Karnyújtásnyira a Fed-kamatvágás 

Szerző: | 2024. július. 11. | Geopolitika, Világgazdaság

A friss, csütörtök délután közzétett amerikai inflációs adat kedvezően alakult, így ráerősít azon várakozásokra, miszerint a Fed már szeptemberben megkezdi kamatcsökkentési ciklusát, és az idén két kamatvágást is végrehajt. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Júniusban az elemzői várakozások alatt alakult az USA inflációja.  

A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest csak 3 százalékkal nőttek az elemzők által várt 3,1 helyett, miközben a havi inflációs ráta a prognosztizált 0,1 százalékos emelkedéshez képest 0,1 százalékos átlagos árcsökkenést jelzett. 

Mi van az adatok mögött? 

Visszafogták az éves drágulás ütemét az élelmiszerárak, amelyek egy év alatt 2,2 százalékkal lettek magasabbak átlagosan, miközben havi alapon 0,2 százalékkal nőttek. Szintén lassította az inflációt az energiaárak alakulása az 1,0 százalékos növekedési ütemével, miközben a negatív havi inflációért ez a termékcsoport volt a felelős a maga 2,0 százalékos árcsökkenése révén. Ezen belül is kiemelendők az energiatermékek, az üzemanyagok ára a megelőző hónaphoz képest 3,8, míg a fűtőolajoké 2,4 százalékkal mérséklődött, miközben az energiaszolgáltatások esetében csak 0,1 százalékos volt az árcsökkenés. 

Az élelmiszerek és energia nélkül számolt maginfláció júniusban 3,3 százalék volt az USA-ban. Ugyanakkor ezen belül is eltérő folyamatok játszódtak le, a termékek ára éves bázison 1,8 százalékkal mérséklődött, elsősorban a használt autók 10,1 százalékos árcsökkenése nyomán, miközben az orvosi ellátási cikkek ára a teljes inflációhoz közeli ütemben drágult.  

Az éves inflációt az USA-ban is a szolgáltatások húzták felfelé,

5,1 százalékkal drágultak egy év alatt, elsősorban a szállítási szolgáltatások 9,4 százalékos árnövekedése okán. 

Idén két kamatvágás is jöhet! 

Habár a Fed nagyobb részben az úgynevezett PCE-inflációt (meghatározását lásd lentebb) figyeli, amit csak később publikálnak, a mai adat ráerősít azon várakozásokra, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet már szeptemberben megkezdi a kamatcsökkentési ciklusát, és az idén két kamatvágást is végrehajt.  

Ezzel kapcsolatban Jerome Powell kedden egy erős üzenetet küldött a piacok irányába, amikor a keddi kongresszusi meghallgatáson jelezte, hogy már nem tartják szükségesnek a munkaerőpiac további hűtését. A pénzpiacok is gyorsan reagáltak a lassuló amerikai inflációra, a dollár az euró ellenében 0,4 százalékot gyengült az adatközlést követően. 

Miért fontos a PCE-inflációs mutató? 

A PCE-infláció az Egyesült Államokban a Personal Consumption Expenditures (PCE, Személyes Fogyasztási Kiadások) inflációs mutatója, amely az áruk és szolgáltatások árának változását méri, azokét, amelyeket az amerikai háztartások rendszeresen fogyasztanak. A mutatót az USA Kereskedelmi Minisztériumának Gazdasági Elemző Hivatala (Bureau of Economic Analysis, BEA) számítja ki.

A PCE-inflációnak két fő almutatója van. Az egyik az ún. Headline PCE Price Index, ami az összes fogyasztási kiadás árváltozását méri, beleértve az élelmiszerek és az energiaárak módosulását. A másik a Core PCE Price Index, amely kizárja az élelmiszerek és az energiaárak árváltozásait, mivel ezek gyakran ingadoznak, és így torzíthatják az általános inflációs trendeket. Ahogyan jeleztük, a Fed (az USA központi bankja) elsősorban ezt az indexet használja az inflációs célkitűzéseihez és a monetáris politikájának alakításához.  

A PCE-infláció egyik előnye, hogy szélesebb körű fogyasztási adatokat tartalmaz, mint más inflációs mutatók, például a fogyasztói árindex (CPI). Az adatok összegyűjtése és elemzése során a Kereskedelmi Minisztérium figyelembe veszi a fogyasztói viselkedés változásait, ami pontosabb képet ad az inflációs nyomásokról és a gazdasági helyzetről. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn