HazaiInflációVilággazdaság
Jelentősen nőtt az élelmiszerek forgalma 

Jelentősen nőtt az élelmiszerek forgalma 

A KSH friss adatai alapján májusban a kiskereskedelmi forgalom újra nőtt, főként az élelmiszer-forgalom 6,3 százalékos emelkedése miatt. A reálbérek növekedése és a stagnáló élelmiszer-infláció hosszabb távon is előnyt jelenthet, így a gazdasági növekedés motorja idén elsősorban a fogyasztás lehet, a háztartások jövedelmi helyzeének javulása nyomán. 

HazaiInfláció
KSH éllmiszer infláció a kép illusztráció: Unsplash
A vártnál jobban csökkent az infláció üteme és az árnyomás is enyhül

A vártnál jobban csökkent az infláció üteme és az árnyomás is enyhül

A 4,4 százalékos elemzői várakozásokkal szemben mindössze 3,8 százalékos volt 2024 januárjában az infláció a KSH előzetes adatai szerint. Jó hír az is, hogy a közeljövőben – költségoldalról – nem számíthatunk az infláció ismételt felpattanására, 2024-ben 5 százalék alatt maradhat a pénzromlási ütem!

Hazai
Megállt az élelmiszerek drágulása, sőt! 

Megállt az élelmiszerek drágulása, sőt! 

Az árfigyelő rendszer és a központi árletörő intézkedések működnek: az elmúlt hónapokban nemcsak lelassult az árak növekedése, hanem a legtöbb alapélelmiszer ellenértéke kimondottan csökkent. Ez derül ki a Makronóm Intézet hét különböző élelmiszerboltban – szeptember második felében – újra elvégzett felméréséből. Néhány kivétellel, jellemzően 5–25 százalékkal mérséklődött a vizsgált élelmiszerek átlagára június óta, különösen a tejtermékek, a zöldségek-gyümölcsök és a tojás ellenértéke esett.

Geopolitika HazaiInfláció
Íme a friss gazdasági mutatók és trendek dióhéjban 

Íme a friss gazdasági mutatók és trendek dióhéjban 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség rendszeresen közzéteszi havi jelentéseit, illetve hírgyűjtését. Ezek az adatok kiválóan összefoglalják az utóbbi hetek legfontosabb gazdasági híreit, adatait, eseményeit, és az összegyűjtött információkból időről időre kirajzolódnak a friss trendek. Most a szeptember második felében közzétett HEPA-jelentésből szemezgetünk. 

InflációKlímaváltozásVilággazdaságZöldgazdaság
Az El Niño visszatér, magasabb élelmiszerárakkal fenyeget

Az El Niño visszatér, magasabb élelmiszerárakkal fenyeget

A világ egyes területein szaporodnak az árvizek, máshol szárazság fenyeget, és mindezt egyre inkább a legújabb El Niño ciklus számlájára írják. Az időjárási anomáliák élelmiszerhiányt és áramszünetek láncreakcióját is kiválthatja, amely megzavarhatja az ellátási láncokat és felszíthatja az inflációt. Az időjárási jelenség ezt megelőzően is ezermilliárd dolláros károkat okozott a világgazdaságnak és félő, hogy ez most sem lesz másképp.

GeopolitikaVilággazdaság
A Fed szépített, de még közel sem vezet

A Fed szépített, de még közel sem vezet

Az Amerikai Jegybank megszakította a 15 hónapos, összesen 500 bázispontos kamatemelési sorozatát, hogy értékelni tudja az eddigi lépések gazdaságra gyakorolt hatásait. Ennek ellenére a Fed fenntartja a további kamatemelések lehetőségét, amennyiben a gazdasági adatok ezt indokolttá teszik. A döntést az inflációs nyomás és a fogyasztói árindex (CPI) alakulása is befolyásolta, amelyek szerint továbbra is szükség van árszabályozásra, így nem lehet kizárni, hogy a kamatemelési szokás a jövőben folytatódni fog.

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás