A fiatalok munkavállalását segítő program indul 200 milliárd forintból

Szerző: | 2024. április. 10. | Foglalkoztatás, Hazai, Társadalom

Április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, közel 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz programra. A projekt célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése, illetve a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése, ami nagymértékben segítheti a nemzetgazdaság munkaerőigényének kielégítését. A programmal 2029-ig mintegy 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, ami érdemben növelheti a korosztály aktivitását. 

A program azoknak a 15–29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, ám álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként regisztráltatták magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál.  

A programba belépők munkaerőpiaci szolgáltatások formájában személyre szabott segítséget kapnak elhelyezkedésükhöz.  

Az érdeklődők a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban tájékozódhatnak személyesen, a részletes információk pedig a kormány foglalkoztatási portálján lesznek elérhetők április 15-től. Az Ifjúsági Garancia Plusz program alapvetően négy pillérre épül, és kiemelt célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül. 

1. Bértámogatás (áprilistól): nem hátrányos helyzetű fiatalok esetében a munkaadónak nyújtott támogatás időtartama maximum 4, a hátrányos helyzetűek esetén legfeljebb 6 hónap lehet. Ennek mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50 százaléka, maximum havi 250 ezer forint lehet. 

2. Lakhatási támogatás (áprilistól): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelyétől legalább 60 km-re lévő településen található a munkavégzés helye, továbbá aki legalább 6 hónap időtartamra szóló és minimum heti 20 óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít újonnan. A támogatás legfeljebb 12 hónapra havonta a kötelező legkisebb munkabér 70 százalékának megfelelő összegben nyújtható, azaz a maximális összege havi 186 760 forint lehet. 

3. Utazási támogatás (áprilistól): az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakhelyétől 60 km-nél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a foglalkoztatás helye közötti távolság minden 10 km-re után a kötelező legkisebb munkabér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz 13 340 forint vehető igénybe. 

4. Képzési támogatás (májustól): a kötelező legkisebb munkabér legalább 70 százalékának megfelelő összegű (maximálisan a minimálbér 150 százaléka) havi támogatás nyújtható azon álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn