GeopolitikaVilággazdaság
A tálibok segítségével juthat el az orosz kőolaj Dél-Ázsiába 

A tálibok segítségével juthat el az orosz kőolaj Dél-Ázsiába 

Afganisztán, Kazahsztán és Türkmenisztán közösen dolgoznak azon, hogy megkönnyítsék az orosz nyersanyagexportot Dél-Ázsia felé. A tálib kormány együttműködése Moszkvával nem új, a két ország kapcsolatában egy ideje közeledés figyelhető meg. Eközben Kazahsztán szintén Afganisztánon keresztül szeretne kijutni az öböl menti országokhoz és Dél-Ázsiába. Úgy tűnik, egyre komolyabban veszik a senki által el nem ismert tálibokat... 

GeopolitikaSzankciókZöldenergiaZöldgazdaság
Megtörténhet az európai energiamegváltás? 

Megtörténhet az európai energiamegváltás? 

Európa lázasan keresi a kiutat az energiaválságból. Az MCF Energy az európai földgázigény kielégítésére koncentrálva az osztrák Alpok közelében és Bajorországban tervez fúrásokat, amelyekkel jelentős gáz- és olajkészleteket szeretne kitermelni. Az MCF-nek így kulcsszerepe lehet Európa energiabiztonságának növelésében, miközben az öreg kontinens a zöldátállás felé halad. 

ZöldenergiaZöldgazdaság
Norvégia, szakítva korábbi álláspontjával, a mélytengeri bányászat élére áll 

Norvégia, szakítva korábbi álláspontjával, a mélytengeri bányászat élére áll 

Norvégia a környezetvédők és természettudósok legnagyobb tiltakozása ellenére még nagyobb fokozatra kapcsol a mélytengeri erőforrások kiaknázásának terén. Egy új törvényjavaslatuk lehetővé tenné, hogy az eddig nem használt tengerfenéki területeken is végezhessenek földgáz-, kőolaj-kitermelést, valamint különféle, a zöldmegújuláshoz fontos ásványkincsek bányászatát, utóbbit elsőként a világon. A tervezetben kijelölt terület nagy része sarkvidéki részeket fed le, ahol a nemzetközi jog szerint Norvégiának joghatósága van az ásványkincsek kiaknázására. 

GeopolitikaZöldenergiaZöldgazdaság
Kína a nevető harmadik a Nyugat és Oroszország harcában 

Kína a nevető harmadik a Nyugat és Oroszország harcában 

A nyugati piacok elvesztésével Oroszországnak új vevőket kell keresnie, ha értékesíteni akarja termékeit, különösen az energiahordozóit. Az óriási energiaigényű Kína jelentkezik is, egyúttal meg is erősítve befolyását északi szomszédja felett. Peking tudja, hogy Moszkvának kevés alternatív földgáz-értékesítési útvonala van, így kedvező alkupozícióban találja magát. Habár Moszkva mozgástere számottevően szűkül, a valódi vesztes Európa: kontinensünk ugyanis lemondott egyik fő versenyelőnyéről, az olcsó orosz energiahordozókról, és tálcán nyújtotta át Kínának, amely most közel féláron kapja a földgázt Európához képest. Eközben Peking tárt karokkal várja az energiaintenzív nyugati vállalatokat.

Hazai
Biztonságban a magyar energiaellátás 

Biztonságban a magyar energiaellátás 

Az Energiaügyi Minisztérium pénteki Facebook-bejegyzésében tette közzé Lantos Csaba energiaügyi miniszter rövid összefoglalóját az Operatív Törzs üléséről. A tárcavezető jelezte, az idén télen nem lesz veszélyben a magyar energiaellátás: a tárolói töltöttség megfelelő mértékben fedezi az igényeket. 

Hét ábrája
Európában és Ázsiában szezonálisan növekszik a földgáz kereslete a közelgő tél miatt

Európában és Ázsiában szezonálisan növekszik a földgáz kereslete a közelgő tél miatt

Habár jelenleg a gázárak messze elmaradnak a tavalyi csúcsoktól, fennáll annak a veszélye, hogy a kedvezőtlen időjárás, az ellátási akadályok vagy a geopolitikai feszültségek miatt az árak ismét elszállnak. 📈Az európai árak így is magasabbak az egyéb piacokon fellelhetőknél (amerikai gázár 4-5-szöröse), miközben Európa egyre kiélezettebb versenyt fut Ázsiával a korlátozott gázkészletekért.

GeopolitikaKiemelt
Válófélben van az Európai Unió és Azerbajdzsán

Válófélben van az Európai Unió és Azerbajdzsán

Az orosz–ukrán háború nyomán kialakult energiaválság egyik következménye, hogy Azerbajdzsán Európai Unióba irányuló gázexportja jelentősen nőtt. Baku ígéretet tett arra, hogy 2027-ig megduplázza az ide irányuló exportot, melynek  teljesítését korlátozza többek között az infrastrukturális kapacitás és a növekvő belföldi fogyasztás is.

Háború
A szankciók egy éve

A szankciók egy éve

A Nyugat azt várta, hogy Oroszország gazdasága darabokra hullik a szankciók csapásai alatt. Egy év elteltével még mindig azt várják, miközben egyre idegesebben állítják össze az újabb és újabb csomagokat.

Zöldenergia
Ársapka keringő

Ársapka keringő

Bár Charles Michel bejelentette, hogy az EU-csúcson a vezetők megállapodtak az energiaárak leszorításáról uniós szinten, valójában csak arról született döntés, hogy most már megszülethet a döntés. Ársapka és közös gázvásárlás magyarok nélkül, ingerültség Brüsszelben. Bónusz: Németországra most jobban haragszanak, mint ránk.

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás