Az oroszok vélekedése a BRICS bővítéséről 

Szerző: | 2023. augusztus. 30. | Geopolitika, Világgazdaság

Jövő évtől hat új állam csatlakozik a BRICS-hez, ezzel a szervezet növelheti a befolyását, új régiókban léphet fel és a régiekben erőteljesebben építkezhet. Az orosz Vzgljad portál számba vette, hogy mit is tud nyújtani a szövetség az új tagoknak és mennyire előnyös a szervezet terjeszkedési folyamata Oroszország számára. Ennek alapján látható, hogy tudatos volt a dél-afrikai BRICS-csúcs döntése. 

A becslések szerint Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia csatlakozásával a BRICS-országok területe kétszer, a lakosságszáma pedig több mint négyszer lesz nagyobb, mint a G7 szövetségé.  (A BRICS öt jelentős feltörekvő gazdaság társulása. Ezek: Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság.) Egyedül Vlagyimir Putyin nevezte nehéznek a nyilatkozat megvitatását, szerinte Dél-Afrika vezetője elképesztő diplomáciai készségről tett tanúbizonyságot, hogy minden kérdésben megállapodásra jutott, beleértve a BRICS-országok terjeszkedését. Mivel 2024-ben Oroszország veszi át a szervezet elnökségét, az oroszok abban bíznak, hogy ez tovább bővíti a lehetőségeiket a többpólusú világ kialakításánál.    

A Vzgljad szerint ehhez Oroszországnak a legkényelmesebb környezetet kell megszerveznie az újoncok számára. Ezért is készítették az alábbi leltárt. 

Argentína 

A lap által megszólított Ivan Lizan politológus szerint a latin-amerikai ország megszenvedte a globális gazdasági intézmények kedvezőlten hatását. Valójában a nyugati pénzintézetek tisztességtelen politikája miatt Buenos Aires párszor megtapasztalhatta a fizetésképtelenséget, ami súlyosan lelassította egy meglehetősen ígéretes állam fejlődését.  

Argentína számára ezért lehet a szervezethez való csatlakozás lehetőség a tartós válságból való kilábalásra. Lizan azt is kiemelte, hogy az ország szomszédos a régóta BRICS-tag Brazíliával, és mindketten meghatározó gazdaságai Dél-Amerikának. Argentína tagságával nem csak a szövetség pozíciói erősödnek a déli kontinensen, hanem a két ország közötti kapcsolat is erősödhet.  

Egyiptom és Etiópia 

A BRICS láthatóan kiemelt figyelmet szentelt Afrikának, és az sem elhanyagolható, hogy Egyiptom és Etiópia (Dél-Afrikával együtt) a fekete kontinens öt legnagyobb gazdasága közé tartozik. Ivan Lizan hangsúlyozta, hogy az oroszok együttműködése mindkét országgal hosszú múltra tekint vissza. Ízlelgessük a megfogalmazását: 

végső soron a nagy szövetségben való együttműködés lehetővé teszi, hogy a kétoldalú partnerség fejlesztése keretében más országok potenciálját is kiaknázzuk

A politológus arra is kitér, hogy Kairó meglehetősen jelentős szereplő a nemzetközi színtéren, ráadásul komoly problémákkal küzd az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédben. Egyiptomnak van mit felajánlania a szervezetnek a kereskedelem terén, a blokkhoz való csatlakozása pedig erősíti a jelenlegi geopolitikai folyamatok befolyásolására való képességét.  

Érdekes kérdés, hogy Egyiptom és Etiópia régóta vitában áll egymással a Hydase vízerőmű Addisz-Abeba általi megépítése miatt. A szervezeten belüli kapcsolatok kiépítése enyhítheti a felek álláspontját, és akár meg is oldhatja a kettejük közt fennálló problémát. 

Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Irán 

Szaúd-Arábia régi partnersége az Egyesült Államokkal Joe Biden hatalomra kerülése után meggyengült, így Rijádnak újra kellett gondolnia a külpolitikai irányait. Szaúd-Arábialáthatóan erősítette a kapcsolatait Kínával, valamint Oroszországgal az OPEC+ keretein belül.  

Az Egyesült Arab Emírségek kapcsán kiemelik, hogy ez egy kicsi, de gazdaságilag fejlett állam, fejlett pénzügyi infrastruktúrával. Az oroszok abban bíznak, hogy az ország pénzintézetei kiváló platformot jelenthetnek a régióval való együttműködésük kiépítéséhez. Emellett Abu-Dzabi befolyásolhatja a Perzsa-öböl többi államát, amely hamarosan szintén csatlakozhat a BRICS-hez.  

Az oroszok szerint az olyan gazdag országok megjelenése, mint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, lehetővé teszi, hogy számoljanak a BRICS Bankon belüli projektjeik finanszírozási lehetőségeinek bővülésével. 

Ivan Lizan érdekesnek tartja Irán belépését is. Teheránnak hosszú ideje feszültek voltak a kapcsolatai Szaúd-Arábiával, mára azonban újra felvették a diplomáciai kapcsolatot. Ráadásul Irán a leginkább Amerika-ellenes azz újoncok közül.  

Az orosz politológus elképzelhetőnek tartja, hogy éppen emiatt vették fel Iránt. A szervezet tagjai között eltérő az Egyesült Államokkal való rivalizálás mértéke. Kína és Oroszország kivételével a blokk többi szereplője még nem áll készen ilyen radikális (mondhatni nyugatellenes) külpolitikai átalakulásokra. Teherán jelenléte képes erősíteni a nyugati országokkal való versengés irányát. 

Irán érdekelt a nagyhatalmakkal való gazdasági kapcsolatokban, hiszen hosszú ideje el kell szenvednie Washington szankcióit. Bár az ország ez idáig jól megbirkózott ezzel a teherrel, a BRICS-en keresztüli partnerség erősödése javíthatja az iszlám köztársaság gazdasági helyzetét.  

Oroszország elszigeteltsége 

Az oroszok szerint a BRICS-csúcs eredményei azt bizonyítják, hogy nem lehet letörölni őket a geopolitikai térképről. Úgy vélik, a szervezet terjeszkedése egyértelműen mutatja a nyugati országok befolyásának csökkentésére irányuló igényt. A hat új állam csatlakozása lehetővé teszi a szervezet befolyásának jelentős kiterjesztését a föld fontosabb régióiban. A blokk ezáltal megerősödik Latin-Amerikában és Afrikában, emellett egy új terület is megnyílik, a Perzsa-öbölben. Ez számukra azért is jó jel, mert itt sokáig az Egyesült Államok volt az „egyeduralkodó”.   

Az oroszok a BRICS-bővítés kapcsán megemlítik, hogy a szervezet ezúttal olyan országokat vett fel a tagjai közé, amelyek korántsem állnak közel egymáshoz (például kulturálisan), azonban együtt kívánnak dolgozni a jövőért.  

Ez lehetőséget nyit más fontos államok, például Mexikó és Indonézia számára a szövetséghez való csatlakozásra.   

A BRICS-tagsággal az újonnan csatlakozók hangja is felerősödik a világban, hiszen a szervezet az átalakulásával egyre inkább a G7 alternatívája lehet. Azt az orosz írás szerzője is elismeri, hogy a G7 súlya nem tűnik el pár év alatt, de a BRICS kellő együttműködéssel képes lehet felvenni a versenyt ezzel az elitklubbal. 

(Forrás: Vzgljad) 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn