Ha Oroszországban elválsz, azzal a háborút támogatod

Szerző: | 2024. július. 11. | Makronóm Morzsa

A Kreml célja persze nem a válások számának növelése, épp ellenkezőleg. A háborús büdzsének azonban minden rubel jól jön.

A Kreml brutálisan, nyolcszorosára készül emelni a válásokkal kapcsolatos adminisztratív és illetékdíjakat. Moszkvának kettős célja van a rendelettel: hivatalosan – reményei szerint, de némileg zavarosan – ezzel csökkenteni tudja a válások számát, elősegítve a demográfiai mutatók megindulását felfelé, valójában azonban azt biztosítja, hogy ha a házastársak az emelt összeg ellenére is elválnak, a pénz a háborús kasszába kerüljön, vagyis minden szakítás az Ukrajna elleni fegyveres konfliktust támogatja.

A pénzügyi tárca javaslata szerint a válási illeték az eddigi 650 rubelről (2660 forint) ötezer rubelre (20 500 forint) emelkedik, ezzel párhuzamosan az utólagos költségekről sem feledkezett meg: a hivatalos dokumentumokban eszközölt névváltoztatások díja háromszorosára fog nőni.

Önmagában ez nem hangzik nagy összegnek, ám Oroszországban a válások száma az egyik legmagasabb a világon. Tavaly 683 700-at regisztráltak, és ha ezt a számot szorozzuk be a megemelt illetékkel, akkor már érthetőbb, miért kanyarodik a pénz útja a háborús kassza felé.

A válások száma egyébként 5 százalékkal növekedett a háború kitörése óta, és ez valóban nem tesz jót a demográfiai adatoknak. Jó hír a házasodni készülőknek: Moszkva nem nyúl hozzá azokhoz az illetékekhez, amelyeket a házasságkötés előkészítéséhez szükségesek: a díj változatlanul 350 rubel marad.

***

Fotó: Ortodox keresztény esküvő Voronyezsben
 Виктория Злых

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn