Amerikai vadászgépeket másol le Kína, hogy azután szétlőhesse őket 

Szerző: | 2024. július. 9. | Geopolitika, Háború, Makronóm Morzsa

Kína rendszeresen semmisít meg amerikai F–35-ös és F–22-es vadászgépeket. Sőt, korábban néhány anyahajót is kilőttek. 

Persze nem igaziakat… 

Több forrás már korábban is felfedezte, hogy a Takla-Makán sivatagban egy kifutópályának tűnő objektum látszik a műholdképeken. Ezek mellett pedig amerikai harceszközök, például a Lockheed Martin által gyártott F–35-ös és F–22-es vadász-, sőt P–8A Poseidon tengerészeti járőr- és U–2-es felderítőgépek dekkolnak. Némelyiket közülük teljesen kilőtték, vannak, amelyeken részleges sérülések láthatók, de olyanok is, amelyek még teljesen érintetlenek. 

A műholdfelvételeken valójában az eredeti modellek pontos másolatai látszódnak. Az utánzatok valószínűleg gyakorlatozás céljára készültek, véli Brady Africk nyílt forrású hírszerzési elemző, az American Enterprise Institute munkatársa. Igaz, azt a képek felbontása miatt nehéz megmondani, hogy mennyire pontosak ezek a makettek. 

Ez nem az első eset, hogy Kína másolatokon gyakorlatozik. Korábban amerikai repülőgép-hordozókat is láttak a sivatag homokján „úszni”.  

A kamuhajókon valószínűleg az új kínai Dong-Feng DF–21D-t tesztelték, amely a világ első, hajók megsemmisítésére tervezett ballisztikus rakétája.  

Ezek fejlesztési tervei között szerepel, hogy űrbe telepíthető műhold- és rakétaelhárító fegyverként is alkalmazzák majd. 

Korábban már Tajpej is áldozatul esett 

Néhány hónapja, március 26-án posztolta X-re egy tajvani adatelemző, hogy Kína Belső-Mongóliában, körülbelül 1200 kilométerre a fővárostól egy sivatagos területen megkezdte felépíteni Tajvan fővárosa, Tajpej központi részét.  

Azért is ijesztő a szóban forgó városrész kiválasztása, mivel azt a területet építették fel gyakorlatozás céljából, ahol a tajvani elnöki iroda is található. 

Emellett a Bo’ai speciális zónában kap helyett több fontos állami épület: a legfelsőbb bíróság, az igazságügyi minisztérium és a tajvani központi bank. Maga a körzet szigorúan védett, a felette való átrepülésre is tilalom vonatkozik. 

A France24 értesülései szerint a makettezés célja egy esetleges Tajvan elleni bombatámadás szimulálása. Egy másik lehetséges opció pedig egy földi invázió begyakorlása a legfontosabb állami hivataloknak otthont adó kerületben. 

Egyes elemzők viszont úgy vélik, hogy egyszerűen pszichológiai hadviselésről van szó. 

(Források: Interesting Engineering; France24

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Clash Report/X

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn