HazaiInflációVilággazdaság
Az online árfigyelő marad, a kötelező akciózás megy 

Az online árfigyelő marad, a kötelező akciózás megy 

A kötelező akciózással – amelynek köszönhetően a családok olcsóbban juthattak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék – a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt. Az intézkedés elérte célját, így azt július 1-jétől kivezetik, ugyanakkor a kabinet a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert. 

HazaiInfláció
Februárban az infláció tovább lassult, idén 4,9 százalékos átlagos ütem várható

Februárban az infláció tovább lassult, idén 4,9 százalékos átlagos ütem várható

Az infláció februárban minimálisan tovább lassult 3,7 százalékra, amely így kedvezőbb, mint az elemzői várakozások. Habár a következő hónapokban kismértékben emelkedhet, 2024-ben éves átlagban 4,9 százalék lehet az infláció. Jövőre 4,2 százalékra lassulhat az áremelkedési ütem, miközben a jegybank 3 százalékos célját jövő nyáron érheti el. 

GeopolitikakultúraTársadalom
Ízek diplomáciája: a gasztronómia új szerepe a nemzetközi kapcsolatokban 

Ízek diplomáciája: a gasztronómia új szerepe a nemzetközi kapcsolatokban 

Olvasóink is biztosan felfigyeltek arra, hogy egyre több vietnámi, thai vagy éppen koreai étterem nyílik a környezetünkben. Ez nem csupán a véletlen műve, hanem bizonyos esetekben egy jól átgondolt diplomáciai, geopolitikai stratégia része. De vajon mi köze van a diplomáciának az ételhez? Mi az a gasztrodiplomácia és miért a pad thai ennek az ékes példája? Az alábbi cikkben ennek járunk utána. 

Hazai
Új termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő 

Új termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő 

Az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is bekerül az Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett árfigyelő rendszerbe. Így január közepétől már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten több mint 1300 élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze az árakat a vásárlók. Az Árfigyelő az év utolsó óráiban, szilveszter előtt is csökkenti az árakat, használatával a magyar családok pénzt és időt spórolhatnak. 

Hazai
Megállt az élelmiszerek drágulása, sőt! 

Megállt az élelmiszerek drágulása, sőt! 

Az árfigyelő rendszer és a központi árletörő intézkedések működnek: az elmúlt hónapokban nemcsak lelassult az árak növekedése, hanem a legtöbb alapélelmiszer ellenértéke kimondottan csökkent. Ez derül ki a Makronóm Intézet hét különböző élelmiszerboltban – szeptember második felében – újra elvégzett felméréséből. Néhány kivétellel, jellemzően 5–25 százalékkal mérséklődött a vizsgált élelmiszerek átlagára június óta, különösen a tejtermékek, a zöldségek-gyümölcsök és a tojás ellenértéke esett.

InflációTársadalom
Mennyit ér 1000 dinár?

Mennyit ér 1000 dinár?

A jelenlegi inflációs időszakban, amikor az árcédulák egyre csak növekednek, miközben a szerb jövedelmek nem tartanak lépést a magasabb költségekkel, sőt néha még a fizetések is visszaesnek, komoly kihívást jelent a bevételek és a kiadások egyensúlyba hozása. Szerbiában az emberek gyakran azzal szemléltetik az áremelkedést, hogy miből mennyit vehetnek meg 1000 dinárért (8,52 euróért, körülbelül 3300 forintért).

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás