cognify egy forradalmian új börtönkoncepció, amely lecsökkentené a börtönben töltött éveket – percekre. Ezt úgy érnék el, hogy az elítélteknek megmutatnák a tetteiket az áldozat szemszögéből. A Cognifyt Hashem Al-Ghaili dubaji biotechnológus fejlesztette ki, maga a technológia jelenleg kísérleti fázisban van. Al-Ghaili elmondása szerint az állatkísérletek már sikeresek voltak, de embereken még nem tesztelték. 

A megoldás tartalmaz egy VR-szerű szemüveget, amely egy mesterséges intelligencia (MI) által generált videót vetít a bűncselekményről, valamint egy agyi implantátumot, amely az egyénben negatív érzelmeket vált ki, például megbánást és a bűntudatot. 

A The Science Times szerint ezek a videók nagyon valóságosak és részletesek, így az elkövető valóban át tudja érezni a bűncselekmény súlyosságát. Ez az élmény megváltoztathatja a gondolkodását, és csökkentheti a valószínűségét annak, hogy újabb hasonlót kövessen el.  

A rehabilitációs folyamat során szkennelik az agyukat, hogy pontos térképeket készítsenek a rabok idegpályáiról, valamint hozzáférnek a memóriájához és a logikus gondolkodásért felelős agyi régióikhoz. Így a készülék biztosítja, hogy az emlékeket átélő valósnak gondolja azokat

A folyamatot úgy tervezték, hogy a fogvatartott éveknek érezze az eltelt időt, még akkor is, ha az valós időben csak néhány percig tart. Az emlékek az egyes emberek rehabilitációjának igényeihez igazodva módosíthatók, attól függően, hogy mennyire volt gonosz a tettük – állítja a The Science Times. 

A folyamat során egy központi számítógép olyan információkat rögzít a rabról, amelyek segíthetnek a kutatóknak megérteni, hogy mi motiválja az embereket arra, hogy rossz dolgokat tegyenek. A fogvatartottakra és a gyógyulásukra vonatkozó személyes információk természetesen titkosak. 

A hírportál szerint az igazságszolgáltatás ezen reformja jelentősen csökkentheti a börtönök számát és az azokhoz köthető költségeket. A hagyományos fegyházak építése, fenntartása, személyzete és a fogvatartottak ellátása – például az élelmezés, az orvosi ellátás és a rehabilitációs programok – rengeteg pénzbe kerül.  

A The Science Times szerint jelenleg több mint 1,7 millió ember van börtönben az Egyesült Államokban, és tanulmányok kimutatták, hogy a fogda nem akadályozza meg hatékonyan az embereket abban, hogy újra bűncselekményt kövessenek el. 

Azonban nem kevés etikai kérdést vet fel ez az új technológia. Az emlékek mesterséges implantálása az egyén agyába alapvetően beavatkozik a személyiség és az identitás integritásába. Ez felveti a kérdést, hogy mennyire etikus ilyen mélyreható változtatásokat végrehajtani valaki tudatában. Emellett a mesterséges emlékek beültetésének a hosszú távú pszichológiai hatásai még nem teljesen ismertek. A manipulált emlékek okozta érzelmi és pszichés stressz súlyos következményekkel járhat az elkövetők mentális egészségére. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn