EU-s támogatási csomag - illusztráció - fotó: Unsplash

Nagy Márton: hatalmas EU-s támogatási csomag az e-autózásért 

Szerző: | 2024. július. 10. | Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Magyarország, az EU soros elnökeként 11 pontos, mintegy 100 milliárd eurós, uniós szinten ható csomagot kezdeményez. A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által a versenyképességi tanács július 10-ei ülésén bejelentett javaslatok az európai elektromos töltőállomások teljesítményének növelése mellett az új és a használt e-autók vásárlását, valamint otthoni töltőpontok kialakítását is támogatná, sőt EU-s ágazati törvényt is szorgalmaz. 

Magyarország július elseje óta az EU soros elnöke, ennek apropóján született meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter javaslata az elektromos járművek európai támogatására vonatkozóan. Azért egy összeurópai szabályozási keretrendszer kialakítása a cél, mivel a tárcavezető szerint eddig az országok eltérő stratégiákat követtek.  

A miniszter elmondta, hogy hozzávetőleg 100 milliárd eurós nagyságrendű lehet a támogatási csomagok összértéke. 

Nagy Márton emellett sürgette azt is, hogy az EU mielőbb alkosson törvényt az elektromobilitással kapcsolatban, hasonlóan például a ritkaföldfémeket vagy a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező jogszabályokhoz. 

A Portfolio.hu portál részletes beszámolója szerint a magyar kormányzat várhatóan tizenegy pontos javaslatcsomaggal áll elő, amelynek a lényegi elemei az alábbiak. 

– A könnyű tehergépjárművekre vonatkozó AFIR-szabályozás szigorítása szükséges.  

Minden egyes töltőállomás összteljesítményét legalább 900 kW-ra kell növelni, és az egymástól való távolságuk nem haladhatja meg az 50 km-t.

(Az AFIR, vagyis az Alternatív Üzemanyagok Infrastruktúrájáról szóló rendelet – Alternative Fuels Infrastructure Regulation – az EU „Fit for 55” csomagjának része, amelynek célja a közlekedési szektor kibocsátásainak csökkentése, valamint, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát az alternatív üzemanyagok, különösen az elektromos és hidrogén-üzemanyagú járművek használatához – a szerk.) 

– Az EU-ban működő üzemanyagtöltő állomások 80 százalékán legalább 150, de lehetőleg 300 kW teljesítményű elektromos gyorstöltőt kell biztosítani az e-járművek számára. További töltési lehetőségeket kell biztosítani különböző frekventált területeken, így például a bevásárlóközpontok, parkok közelében. 

– Mielőbbi EU-s támogatási program szükséges a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére. Ezenfelül a háztartási töltőállomások számára állomásonként 900–1500 euró (350–600 ezer forint) támogatás bevezetése javasolt. 

– A villamosenergia-hálózat gyorsabb fejlődésének elősegítése érdekében egyszerűsíteni kell az engedélyeztetési eljárásokat. 

– Az állami szabályozás enyhítése szükséges a kutatás-fejlesztés, az ipari megvalósítás, valamint a szén-dioxid-semleges járművek gyártása és ellátási láncának támogatása érdekében. 

– A kereslet növelése érdekében az EU polgárai számára 4500 eurós (mintegy 1,8 millió forintos) támogatást kell biztosítani tisztán elektromos gépkocsik vásárlására. 

A használt elektromos járművek vásárlását és lízingelését is egyedi támogatások bevezetésével kell ösztönözni. 

Európai flottafelújítási rendszer bevezetése szükséges a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére, a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra és távolsági buszokra való átállás felgyorsítása érdekében. 

– A csomagban az NGM javasolja a járművekben használt energiatároló rendszerek, vagy azok részeinek cseréjére vonatkozó technológiasemleges eljárások előmozdítását (egyfajta szabványosítást – a szerk.), ezáltal támogatva a használt gépkocsik hosszú élettartamát. 

– A csomag része a használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozása és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése. 

– A közlekedés fenntarthatóbbá tétele a vasúti közlekedés előtérbe helyezésével, emellett a közúti közlekedés szén-dioxid-semlegessé tételével valósulhat meg. 

A fenti 11 cél megvalósításának előmozdítására a magyar kormány azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy hozzon létre egy munkacsoportot, amely az elektromosjármű-ipar fellendítéséért, felügyeletéért és vizsgálatáért felel. 

A témával természetesen még foglalkozunk, amint friss információk érkeznek. 

Fotó (illusztráció): Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn