Mintegy 900 milliárd forint friss forrás érkezik a gazdaság fejlesztésére

Szerző: | 2024. február. 13. | Hazai

A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása, ez azt jelenti, hogy 4 százalékos gazdasági növekedést szeretnének elérni – mondta el a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten.

Nagy Márton kiemelte, ennek három kulcseleme van:

a fogyasztás, illetve a belső kereslet által vezérelt szektorok termelésének és beruházásnak helyreállítása, valamint a munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztül a gazdaság élénkítése. 

Ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz. Ezekben a programokban rövidesen

900-910 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson: az egyik a vállalkozásfejlesztést, a másik a munkaerőpiaci aktivitást ösztönzi. Az előbbire hozzávetőleg 450 milliárd, az utóbbira mintegy 460 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 

A következő időszakban tehát 6-8 GINOP alprogramot hirdetnek meg. Már a jövő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző pályázati fejezetet. Az előbbi nagyságrendileg 130 milliárd, az utóbbi 130-150 milliárd forintos lesz – mondta a miniszter. 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz keretében összesen tehát körülbelül 910 milliárd forintnyi európai uniós pályázat kiírása várható a közeljövőben, amiből két pályázati keretösszeg már a következő héten nyilvánosságra kerül. 

A vállalati fejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó hitelek esetén nullaszázalékos kamatot határozott meg a kormány.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 84 ezer milliárd forintos éves GDP-hez viszonyítva a 910 milliárdos összeg már számottevő mértékű, és ez elősegíti a magyar gazdaság fejlődésének dinamikáját. 

A tájékoztatón elhangzott: a következő negyedévekben további programokat fognak bejelenteni, és cél, hogy az említett 900-910 milliárd forint a jövő év közepéig felhasználásra kerüljön. 

 A forrásokat döntő részben az MFB Pontokon keresztül juttatják el az érintettekhez, továbbá két bankon keresztül (MBH, Gránitbank), amelyekkel közbeszerzési eljárás után kötött szerződést az MFB. Az aktivitásnövelést elősegítő pályázatokat pedig az Országos Foglalkoztatási Alap keretében bonyolítják le. 

Budapest, 2024. február 13. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (k), Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (j) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszról az MKIK budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón 2024. február 13-án. MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn