Washington újabb vámokat vet ki Kínára  

Szerző: | 2024. július. 11. | Geopolitika

Biden az acélra 25, az alumíniumra 10 százalékos vámot vet ki, ami a külföldről Mexikón keresztül érkező szállítmányokra vonatkozik. 

A Bloomberg cikke szerint a Biden-adminisztráció új vámokat fog alkalmazni a Mexikón keresztül átirányított acél- és alumíniumszállítmányokra, hogy megakadályozza Kínát abban, hogy átrakodással kijátssza a meglévő illetékeket. A szerdán bejelentett intézkedés 25 százalékos vámot vet ki a Mexikóból érkező olyan acélra, amelyet nem az adott országban, az Egyesült Államokban vagy Kanadában olvasztottak és öntöttek – közölte Lael Brainard, a Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója. Ez illeszkedik ahhoz a korábbi bejelentéshez miszerint az USA, Mexikó és Kanada szabadkereskedelmi megállapodást kötött. 

A Kínában, Oroszországban, Iránban vagy Fehéroroszországban öntött vagy olvasztott alumíniumra, amely Mexikón keresztül érkezik, 10 százalékos vámot vetnek ki – mondta. Az intézkedések a tegnapi napon (július 10) léptek hatályba. 

Az Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel közösen tett lépések a Kínát célzó vámokról szóló szélesebb körű bejelentést követik. A Fehér Ház így akarja féken tartani a világ második legnagyobb gazdasága, Kína túlkínálatából származó acél- és alumíniumtermékek áradatát. 

A változtatás a meglévő szállítmányok kis mennyiségét érintené, de célja, hogy megakadályozza az egyébként várhatóan bekövetkező kiugrást – mondták az intézkedést ismerő tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek. 

Ezek az intézkedések egy olyan jelentős kiskaput zárnak be, amelyet az előző kormányzat elmulasztott kezelni

– mondta Brainard újságíróknak. Az acél és az alumínium továbbra is gazdaságunk gerince marad, ahogyan a jövő iparát építjük itt, Amerikában. 

Biden és kihívója, Donald Trump volt elnök egyaránt lépéseket tett egyes Kínából származó importtermékek korlátozására, hogy keménynek tűnjenek Pekinggel és az általuk az amerikai gazdaságra jelentett fenyegetéssel szemben. 

Az Egyesült Államok 2023-ban mintegy 3,8 millió tonna acélt importál Mexikóból, amelynek 13 százaléka Észak-Amerikán kívülről származik, és mostantól a vám hatálya alá kerülne – közölték a tisztviselők. Az USA 2023-ban 105 ezer tonna alumíniumot hozott be Mexikóból, amelynek 6 százalékát külföldön olvasztották vagy öntötték. 

Az importőröknek dokumentációt kell benyújtaniuk az amerikai vámtisztviselőknek a behozatal forrásáról, így a vámok elkerülése érdekében a mexikói származást kell bizonyítaniuk

– tették hozzá. 

Különösen Kína visszaeső ingatlanszektora táplálta azokat az amerikai várakozásokat, hogy az acélbehozatal áradata érheti el a tengerentúli piacot. Az USA már régóta világossá tette a távol-keleti ország számára, hogy az acélágazat egy kritikus hazai iparág – mondta az egyik tisztviselő. 

Az új vámok alkalmazása valószínűleg nem lepi majd meg Pekinget – tette hozzá. 

Kapcsolódó:

Borítókép: dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn