A magyarok fele nem álmai munkahelyén dolgozik? 

Szerző: | 2024. május. 7. | Foglalkoztatás, Hazai, Társadalom

A magyarok jelentős része még kergeti az álommunkahelyét – derül ki a SkillX Technologies Zrt. felméréséből. Az aktív munkavállalók körében végzett kutatás azt mutatja, hogy a válaszadók fele egy éven belül munkahelyet váltana.

A felmérés résztvevőinek közel egyharmada (34 százalék) tervezi, hogy a következő egy évben munkahelyet vált, de másik harmaduk (30,3 százalék) is fontolgat munkahelycserét – részletezik a felmérés eredményeit a SkillX.me blogon. Ezek a számok azt mutatják, hogy  

a munkavállalók jelentős része nem elégedett jelenlegi pozíciójával, és aktívan törekszik a változásra.  

“Ez megdöbbentő adat lehet a munkaadók számára, hiszen 10 emberükből akár 5-6 is felmondhat a következő egy évben, ha a jelenlegi munkahely nem képes ideális környezetet biztosítani a személyes és szakmai fejlődéshez” magyarázta az adatokat Marosi László, a SkillX vezérigazgatója. 

(Forrás: SkillX)  

A miértek mögött a munkahelyváltás – álommunka keresés – legfőbb indokaként még mindig a magasabb fizetés áll a rangsor tetején, de a jobb munka-magánélet-egyensúly és a fejlődési lehetőségek is fontos tényezők lehetnek. A munkavállalók többsége (65 százalék) hisz abban, hogy csak akkor fogja jól érezni magát egy munkahelyen, ha azt csinálja, amit szeret. Hasonló arányban gondolják a válaszadók igaznak azt az állítást is, hogy a folyamatos képzéseken való részvétel mindkét fél azonos érdeke. Ez az igény a munkaadókra is nyomást gyakorol, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsenek, amely ösztönzi a dolgozók képességfejlesztését és növekedését.  

A készségek és a képességek fontosságát tehát nem szabad alábecsülni; a felmérésből kiderült, hogy  

a munkavállalók többsége (69 százalék) úgy érzi, jelenlegi munkájában nem használja ki maximálisan a képességeit, minden ötödik ember (18 százalék) munkaköre pedig egyáltalán nincs összhangban azokkal a készségekkel, amelyekkel egyébként rendelkezik.  

Ezzel szoros összefüggést mutat, hogy a magyar munkavállalók több mint kétharmada (77,7 százalék) jelezte, szívesen fejlesztené magát egy hozzá jobban passzoló szakmában, különösen akkor, ha az adott képzés nem túl hosszú – vagyis rövid időn belül frissíthetők a meglévő készségek. A kifejezetten munkakeresők között is hasonló a nyitottság a szakmai fejlődésre: a válaszadók több mint harmada (37,3 százalék) akár új szakmát is kitanulna, hogy képességeinek megfelelő munkakörben dolgozhasson, de a másik harmaduk is erősen fontolóra venne egy új szakmai irányt. 

Az eredeti cikk a SkillX honlapján jelent meg. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn