szaloncukor - illusztráció kép: Pixabay

Íme a szaloncukor piacának idei trendjei

Szerző: | 2023. december. 20. | Hazai, Infláció, Uncategorized

Az ünnepi időszak legnépszerűbb édességéből valószínűleg mindenki vásárol otthonra. De vajon milyen mennyiség fogy el a polcokról? Vannak idén új ízek? Mi lesz az év végén megmaradó szaloncukrokkal? Az infláció vajon ezt az édességet is elérte? Ezekről kérdezte a Makronóm a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárát.

Stagnáló, de a korábbi évekhez képest semmivel sem rosszabb szaloncukor-vásárlási szezonra számítanak a magyar édességpiacon, mondta el Intődy Gábor. 

Az ünnepi időszakban elképesztő, 3500 tonna szaloncukor talál gazdára, több mint 8 milliárd forint összértékben.  

Januárban is elfogy a maradék szaloncukor

Habár előfordul, hogy karácsony után is marad a polcokon, attól nem kell tartani, hogy ezeket a darabokat nem fogyasztják el. Egyrészt marginális mennyiségről van szó, másrészt, ha nem is vásárolják meg azok, akik az ünnepi időszakot követően is kávé vagy tea mellé szívesen eszegetnek szaloncukrot, ezt a mennyiséget az áruházak általában felajánlják jótékonysági szervezeteknek, óvodáknak, iskoláknak, egyéb intézményeknek. 

Fontos, hogy a szaloncukrok általában fél évig őrzik meg a minőségüket, tehát ha az év eleji időszakban meg is éri, nyáron már ne nagyon vásároljunk a karácsony után polcon maradt darabokból. 

Ahogy régóta minden éveben, vélhetően az idén is a zselés lesz a favorit. A klasszikus ízek mellett – mint például a kókuszos, kakaós, rumos – az utóbbi években egyfajta kísérletező irányzat termékei is megjelentek. Találkozhatunk például aszalt gyümölcsös szaloncukorral, illetve olyan új ízek jelentek meg, mint a körte, a mangó, sőt, a birsalma. Jellemző még, hogy az említett ízeket különböző diófélékkel párosítják. 

Mely szaloncukor márkák a népszerűek, mennyivel drágul a termék?

A legnépszerűbbek a nagy márkák, például a Szerencsi, a Szamos, a Milka, vagy a Stühmer szaloncukrai. Ennek ellenére a különböző nagyobb áruházak minden évben próbálkoznak saját márkás termékek piacra dobásával, és ezek is rendre jól fogynak. 

Az infláció természetesen erre a piacra is begyűrűzött. A KSH októberi adatai szerint az idén 24 százalékos drágulásra számíthatunk, az egy évvel ezelőttihez képest. Az egyébként az édességeket általánosságban érintő árnövekedés annak köszönhető, hogy a fontos alapanyagok, mint például a kakaó is, körülbelül másfélszer drágább lett. Így a szállítás és az előállítás megnövekedett költségei mellé az alapanyagok megszerzése is sokkal többe kerül a gyártóknak. 

A főtitkár szerint, mivel az említetteken kívül is nagyon sok faktor befolyásolhatja az édességek ellenértékét, a jövő évi árakat még nem lehet megjósolni. Az is elképzelhető, hogy kedvező körülmények esetén olcsóbb lesz a szaloncukor 2024 végén, mint most. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn