Humanoid robotok: a monoton munkát igázzák le, nem az emberiséget 

Szerző: | 2024. július. 10. | Technológia

Nem csupán a gyártási folyamatokban, de akár az építőiparban vagy az egészségügyben is hasznosak lehetnek az emberhez hasonlító robotok. Ezek piaca egyelőre nem számottevő, de gyors ütemben növekszik. 

A humanoid robotok megannyi sci-fiben megjelennek, és gyakran átveszik az uralmat a világ fölött, majd leigázzák az emberiséget. Azonban a valóságban szó sincs hasonlóról, ma úgy tűnik, hogy inkább a monoton és veszélyes munkáktól szabadítanak meg minket.  

Programozható robotokat az 1950-es évek óta használnak a különböző iparágakban. A Nemzetközi Robotikai Szövetség becslései szerint ma már 3,5 millió ilyen működik, és évente 550 ezerrel nő a számuk.  

Eddig a robotok az emberi munkaerőre sem gyakoroltak nagy hatást: minden egyes robotra nagyjából 1000 ember jut világviszonylatban. Még a robotjairól híres Koreai Köztársaságban is százszor annyi embert foglalkoztatnak, mint amennyi robotot. Ez azért is van így, mivel ezek programozása és folyamatos karbantartása időigényes és költséges. Emellett gyakran csak egyfajta munkát látnak el, ami szintén nem túl hatékony, már ami a munkaerő helyettesítését illeti. 

Egyre népszerűbbek 

Az elmúlt években egyre népszerűbbé válnak ezek a robotok, hiszen a hardvereik olcsóbb, a szoftverük pedig felhasználóbarátabb lett. A fejlett érzékelők és vezérlőrendszerek segítségével a robotok, az azóta kifejlesztett mobotok (autonóm mobil robotok) és a cobotok (azaz olyan robotok, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy emberekkel működjenek együtt) egyre összetettebb feladatokban segíthetik az emberi munkaerőt. 

A robotoknak azonban nem annyira egyértelmű két kézzel felvenni egy dobozt vagy eljutni például egy gyár egyik pontjából a másikba ütközés nélkül. Ezeket leprogramozni rendkívül összetett feladat, azonban a generatív mesterséges intelligencia (MI) fejlődése nagyban javítja a gépek képességeit. 

A robotgyártó cégek tehát arra számítanak, hogy az elkövetkező években profitálhatnak az MI-technológiák gyors fejlődéséből, amelyeket az új félvezetőkbe és az új modellekbe integrálnak. Ennek köszönhetően a sokoldalú humanoid robotok általános felhasználhatóságú eszközzé válhatnak – derül ki a McKinsey kutatásából. 

Nem a munkahelyünkre pályázik, csak a kollégánk lesz 

A világ számos pontján a demográfiai változások soha nem látott nyomás alá helyezik a munkaerőpiacot. Az előrejelzések szerint 2050-re a 60 évnél idősebbek aránya globálisan eléri a 22 százalékot, ami majdnem kétszerese a jelenleginek. A 80 év felettiek száma ugyanebben az időszakban várhatóan megháromszorozódik. Ez a tendencia tovább súlyosbítja a meglévő munkaerőhiányt, és jelentősen növeli a munkaerő iránti keresletet nemcsak azokban az ipari ágazatokban, amelyek már most is robotokra támaszkodnak, hanem az olyan, nehezebben automatizálható területeken is, mint az egészségügy és a szociális ellátás. Az általános célú humanoid robotok csökkenthetnék ezt a növekvő munkaerőhiányt.  

A humanoid robotok globális piaca jelenleg alig több mint 1 milliárd dollár, ami bár a 72 milliárdos teljes robotikai piacnak töredéke, évente több mint 20 százalékkal növekszik, vagyis háromszor gyorsabban, mint a hagyományos ipari robotok piaca. Nem véletlen, hogy a befektetők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a területre.  

Emberre tervezett munka, munkára tervezett robot 

A humanoid robotok számos feladatra lehetnek alkalmasak, hiszen képesek úgy, vagy legalábbis hasonlóan mozogni, mint az ember. A Sanctuary AI robotikai vállalat humanoid gépe olyan precíz, hogy akár áfonyát is képes szedni. 

Az alábbi videóban pedig azt láthatjuk, hogy a Tesla robotja, az Optimus finom, precíz mozdulatokkal kis tárgyakat pakol rekeszekbe, sőt ha hibázik, felismeri és kijavítja önmagát.  

Számos humanoid robotnak nemcsak karja, hanem lába is van, így képes szabadon járni-kelni és cipekedni. A sokoldalúságuknak köszönhetően mind több pozícióban lesznek alkalmazhatók. 

A mesterséges intelligencia által rájuk ruházott képességek segítségével egyre hatékonyabban érzékelik és értelmezik az ügyfelek vagy munkatársak szóbeli utasításait, emellett pedig a nagy viselkedési modellek (LBM) segítik a robotokat az emberi cselekvések és mozgások utánzásában. (A nagy nyelvi modellekhez, vagyis az LLM-ekhez hasonlóan az LBM-ek is úgy jönnek létre, hogy a mesterséges intelligenciát a megfigyelt emberi mozgások és cselekvések nagy adathalmazán képzik ki.) 

Az emberhez hasonló kinézetük sem véletlen, hiszen a feladatok nagy része a mi anatómiánkhoz lett igazítva, így a robotoké pedig a munkához – tehát végső soron ránk hasonlítanak. Ezzel csökkenthető az integrációjuk költsége és bonyolultsága. 

Néha nem csak abban hasonlítanak ránk, hogy két karjuk és két lábuk van. Egyes humanoid robotoknál az emberi arckifejezéseket is megpróbálták lemásolni, például Ameca esetében. 

Nem csak dobozpakolgatásra jók 

A humanoid robotoknak számos ágazatban vehetik hasznát.  

Gyártás: a gyártási ágazat a humanoidok egyik legvalószínűbb közel jövőbeni alkalmazási területe, ahol például gépek be- és kirakodásával vagy alkatrészek begyűjtésével és a gyártósorok készleteinek feltöltésével segíthetik az emberi munkaerőt. Ahogy egyre precízebbek lesznek, képesek lehetnek összeszerelési feladatok vagy tisztítási és megelőző karbantartási tevékenységek elvégzésére, és különösen hasznosak, ha azok a feladatok veszélyesek.  

Ellátási lánc: nehéz és veszélyes komissiózási, válogatási, készletezési és csomagolási feladatokat végezhetnek a raktárakban. 

Építőipar: segíthetnek a kockázatos, például a magasban végzett feladatok elvégzésében.  

Kiskereskedelem, vendéglátás és ügyfélszolgálat: átvehetik az unalmas feladatokat, például a boltokban az árufeltöltést, a vendéglátásban felvehetik a rendelést, elkészíthetik azt, valamint ki is szolgálhatnák a vendégeket. Emellett a szállodákban felelhetnének a szobaszervizért. Mint az az alábbi videóban látható, egyes robotokat kifejezetten a konyhába terveztek. 

Egészségügyi és szociális ellátás: már arra is vannak törekvések, hogy olyan robotokat hozzanak létre, amelyek segíthetnek az idősgondozásban, a betegmegfigyelésben és -ellátásban. Például nagyon hasznos lenne, ha az ápolók helyett robotok emelnék meg a pácienseket. Ez nem csupán a baleseti kockázatokat csökkentené, de levenne valamennyi terhet az egészségügyi gondozók válláról. A videóban szereplő ápolónői robot például képes szállítani a  betegeket és a gyógyszereket. 

A humanoid robotokat a fent felsorolt valamennyi ágazatban kipróbálták már, autonóm módon vagy ember által távvezérelve.   

A technológiák gyors fejlődésével többen is fontolgatják, hogy a humanoid robotok használatát beépíti hosszú távú üzleti stratégiájukba. Mint minden új technológia esetében, a korai kísérleti projektektől a nagyszabású bevezetésig vezető út valószínűleg nem lesz egyszerű. Azonban van pár példa, ahol már élesben is alkalmaznak humanoidot.  

Pepper (Softbank Robotics): ez a robot arcokat és érzelmeket ismer fel, így kiválóan alkalmas az egészségügyben, az oktatásban és a vendéglátásban. Pepper segít a betegek ellátásában és képes kommunikálni is. 

Robonaut 2 (NASA és General Motors): az űrkutatásban és az űrállomásokon dolgozik, az emberi munkatársakkal együtt. Ez volt az első humanoid robot az űrben, ahol karbantartási és szerelési feladatokat látott el. 

Digit (Agility Robotics): anyagmozgatási feladatokat lát el logisztikai központokban. Képes navigálni bonyolult környezetben és tárgyakat pakolni, levéve a teher egy részét a munkavállalókról. 

Összességében a humanoid robotok egyre népszerűbbek, és a jövőben valószínűleg egyre több helyen veszik hasznukat.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn