Magyar régészek dolgoznak a különleges luxori ásatásokon  

Szerző: | 2023. december. 2. | Hazai

Egyiptomi látogatását a Luxor melletti ásatások megtekintésével zárta Novák Katalin köztársasági elnök, ahol az ott dolgozó magyar régészekkel is találkozott. 

A Luxor melletti ásatások a több mint háromezer éve élt egyiptomi méltóságok temetkezési helyét tárják fel. Novák Katalin köztársasági elnök az egyiptomi látogatása végén itt tett látogatást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense, Bács Tamás a helyszínen elmondta: a magyar régészek három koncesszióban dolgoznak jelenleg a területen.

Az egyik csapat egy 80-szor 40 méteres részt tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben – tette hozzá. Mint mondta, a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak: művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti megközelítésekből is vizsgálják a helyszínt. 

A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozik, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel – tette hozzá az egyiptológiai tanszék docense. „A magyar egyiptológia immár 40 éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett. A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy 30 szakemberünk dolgozik– nyilatkozta Bács Tamás.  

Az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától megtudta:

a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere mellett az ásatásokon oktatók és hallgatók is részt vesznek. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn