Pozitív meglepetés a lakáspiaci trendekben 

Szerző: | 2024. május. 4. | Hazai, Társadalom

A friss adatok szerint áprilisban 22 százalékkal többen kerestek eladó lakást, mint egy évvel korábban, de a múlt hónapban nőtt a becsült adásvételek száma is: 11 200 tranzakcióval az év eddigi legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac. Ez az előző év áprilisához képest hatalmas, 65 százalékos ugrás.  

Áprilisban a lakáspiacon két éve nem látott jelenség következett be: a kereslet a 2022-es adatokat is felülmúlta mind az otthonhirdetésekre keresők, mind pedig a becsült adásvételek száma alapján 24 hónapos rekordok következtek be. Az eladó lakóingatlanok iránti 290 ezer érdeklődés 22 százalékkal volt magasabb idén áprilisban, mint tavaly, és ezzel párhuzamosan a lakáseladási kedv is tovább javult – állapítja meg az Ingatlan.com május elején közzétett gyorselemzése. Egy másik jelentős lakáspiaci szereplő, a Duna House által áprilisra becsült 11 200 tranzakcióval pedig az év eddigi legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac. Ez az előző hónaphoz képest mindössze 1 százalékos erősödést, az előző év áprilisához viszont jelentős, 65 százalékos növekedést mutat. 

Lakásépítések, engedélyek és a jelzáloghitelek trendjei 

Ugyanakkor a május 3-án közzétett friss KSH-adatok szerint 2024. első negyedévében csak 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján várhatóan építendő ingatlanok száma 4524 volt, ez 9,3 százalékkal marad el 2023 azonos időszakától. 

A jelzáloghitel-piacon fokozódó intenzitással folytatódott a volumennövekedés, a Duna House nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipassnak a magyarországi adatai alapján idén áprilisban már 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Az áprilisi adat az előző év azonos időszakában mért MNB-adathoz képest 170, az előző hónaphoz mérten pedig 17 százalékos emelkedés. 

A friss adatok értékelése 

Nézzük akkor a fenti trendek kapcsán a részleteket és a szakértői reakciókat. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint most lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet. Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, és hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet – értékelte a friss adatokat. A szakértő szerint az is örvendetes fejlemény az ingatlanpiac szempontjából, hogy a feladott eladólakás-hirdetések száma tavaly áprilishoz képest 10 százalékkal magasabb.  

A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, ami azt jelenti, hogy a továbbköltözők ismét a piacra lépést tervezhetik. Ez azért jelentős az ingatlanpiac szempontjából, mert a lakosság az elmúlt egy-két évben mintegy 60-80 ezer adásvételt halasztott el, aminek egy részét a következő hónapokban pótolhatják be. Ez pedig további élénkülést vetít előre a piaci forgalomban”  

– tette hozzá. 

Mit mutatnak a hirdetési számok? 

Az Ingatlan.com gyorselemzése szerint áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladólakás-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret,  

ami 8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél, és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatnál.  

„A kereslet és a kínálat egyidejű bővülése járul hozzá ahhoz, hogy a vevők most nyeregben érezhetik magukat az ingatlanpiacon.  

A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt”  

– vont konklúziót az ingatlan.com szakértője. 

Tovább élénkült a kereslet a lakáspiacon 

Az Ingatlan.com adatai szerint áprilisban 290 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez azt is jelenti, hogy a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest tovább élénkült az ingatlanpiac keresleti oldala. A két évvel korábbi érdeklődésekkel összevetve pedig 2 százalékos a bővülés.  

Érdekességként: a kereslet Fejér, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is. 2023 áprilisához képest 35–40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14–36 százalékos a többlet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn