TechnológiaVilággazdaság
Felzárkózhatnak a fejlődő országok? 

Felzárkózhatnak a fejlődő országok? 

Bár a modern technológia előnyeit általában először a gazdag országok élvezik, később a fejlődők is profitálhatnak belőle. Mesterséges intelligenciával nagyobb tudású szakembereket taníttathatnak ki, hatékonyabbá válhat a mezőgazdálkodás és elérhetőbbé az egészségügyi szolgáltatások. Azonban e szegényebb régiókban is kockázattal jár az MI széles körű bevezetése.

GeopolitikaKiemeltTársadalomVilággazdaság
Közel sem csak a nyugat pénzeli majd a fejlődő országokat

Közel sem csak a nyugat pénzeli majd a fejlődő országokat

Szembe kell nézni a kihívással: az Európai Beruházási Bank figyelmeztet a globális dél bizalmának elvesztésére. Ez azt jelentheti, hogy egyre több fejlődő vagy akár közepesen fejlett ország fordul Kína és más tehetős államok felé nagyszabású, például infrastrukturális fejlesztéshez szükséges tőkéért – egyelőre főként Afrikában.

GeopolitikaKiemelt
Kína tengeri terjeszkedésének új szakasza: 46 ország, 78 kikötő

Kína tengeri terjeszkedésének új szakasza: 46 ország, 78 kikötő

Hat évvel ezelőtt Kína Kelet-Afrikában megépítette első tengerentúli bázisát, amely már akkor jelzésértékű volt. Most, a hidegháború 2.0 kontextusában a kérdés az, hogy merre fog tovább terjeszkedni, ezzel is jelezve a Nyugatnak: Kínával immár az Egyesült Államok első számú kihívójaként kell számolniuk. Peking kedvére válogathat, hogy hol szeretne ilyen bázisokat kiépíteni, mivel jelenleg 46 ország 78 kikötőjében mintegy 123 tengeri kikötőprojekt finanszírozásában vesz részt valamilyen formában. Mégis, bázisépítés szempontjából nyolc fejlődő ország kikötőit említhetjük reális lehetőségként, ahol Kína az évek alatt jelentős befolyást épített ki. 

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás