GeopolitikaHáborúTechnológia
Egy félrevezető álvideó, ami pár napon belül valósággá lett 

Egy félrevezető álvideó, ami pár napon belül valósággá lett 

A napokban lezajlott Izrael elleni legfrissebb iráni támadásnak van egy igen érdekes mellékszála. Nevezetesen, hogy az Elon Musk birtokolta mesterséges intelligencia, az X csevegőrobotja egy héttel az esemény előtt egy olyan hamis videós hírt kreált, amelyben iráni rakéták támadják a zsidó államot. Vajon egyfajta „jóslásra” is képes a gépi értelem? 

HazaiKiemelt
Kőrösi Csaba ENSZ ESG
A fenntartható fejlődésről nem elég beszélni, mérni is szükséges!

A fenntartható fejlődésről nem elég beszélni, mérni is szükséges!

A fenntartható fejlődésben elért eredményeket jelenleg nem tudjuk jól mérni az országok szintjén, ezért ezt az előrehaladást jól tükröző mutatószám kimunkálásán számos hazai thinktank is munkálkodik. Ezek közül a Makronóm Intézet Harmonikus Növekedési Index (HNI) mutatójának anyagát közvetlenül az ENSZ főtitkárának küldte el Kőrösi Csaba, a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatója, az ENSZ-közgyűlés tavaly ősszel leköszönt elnöke – árulta el a neves szakértő a Makronómnak adott interjújában, amely eredetileg, teljes terjedelmében a Mandiner hetilapban jelent meg.

HazaiKiemelt
MBH Bank Puskás András, vezérigazgató-helyettes fotó: Makronóm
Zöldátállás: nemcsak elvekre, hanem tettekre is szükség van!

Zöldátállás: nemcsak elvekre, hanem tettekre is szükség van!

Az MBH Bank nem ma kezdett el foglalkozni a fenntarthatósági kérdésekkel, így a zöldstratégiája ma sokrétű, számos érdemi elemet tartalmaz – emelte ki Puskás András. Interjúnkban az MBH Bank vezérigazgató-helyettese bemutatja a hitelintézet ESG-stratégiáját és a területet érintő kihívásokat. Továbbá a Makronóm Intézet Makroverzum – Az ESG találkozási pont címmel április 18-án megrendezendő konferenciája egyik felvezető előadását ugyancsak ő tartja a témához kapcsolódva.

Hazai
Spar Magyarország
Elavult a SPAR üzleti modellje?

Elavult a SPAR üzleti modellje?

A SPAR-nak vélhetően nem a kormánnyal, sokkal inkább a piaccal van problémája. A Makronóm Intézet senior elemzője, Molnár Dániel szerint a cég az árazásban nem versenyképes, és az elavult üzleti modell, valamint a magas árak jól láthatóan veszteséges működést eredményeznek. A szakértő azt is hozzátette, hogy világosan látszik az, hogy a SPAR, illetve a hozzá hasonló hiper- és szupermarketek vesztesei a fogyasztói szokások megváltozásának – derül ki az Economix.hu portál írásából.

HazaiInnovációKlímaváltozásZöldenergia
Egyre több céget érint a zöldátállás kihívása, a kormányzat több eszközzel segít –  interjú 

Egyre több céget érint a zöldátállás kihívása, a kormányzat több eszközzel segít –  interjú 

Sokkal verseny- és exportképesebb, valamint jobban és olcsóbban finanszírozható vállalatokat eredményezhet az ESG-törvény – véli a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) ESG-igazgatója. Molnár Csaba Gábor szerint a hivatal által ellenőrzött módon terjeszti ki a szabályozás a fenntarthatósági minősítések rendszerét. Ez időt ad a felkészülésre. A szakértő a Makronóm Intézet Makroverzum – Az ESG találkozási pont címmel április 18-án megrendezendő konferenciájának vállalati ESG-megoldásokat bemutató panelbeszélgetésén is részt vesz. 

Geopolitika HazaiKiemelt
Oeconomus konferencia illusztráció - Unsplash
Felzárkózik a Nyugathoz Kelet-Közép-Európa?

Felzárkózik a Nyugathoz Kelet-Közép-Európa?

Gazdasági és energiakihívások vizsgálata a háború és a globális bizonytalanság közepette – ez volt a Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány konferenciájának fókuszában. Többek közt portálunk egyik szakértője, a Makronóm Intézet senior elemzője, Molnár Dániel is a meghívott kerekasztal résztvevői közt szerepelt. A rendezvény témája pedig az energetika, a zöldátállás, a munkaerőpiac, a demográfia kihívásai, valamint az volt, hogy a jólétben utolérhető-e a magyarok vagy a lengyelek számára Nyugat-Európa, és ha igen, mikorra. 

HazaiKiemelt
Budapest, 2024. március 4. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti gazdasági évnyitóján 2024. március 4-én. Az asztalnál Varga Mihály pénzügyminiszter, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (b-j). MTI/Máthé Zoltán
Rövidesen új versenyképességi program érkezik

Rövidesen új versenyképességi program érkezik

Március 4-én Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének előadásával indult el a szervezet Gazdasági Évnyitó nevű eseménye, amit hagyományosan minden évben megrendeznek. A program Orbán Viktor miniszterelnök beszédével zárult, aki a béke lehetőségeiről és a hazai gazdaság mozgásteréről szólt. Varga Mihály az eseményen bejelentette: az idén 4,5 százalékos lesz a költségvetési hiánycél, és 2027-re folyamatosan, 2,4 százalékra csökkenhet a GDP-arányos hiány. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertette: új versenyképességi program kidolgozása folyik, amit néhány héten belül nyilvánosságra hoznak.

HazaiInnováció
Jakab Kitti, a Lunar Program inkubációs vezetője fotó: Lunar
Óriási lehetőségek várnak a hazai deep-tech startupokra – interjú

Óriási lehetőségek várnak a hazai deep-tech startupokra – interjú

A startupalapítók sokszor mindent tudó, hatalmas „csillagrombolókat” szeretnének építeni. Lényeges persze, hogy egy alapító lássa a nagyobb képet, a big picture-t. Ugyanakkor a napi munkában meg kell találni az eredeti ötletnek, elképzelésnek azt a vetületét, amely valóban képes helytállni a piacon, amelynek a kifejlesztésére valóban szükség van – fejti ki Jakab Kitti, a Lunar Program néven pár éve létező, a 2023 végi Startup Factory programban 246 millió forinttal támogatott inkubációs vállalkozás programvezetője.

Hazai
A mélyebb recesszió elkerülését segítette a két nagy állami bank 

A mélyebb recesszió elkerülését segítette a két nagy állami bank 

Az EXIM és az MFB csoport is segítette az anticiklikus gazdaságpolitika sikeres megvalósítását 2023-ban. Az egyesített mérlegfőösszegük több mint 40 százalékkal, 7256 milliárd forintra nőtt a tavalyi év végére – ismertette Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatóján szó volt arról, hogy a Baross Gábor Hitelprogram 200 milliárd forintos kerettel nő az idén, az MFB pedig gyors ütemben igyekszik 396 milliárd forintnyi EU-forrást folyósítani. A fókuszban a beruházások, a kifektetések és a zöldátállás ösztönzése áll.

Hazai
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán Budapesten, a 4iG Csoport I. kerületi székházában 2024. február 1-jén. MTI/Soós Lajos
Internet jön a tenger alatt: új adatfolyósó épülhet, magyar részvétellel

Internet jön a tenger alatt: új adatfolyósó épülhet, magyar részvétellel

Nagy kapacitású tenger alatti adatkábel-beruházás megvalósításában vehet részt a vezető hazai infokommunikációs vállalatcsoport, a 4iG Nyrt. Az erről szóló szándéknyilatkozatot február elsején Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és dr. Amr Talaat egyiptomi kommunikációs és információs technológiai miniszter jelenlétében írták alá. Hazánk e beruházással a globális adatkommunikációs hálózat részévé válhat, amely javíthatja országunk versenyképességét.

HazaiInflációZöldenergia
MOL százhalombatt - a kép illusztráció fotó: Shutterstock
Kedvezően alakultak az ipari termelői árak, tovább csökkenhet az infláció

Kedvezően alakultak az ipari termelői árak, tovább csökkenhet az infláció

Havi alapon 0,7 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak. Főként azért, mert az energiaárak mérséklődése fokozatosan begyűrűzik a több ágazatba, így a múlt év utolsó hónapjában már a feldolgozóipari termelői árak is érdemi, 3,2 százalékos csökkenést mutattak éves alapon.

Hazai
Mire való, mivel fenyeget ma az okosnak tűnő mesterséges intelligencia?

Mire való, mivel fenyeget ma az okosnak tűnő mesterséges intelligencia?

A JVSZ – Üzleti Szövetség 2024-es évnyitó, első Economy Brunch szakmai programján a mindennapjainkat egyre inkább átszövő mesterséges intelligenciáról (MI) és a digitalizációval kapcsolatos megoldásokról, lehetőségekről, kihívásokról esett szó. Olyan kérdésekre kaptunk választ, mint például hogyan használja az adóhatóság vagy egy hazai cég napjainkban az MI-t, vagy hogy milyen jogi vagy kiberbiztonsági kockázatot jelentenek az üzleti döntéshozók számára a friss trendek.

GeopolitikaHáborúUncategorized
Amikor Belgium hozzányúlt a befagyasztott orosz vagyonhoz   

Amikor Belgium hozzányúlt a befagyasztott orosz vagyonhoz   

Az év végéhez közeledve összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez az október 14-i írásunk a nyolcadik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy Belgium hozzányúlt a befagyasztott orosz vagyonhoz, de ez trükkösen tette: magát az összeget nem bolygatta, de a vagyonkezelőt – annak beleegyezésével – kegyetlenül megadóztatja. A pénz aztán mehetett is Ukrajnába.

Hazai
Csokoládé - Chocco Garden interjúhoz illustréció Fotó: Pixabay
Édesebb jövőre számít a Chocco Garden ügyvezetője

Édesebb jövőre számít a Chocco Garden ügyvezetője

Az alapanyagárak, így a kakaó, a cukor rendkívüli világpiaci árának növekedése indokolja az édességek árának elmúlt fél-egy évben látott erőteljes emelkedését. Sánta Sándor, az ismert hazai édesipari vállalat, a Chocco Garden Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy árcsökkenés következik, és az édesipar erős összefogással túljut a mostani nehezebb időszakon is.

HazaiTársadalom
Egykor különleges fürdő, művészlak, ma nívós hotel a Dohány utcában 

Egykor különleges fürdő, művészlak, ma nívós hotel a Dohány utcában 

Ha valaki ma rápillant a Continental Hotel Budapest Dohány utca 42–44. szám alatti, igazán különleges és magával ragadó homlokzatára, vagy belép az előcsarnokába, az bizton elképed. Ugyanis rögtön szembesül azzal, hogy – túlzás nélkül – Budapest egyik gyöngyszemébe botlott. Ráadásul pompás, pazar módon újjáépítve csodálhat meg egy eredetileg 1910-ben átadott bécsi szecessziós stílusú épületet kívül és belül. 

HazaiZöldenergia
Lantos Csaba, energiaügyi miniszter a JVSZ kecskeméti Country Ride konferenciáján, 2023. 11. 23.
Az energia létkérdés a sikerhez! 

Az energia létkérdés a sikerhez! 

Az energiaválságra adott szakpolitikai válaszokról, a paksi üzemidő-hosszabbításról, a megújulókról, az energiatárolási tervekről és más ágazati stratégiai kérdésekről tartott informatív előadást Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter a JVSZ Country Ride országos eseménysorozatának kecskeméti állomásán beszélt, ahol ezt követően – szakértők, szakpolitikusok és vállalatvezetők bevonásával – két szakmai kerekasztalban vitatták meg a fenntarthatóság, illetve a kedvező kamatozású zöldfinanszírozás, az ESG-tanúsítás kérdéseit. 

HazaiTársadalom
Felfedték a siker kulcsát a PlanAll Day előadói 

Felfedték a siker kulcsát a PlanAll Day előadói 

Az emberi tényező gyakran a legfontosabb a siker elérésében. A nagy rohanásban, pörgésben nagyon sokszor elfelejtjük, hogy tudatosabbnak kellene lennünk. Ehhez előbb tisztázni szükséges, hogy mik a valódi értékeink, a valódi mozgatórugóink, és mi a siker tényleges, igazi fokmérője, ami nem feltétlenül az, ami pályánk elején. Elsősorban ezeket a kérdéseket járta körbe az üzleti életben bizonyított sztárelőadókkal, üzleti coachokkal, sikeres médiaszemélyiségekkel a PlanAll Day – A tudatosság napja címmel november 17-én, a Vigadó impozáns nagytermében rendezett egész napos „sikerkonferencia”. 

Hazai
Egy-egy manufakturális technológiai műhely nem elég a nemzetközi sikerhez – interjú 

Egy-egy manufakturális technológiai műhely nem elég a nemzetközi sikerhez – interjú 

Az ismert technológiai világvállalat, a Foxconn alelnöke és hazai vezetője, Tálos Péter a hétfőn, november 20-án rendezendő MBH Makronóm Makroverzum konferencián a magyar ipar jövőjéről szóló kerekasztal vendégeként hoz számos gyakorlati példát a hazai innovációs világból. Az aktuális trendekről, kihívásokról beszélgettünk a vállalatvezetővel. 

HazaiInnováció
Ipari digitalizáció fotó: shuttersock
Az óriáscégek „reggeltől estig” a digitalizációra fókuszálnak, de van még teendő – interjú

Az óriáscégek „reggeltől estig” a digitalizációra fókuszálnak, de van még teendő – interjú

Az óriáscégek úgy tekintenek a digitalizációra, mint a gyártási folyamatok egyik legfontosabb optimalizációs eszközére. Ám az átalakulás sebessége közel sem olyan gyors, mint azt 4-5 évvel ezelőtt gondoltuk – mondja Ascsillán Endre. A GE Közép-Kelet Európa régiós alelnökével, a GE Magyarország stratégiai és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójával a magyar ipar jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen találkozhatnak az MBH Makronóm Makroverzum konferencián.

HazaiInnovációTechnológia
Minden területen felgyorsult a digitalizációs hajrá, ne maradjon le! 

Minden területen felgyorsult a digitalizációs hajrá, ne maradjon le! 

A magyar ipar jövőjéről tart kerekasztal-beszélgetést az MBH Makronóm Makroverzum konferencián több nagyvállalati, banki és kormányzati döntéshozó. Ennek a kerekasztalnak a felvezető előadását Livják Csaba, a BuildEXT Kft. alapítója, digitális transzformációs tanácsadó tartja. Vele beszélgettünk a digitalizáció legfrissebb trendjeiről, kihívásairól.

HazaiVilággazdaság
Versenyképes marad-e a magyar gyógyszergyártás a friss kihívások közepette? 

Versenyképes marad-e a magyar gyógyszergyártás a friss kihívások közepette? 

Hazai gyógyszergyártás jelene – versenyképességének jövője címmel tartott konferenciát Budapesten a Magyar Gyógyszergyártók Szövetsége (MAGYOSZ). A rendezvény fővédnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartotta a rendezvény nyitó előadását, kiemelve az ágazat fontosságát. A rendezvényen a kihívások mellett a lehetőségekről, a jövő évi kilátásokról is szó esett: kiderült, hogy a hazai iparstratégia hat fókuszterülete közül az egyik éppen az egészségügy, benne a gyógyszergyártás fejlesztése. 

HazaiTársadalom
Hogyan alakulhatnak a lakásárak 2024-ben? 

Hogyan alakulhatnak a lakásárak 2024-ben? 

Az MBH Bank Nyrt. friss gyorselemzése szerint patthelyzet uralkodik az ingatlanpiacon. Az eladók nem csökkentenek árat, a vevők pedig a tartósan magas megélhetési költségek, illetve a lakáshitelpiac magas kamatai miatt a kivárást választják. Az állóvizet azonban felkavarhatja a CSOK+ várható elindulása, illetve az olyan intézkedések, mint a kamatplafon bevezetése. 

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás